|

Gazze'ye Nobel'li destek

Nobel ödüllü 56 yazar ve bilim adamıyla 202 Avrupa Parlemantosu üyesi Fransız medya organlarında yayınlanan Gazze'ye destek bildirisine imza attı. Destek verenler arasında Fransa eski Başbakanı Michel Rocard, Yeşiller lideri Daniel Cohn-Bendit ve Noam Chomsky gibi isimler de bulunuyor.

Cihan
00:00 - 19/06/2009 Cuma
Güncelleme: 22:52 - 18/06/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Gazze'ye Nobel'li destek
Gazze'ye Nobel'li destek

Aralarında Fransa eski Başbakanı Michel Rocard, Yeşiller lideri Daniel Cohn-Bendit ve Noam Chomsky gibi isimlerin yer aldığı 56 Nobel ödüllü yazar ve bilim adamı ile 202 Avrupa Parlamentosu üyesi Fransız medya organlarında yayınlanan Gazze'ye destek bildirisine imza attı. "Gazze'nin kapılarını açın!" başlıklı bildiride İsrail'in Gazze'ye uyguladığı kuşatmaya son vermesi istendi. Bildiride İsrail'in yalnızca 30-40 çeşit ürünün Gazze'ye girmesine müsaade ettiği çay, buğday, kibrit, ayakkabı, bardak gibi temel ihtiyaç malzemelerin girişinin 2007 yılından bu yana yasak olduğu hatırlatıldı. Dışarıyla tek bağlantının yer altı tünelleri olduğu şehirde bir buçuk milyon Filistinli'nin dünyadan kopuk yaşadığı ifade edildi. Bildiride ayrıca Filistinlilerin roket saldırılarına son vermesi ve İsrail askeri Şalit'i serbest bırakması istenirken İsrail'in hapis tuttuğu 10 bin kişiyi özgürlüğüne kavuşturması dile getirildi.


ORHAN PAMUK BİLDİRİDE YOK

Gazze halkının yanında yer alan isimler arasında Shirin Ebadi, John Hume, Mairead Maguire, Daniel Tsui, Martinus Veltman, Dario Fo, Paul Nurse, Richard Roberts, E. Donnall Thomas, Torsten Wiesel, Zhores Alferov, Albert Fert, Donald Glaser, Kader Arif, Cem Özdemir, Emine Bozkurt, Dorette Corbey, Yasmina Khadra, Franca Rame, Noam Chomsky, Martin Gray, David Grossman, Amos Oz, Michel Rocard gibi siyasetci, yazar ve bilimadamları dikkat çekerken Nobelli Türk yazar Orhan Pamuk'un imzasının yer almadığı görüldü.





15 yıl önce