|

Geleceğin pazarı

Çorum'u ziyaret eden Filipinli bir heyet, Türk işadamlarını ülkelerine yatırım yapmaya çağırdı. Heyet, gelecek 50 yılın en büyük pazarlarından birinin Pasifik olacağını belirtti.

Cihan
00:00 - 1/05/2013 Çarşamba
Güncelleme: 11:09 - 1/05/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Geleceğin pazarı
Geleceğin pazarı

Çorum Hitit Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HİTİTSİAD) ile Çorum Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği (ÇOSİAD), Filipinler'den bir heyeti kente getirdi. Programa Filipinler Türkiye Büyük Elçisi Marılyn J. Alarılla, Filipinler Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Ernesto Chua-Co Kiong, Türkiye-Filipinler Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Karabulut katıldı. Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) ziyaretinde heyet, sanayicilerin ortak çalışmalarına hayran kaldı. Devletin sanayicilere verdiği destekleri duyan heyet şaşkınlığını gizleyemezken ortak iş alanları için kapıların açılmasını istedi.

Heyete ÇOSİAD Başkanı Bülent Karadayı brifing verdi. Kentin iş alanında gerçekleştirdiği atılımları anlatan Karadayı, ortak iş alanlarının oluşturulabileceğini aktardı. Organize Sanayi Bölgeleri üst kurul üyesi ve işadamı Mustafa Yağlı ise dağınık yapı yerine OSB'lerin bir arada olduğunu ifade etti. Devletin OSB'lere çok büyük destekler verdiğinin altını çizen Yağlı, ortak yatırımlara hazır olduklarını söyledi.

Heyet daha sonra Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile Belediyeyi ziyaret etti. Ziyaretlerden sonra HİTİTSİAD toplantı salonunda kentin önde gelen işadamaları ve müteşebbislerine Filipinler anlatıldı. Ortak beyin fırtınasının yapıldığı toplantıda iş görüşmeleri de ele alındı.

"ÜLKEME GİTTİĞİMDE TÜRK İŞADAMLARINI ANLATACAĞIM"

Filipinler Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Ernesto Chua-Co Kiong, ülkesine gittiği zaman ilk işinin devlet yöneticileri ve işadamlarına Çorum'daki iş dünyasının çalışma sistemini anlatacağını söyledi. Çorum'da uygulanan sistemi ülkesinde de uygulamak istediğini belirten Kiong, Türk halkını ülkesine yatırım yapmaya çağırdı.

"FİLİPİNLER DÜNYA LİDERİ"

Türkiye-Filipinler Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Karabulut, Türkiye ekonomisinin 2050 yılında 6 trilyon dolar ile dünyanın en büyük 5. ekonomisi olacağını söyledi. Geleceğin en büyük pazarlarından birinin Filipinler olduğunu belirten Karabulut, ülkenin 7 bin 107 adası olduğunu belirterek, ''Buradaki adalardan 5 bininde hayat var, ülkemize göre yüzölçümü küçük ama oradaki yaş ortalaması 21'dir. 50 binden fazla çağrı merkezi ile Filipinler dünya lideri. Nedeni ise çok sakin olmaları ve İngilizce aksanlarının Amerika'ya yakın olması. Filipinler'de 2 bin üniversite bulunuyor, ülke nüfusu ise 105 milyon, biz sizlerin oralarda ortaklıklar kurmalarını ve yeni iş alanları oluşturmanızı istiyoruz. Bizler size yardımcı olmaya hazırız. Bu ülke Türkiye'den aylık 300 konteyner un alıyor. Orada 11 tane sadece un fabrikası var ki Çorum'un un sektöründe büyük işler yaptığını biliyoruz.'' dedi.

ASYA EKONOMİSİNİN PARLAYAN YILDIZI FİLİPİNLER

Filipinler Türkiye Büyük Elçisi Marılyn J. Alarılla da ülkesinin Asya ekonomisinin parlayan yıldızı olduğunu vurguladı. İşadamlarına ortak çalışmalar yürütülmesi konusunda yardımcı olacaklarını söyleyen Alarılla, Çorum sanayisine hayran kaldığını aktardı. Organize sanayi ziyaretini anlatan Büyükelçi Alarılla, Çorum'un teknoloji ile özdeşleşmiş ve hızla büyümeye devam ettiğinin görüldüğünü söyledi. Ülkelerine yapılacak iş ve gezi ziyaretlerinde gereken yardımın yapılacağını söyleyen Alarılla, Türkiye'nin örnek bir ülke olduğunu dile getirdi.

UN VE TUĞLA FABRİKASI KURACAKLAR

Çorum'un önde gelen işadamları ve müteşebbisleri program sonunda bir araya gelerek un ve tuğla fabrikası kurma kararı aldı. HİTİTSİAD Başkanı Ahmet Benli, yeni yatırım planları için çok yakın bir zamanda Filipinler'i ziyareti edeceklerini açıkladı.

ÇOSİAD Başkanı Bülent Karadayı da işadamlarına Filipinler'e un ve tuğla fabrikası kurma teklifinde bulundu. Çorumlu işadamları program sonunda heyete sorular sorarak yatırım alanları konusunda fikir edinmeye çalıştı.

11 yıl önce