|

Gerçekten su gelecek mi gurban?

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 5/12/2010 Pazar
Güncelleme: 00:28 - 5/12/2010 Pazar
Yeni Şafak
Gerçekten su  gelecek mi  gurban?
Gerçekten su gelecek mi gurban?

GAP Eylem Planı çerçevesinde yürütülen sulama projeleri tüm hızıyla sürüyor. Şanlıurfa Suruç Ovası'ndaki 94 binlik hektarlık araziyi suya kavuşturacak olan tünelde 600 metre tamamlandı. Toplam uzunluğu 17 km'lik sulama tünelinde günde 25 metre ilerleme sağlanıyor. 2012 yılı sonunda bitmesi planlanan tünelle suya kavuşacak Suruçluların haftada bir şantiyeyi ziyaret etmesi işçileri şaşırtıyor. Köylüler şantiye çalışanlarına "Gerçekten su gelecek mi gurban?" diye soruyor.

KURU TARIMDAN VAZGEÇTİK

Şantiye'de basın mensuplarına Suruç Sulama Tüneli'yle ilgili detayları anlatan Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, Suruç Ovası sulamasının 8 ana projeden oluştuğunu belirtti. Projeler tamamlandığında 94 bin hektarlık verimli tarım arazilerinin sulanacağını kaydeden Umucu, "Suruç'un makus talihi bitecek. Kuru tarımdan sulu tarıma geçecek. Bu halkın mutluluğu ve refahı demektir" bilgisini verdi.

VAHŞİ SULAMAYA SON

Suruç Ovası'nda sulu tarıma açılan Harran Ovası'nda olduğu gibi hata yapılmayacağını kaydeden Umucu, toprağı çoraklaştıran vahşi sulamayı değil damlama ve yağmurlama sulamayı kullanacaklarının altını çizdi. Umucu, bir soru üzerine Suruç Sulama Tüneli'nin 2012 sonunda bitirileceğini ifade etti.


Geri kalmış tarihi ova suya kavuşuyor

GAP Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz de bölgede sadece yağışlara bağlı bir tarımsal çalışma yapıldığını hatırlattı. Açıkgöz şöyle devam etti: “GAP eylem planında üretilecek bitki meyve sebze Türkiye'yi tek başına besleyebilecek. Eski Mezopotamya tekrar doğmuş olacak. Ovanın sulamaya açılmasıyla üreticilerin yaklaşık yüzde 50'si ikinci ürün mısır tarımıyla uğraşmaya başladı.”



13 yıl önce