|

Geri tepmeyi baca tetikler

İGDAŞ Genel Müdürü Aslan, doğalgaz kullananları geri tepmeyi tetikleyen baca konusunda, “Yılda bir kez temizletin. Sensör bulundurun. Tahrip olan malzemeyi değiştirin” diyerek uyardı

İstanbul
00:00 - 5/01/2009 Pazartesi
Güncelleme: 23:36 - 4/01/2009 Pazar
Yeni Şafak
Geri tepmeyi baca tetikler
Geri tepmeyi baca tetikler

İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, hangi tür yakıt kullanılırsa kullanılsın bacaların yılda en az 1 kez kışa girmeden önce temizlettirilmesi ve doğalgazlı cihazların her yıl bakımının yaptırılması gerektiğini bildirdi.

ZEHİRLEYEN SEBEPLER

Doğalgazın zehirsiz bir gaz olduğunu, yaralanma ve ölümlere yol açan zehirlenmenin doğrudan doğalgazla ilgisi bulunmadığını vurgulayan Aslan, şunları kaydetti: "Zehirlenmeler, doğalgaz yakıcı cihazların bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya baca malzemelerinin zamanla tahribata uğraması, baca sensörünün bulunmaması veya iptal edilmesinden dolayı görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılması sonucu olur."

Aslan, kışa girmeden baca temizliğinin mutlaka yaptırılması gerektiğini belirterek, 'Vatandaşlarımız hangi tür yakıt kullanırlarsa kullansınlar, bacalarını yılda en az bir kez kışa girmeden önce mutlaka itfaiye ya da itfaiyenin yetkilendirdiği firmalara temizlettirmelidir. Bununla birlikte doğalgazlı cihazların (kombi vs) her yıl yetkili servislere bakımının yaptırılması da gereklidir" dedi. Aslan, İGDAŞ'a bildirilmeden doğalgaz tesisatlarında değişiklik yapılmaması gerektiğini de özellikle vurguladı. Aslan geri tepmeyi ise, “Bakım yapılmayınca gazın yanmasıyla oluşan atık gazlar, bacada yoğuşma oluşturur. Yumuşayan kurum ve isler, bacadaki harç parçalarıyla kabararak baca içine dökülür ve tıkanmaya yol açar. Bacanın çekişi gerçekleşmez ve atık gazlar geri teper” diye anlattı.



15 yıl önce