|

GATA’da intihali AYİM bozdu

Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde ortaya çıkarılan ve askeri yargıya intikal ettirilen bilimsel hırsızlık davasında AYİM, GATA’nın kararını iptal etti.

00:00 - 14/08/2006 Pazartesi
Güncelleme: 23:40 - 13/08/2006 Pazar
Yeni Şafak
GATA’da intihali AYİM bozdu
GATA’da intihali AYİM bozdu

Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) ortaya çıkarılan ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) intikal ettirilen bilimsel hırsızlık (intihal) davasında, GATA Etik Kurulu’nun kararı iptal edildi.

“İnternotional Vournal Of Antimicrobial Agenst” adlı İngilizce dergide önceki yıl Mayıs ayında GATA’dan bir doktor tarafından yayımlanan makalenin, intihal olduğu ileri sürüldü. Makalenin daha önce Türk Mikrobiyoloji Kongresi’nde sunduğu tebliğin aynısı olduğunu tespit eden bir askeri doktor, GATA Etik Kurulu’na başvurarak yabancı dergide bu makaleyi kaleme alan meslektaşından şikayetçi oldu.

KARAR İPTAL EDİLDİ

Şikayetçi doktoru haklı bulan Etik Kurulu, İngilizce dergide makaleyi yayımlayan doktorun “bilimsel hırsızlık yaptığını ve bunun etik açıdan yanlış olduğunu” kararlaştırdı. İntihalle suçlanan doktor, Etik Kurulu’nun kararını karşı AYİM’e iptal davası açtı. AYİM 2. Daire, GATA Etik Kurulu’nun intihalci doktor aleyhinde verdiği kararın, şekil yönünden hukuka aykırı olduğunu kararlaştırdı. İptal gerekçesinde, şöyle denildi: “Etik Kurulu’nun bu kararı davacıyı, hukuki olarak etkilediği, idari işlem mahiyetinde olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır. Dava konusu olan GATA Etik Kurulunın söz konusu kararında imzaları bulunan üyeler incelendiğinde, kurula profesör, doçent tabip ve albay rütbesini haiz davacıdan, akademik yönden ve rütbece kıdemsiz olan üyelerin oy kullandıkları tespit edilmiştir. Dolayısıyla GATA Etik Kurulu kararının şekil yönünden hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.”

18 yıl önce