|

Gazze'de yaşanan soykırımda 26. gün: Karadan işgal teşebbüsünde bulunan İsrail ağır kayıplar veriyor

Abluka altındaki Gazze Şeridi'ni 7 Ekim'den bu yana yoğun bir şekilde bombalayan işgalci İsrail ordusu, insanlık suçu işlediği kente bu kez de karadan girmeye çalışıyor. Katliamın 26. gününe girdiği bölgede sıcak çatışmalar yaşanırken son olarak İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 9 askerinin öldüğünü, 4'ünün ağır yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 8 bin 525'e yükseldiğini açıkladı. İşte bölgede yaşanan dakika dakika son gelişmeler...

Lokman Özdemir
14:10 - 1/11/2023 Çarşamba
Güncelleme: 00:52 - 2/11/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Gazze
Gazze

Terör devleti İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları artarak devam ediyor. 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye ölüm yağdıran İsrail ordusunun, Cibaliye kampına düzenlediği hava saldırısında en az 100 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.


Abluka altındaki Gazze Şeridi'ni 26 gündür yoğun bir şekilde bombalayan işgalci İsrail ordusu, insanlık suçu işlediği kente bu kez de karadan girmeye çalışıyor.


Şu ana kadar 315 asker ve subayın ailelerine ölümleriyle ilgili bilgi verildiğini aktaran Ordu Sözcüsü, "Gazze Şeridi'ndeki rehine sayısının 238 olduğunu" kaydetti.



İşte bölgede dakika dakika yaşanan gelişmeler;

Cibaliye Mülteci Kampı yine vuruldu

23.54:
İsrail ordusunun, Gazze'deki Kudüs Hastanesi çevresini 2 saati aşkın süredir yoğun bombardıman altında tuttuğu bildirildi.
23.00:
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas tarafından öldürülen İsrail askerlerine işaret ederek, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda ağır bir bedel ödediklerini söyledi. Gallant,
"İsrail halkının ve İsrail devletinin uğruna düşmana saldırmalıyız."
dedi.
22.40:
Günlerdir Gazze'deki masum sivilleri tüm dünyanın gözü önünde katleden işgalci İsrail ordusu, 24 saat içerisinde Cibaliya Mülteci Kampı'nı ikinci kez bombaladı. Yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği katliam saldırılarına ABD'li ünlü oyuncu Angelina Jolie tepki gösterdi. "Gazze açık hava hapishanesiydi hızla toplu mezara dönüşüyor" diyen Jolie, soykırıma sessiz kalan ve ateşkesi engelleyen ülkelerin de suça ortak olduğunu söyledi.
22.09:
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 52 caminin tamamen yıkıldığı bildirildi.
22.08:
İsrail polisi, Batı Kudüs'te Ultra Ortodoks Yahudilerin (Haredi) yaşadığı mahallede Filistin bayrağı asan Siyonizm karşıtı Neturei Karta cemaati mensuplarına doğrudan fiziksel güç kullandı.
21.29:
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail ordusuna ait 2 tankı imha ettiğini duyurdu.
20.42:
Birleşmiş Milletler (BM), işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarda ciddi bir artış olduğuna dikkati çekti.
19.58:
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik hava saldırısı karşısında dehşete düştüğü ve tüm sivillerin öldürülmesini kınadığı bildirildi.
19.54:
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), işgal altındaki Gazze Şeridi'nde zaten kuşatma altında olan Filistinlilerin, şimdi de tam bir iletişim kesintisi içinde sıkışıp kalmış durumda olduklarını bildirdi.
19.40:
Ürdün'ün, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik şiddetli saldırıları sebebiyle Tel Aviv Büyükelçisini "derhal" geri çağırdığı ve protestolar sonrası ülkesine giden İsrail'in Amman Büyükelçisinin dönmesine de izin vermeyeceği bildirildi.
19.03:
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda yaralanan 2 askerinin daha öldüğünü ve kara operasyonlarında şu ana kadar toplam 15 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.
18.47:
Gazze Belediyesi, İsrail'in 26 gündür aralıksız şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'nde atık su arıtma tesislerinin çalışmaması nedeniyle kirli suyun denize sızmasının oluşturabileceği çevre felaketi konusunda uyardı.
18.34:
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız bombardımanın şok edici olduğunu belirterek, "acil insani bir ateşkesin milyonlarca insan için ölüm kalım meselesi" olduğunu duyurdu.
18.27:
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın, İsrail-Filistin krizinde ateşkesin bir an önce sağlanması, sivillerin korunması, uluslararası insancıl hukuk normlarına saygı duyulması, insani koridorların açılması, Gazze Şeridi'nden tahliye eylemlerinin organize edilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki tutumunu bir kez daha teyit etti.
18.21:
Çin, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistin mülteci kamplarına düzenlediği saldırılardan "derin şok duyduğunu" ve bunları kınadığını bildirdi.
18.03:
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yakıt sıkıntısı ve tesise yönelik saldırılar nedeniyle bugün itibarıyla hizmet vermeyi durdurduğunu bildirdi.
14.14:
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 271 artarak 8 bin 796'ya yükseldi. Ölenlerin 3 bin 648'i çocuk.
14.00
Katil İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırısında ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.
08.52:
İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’da düzenledikleri baskınlarda biri engelli 3 Filistinliyi öldürdü.
08.33:
İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 9 askerinin öldüğünü, 4'ünün ağır yaralandığını duyurdu.
08.22:
Abluka ve yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden basın mensuplarının sayısının 38'e yükseldiği belirtildi.
06.21:
Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.
05.55:
Lübnan'daki Hizbullah Örgütü, ülkenin güney sınırındaki operasyonlarda 120 İsrail askerini vurduklarını, 9 tankı imha ettiklerini ve bir insansız hava aracını düşürdüklerini duyurdu.
05.18:
İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan karadan havaya füzenin düşürüldüğünü bildirdi.
01.18:
Avrupa Birliği (AB), işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere uyguladığı terörün çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine yol açtığını belirterek, durumun kontrolden çıkabileceği, acil tedbirler gerektiği uyarısında bulundu.


Batı Şeria'da da katliam sürüyor


İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli kent ve beldelerinde baskınlarını sürdürüyor.


Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklama, İsrail güçlerinin Cenin’deki baskınında 2 kişiyi, Tulkerim kentinde de engelli bir yaşlı Filistinliyi öldürdüğü bildirildi.


Cenin’deki görgü tanıkları, İsrail güçlerinin kenti silahlı insansız hava aracı ile havadan bombaladığını aktardı.



İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.


İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 317'si asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.


İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de el-Kassam Tugayları'nın elinde 240 İsrailli esir olduğunu kaydetti.


Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si kadın olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin öldürüldüğünü, 21 bin 643 kişinin yaralandığını bildirdi.


İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 126 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı.


İsrail ordusu, Gazze'ye 26 Ekim’de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırılarının dozunu daha da artırdı.


Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.


İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 48 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.



#İsrail
#Gazze
#Filistin
#Hamas
7 ay önce