|

Genel maksatta yerli atılım

Türkiye''de 6 farklı kurumun kullanacağı Genel Maksat Helikopter Projesi''nde Sikorsky firmasıyla imzalar atıldı. 300 adet üretilecek helikopterin kokpit ve kabini TUSAŞ''ta, aviyonik sistemi ASELSAN''da, motoru TEI''de, iniş takımı ise Alp Havacılık şirketinde imal edilecek.

.
00:00 - 5/03/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:27 - 4/03/2014 Salı
Yeni Şafak
Genel maksatta yerli atılım
Genel maksatta yerli atılım

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında Sikorsky şirketiyle sözleşme imzalandığını açıkladı.Yapılan açıklamada, Genel Maksat Helikopter Projesi''nin, 5 Aralık 2007''de alınan Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü olmak üzere 6 kullanıcının, 109 genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatıldığı hatırlatıldı.

300 ADETLİK ÜRETİM

Proje kapsamında Sikorsky firmasının S-70i modeli helikopterinin, lisans altında üretim modeli ile Türkiye''de üretileceği bildirilen açıklamada, lisansın Türkiye''nin ileri dönem ihtiyacını da karşılayacak şekilde 300 helikopterin üretimini kapsadığı belirtildi. Açıklamada Türkiye''de üretilecek her bir helikoptere karşılık bir helikopterin ihraç edileceği belirtildi ve e TUSAŞ''ın ana yüklenici, Sikorsky''nin ana alt yüklenici, ASELSAN, TEI ve ALP Havacılık''ın alt yükleniciler olduğu kaydedildi.

Yüzde 67 yerli katkı

İlk kez helikopter lisans altında Türkiye''de üretilecek. Türkiye''de ilk defa dişli ve dinamik sistemlerin üretimi gerçekleştirilecek. GE''ye ait T-700 Black Hawk motoru Türkiye''de üretilecek ve TEI parça numarasıyla yurt dışına da satış imkanı olacak. İlk defa bir Türk şirketi (ASELSAN) tarafından yabancı bir şirkete (Sikorsky) kokpit tasarımı gerçekleştirilecek ve Türk tasarımı bu kokpitlerin bundan sonra üretilecek helikopterlerle ABD hariç tüm dünyada pazarlama ve satışı gerçekleştirilecek. İlk defa bu proje ile yüzde 67 oranında yerli sanayi katılımı gerçekleşecek. Kokpit, kabin, paller TUSAŞ tarafından, aviyonik suit ASELSAN tarafından, motor TEI tarafından, iniş takımı ve dişliler ALP Havacılık tarafından üretilecek. Sikorsky, ilk defa uluslararası satışlarda Türk sanayii iş payı çerçevesinde Türkiye''deki yerli sanayi kabiliyetlerini kullanma taahhüdü verdi. Taahhüt miktarı 1,4 milyar dolar ve 30 yılda gerçekleştirilecek.

S-70İ modeli

Açıklamada şöyle denildi: ''S-70i temel helikopteri üzerine kullanıcı isteklerini karşılamak üzere TUSAŞ ve entegrasyon alt yüklenicisi ASELSAN tarafından yazılım ve donanım entegrasyonu gerçekleştirilecek olup nihai konfigürasyondaki helikopter ''(TAI) T-70 helikopteri'' olarak anılacak. Üretilecek olan T-70 helikopterine ilişkin depo seviyesi bakım kabiliyeti kazanılacaktır.

16 aylık süreç

Sözleşme, SSM ve Sikorsky arasında 21 Şubat 2014 tarihinde imzalandı.'' Açıklamada, sözleşmenin imzalanmasıyla program takviminin başlaması arasında 16 aylık bir sürenin öngörüldüğü, bu sürede Sikorsky şirketinin, ABD mevzuatları gereği helikopterin Türkiye''de lisans altında üretimi ve sözleşme kapsamındaki diğer kalemlere ilişkin ihracat lisanslarını almak üzere çalışmalar yapacağı kaydedildi.


10 yıl önce