|

GAP'ta İsrail bile yer almak istiyor

İsrail Büyükelçisi Gabi Levy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyarbakır'da açıklanan GAP planının içinde yer almak istediklerini söyledi

Serkan Nergis
00:00 - 14/06/2008 Cumartesi
Güncelleme: 22:56 - 13/06/2008 Cuma
Yeni Şafak
GAP'ta İsrail bile yer almak istiyor
GAP'ta İsrail bile yer almak istiyor

Başta sulama olmak üzere temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgede ekonomik kalkınma ile sosyal gelişmenin hızlandırılması amacıyla hazırlanan GAP eylem planı, İsrail'in de ilgisini çekiyor. İsrail Ticari Ateşeliği'nin organize ettiği 'Kentsel Su Yönetimi Çözümleri Konferansı'na katılan İsrail Ankara Büyükelçisi Gabi Levy, Yeni Şafak muhabirine, bölgenin yaşadığı su problemiyle ilgili açıklamalar yaptı. GAP Eylem Planı, 27 Mayıs 2008 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yüzyılın kardeşlik projesi olarak açıklanmıştı.

Büyükelçi Levy, projenin bölge için çok önemli olduğunu, yapılan planlamanın hem Türkiye hem de bölge için büyük öneme sahip olduğunu ve İsrail'in de bu proje içinde yer almak istediğini belirtti.

'ÇOK İSTEKLİYİZ'

Levy, ilerleyen zamanlarda proje içine dahil olmanın kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, 'Milyarlarca dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Bu kadar büyük bir projenin içinde olmayı bizde çok isteriz. Gerekli çalışmalarımızı yapıp şirketlerimizle bu projenin içine dahil olmak için uğraşacağız. 2012 yılına kadar bölgenin kaderini değiştirecek olan proje ile Dicle ve Fırat Nehri ile kolları üzerinde 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali yapılarak, 7 bin 485 mw kurulu güç ile yılda 22 milyar kwh enerji üretimi ve yaklaşık 1,7 milyon hektarlık alanda sulama yapılması amaçlanıyor' diye konuştu.

BARIŞA KATKI SAĞLAR

Büyükelçi Levy, Ortadoğu için suyun çok önemli hale geldiğini, Türkiye'den alınan suyun Ortadoğu da ülkeleri yakınlaştırıcı bir rol oynayabileceğini söyledi.



Su boru hattı gündemde

Türkiye ile İsrail arasında 2003 yılında su taşımacılığı antlaşması imzalandığını ama taşıma maliyetlerinin yüksek olmasından ötürü antlaşmanın bozulduğunu da söyleyen Gabi Levy, “Şu an Türkiye'den direk yer altı boruları ile İsrail'e su transfer etme projesi üzerinde duruyoruz. 2005 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İsrail'e geldi. Bu proje için kendileri ile temaslarımız oldu. Bu projede su, yeraltı borularıyla doğalgaz ve diğer yer altı kaynakları gibi direk Türkiye'den İsrail'e aktarılacak. Maliyetler açısından bu proje diğer projeye oranla daha uygun."



16 yıl önce