|

Gezi filmi için baskı yapıldı

Altın Portakal'da Gezi belgeselinin yol açtığı kriz sürüyor. İBB Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen, ''Belgesellerin festivalden çekilmesinde gizli el devreye girdi'' dedi.

Kübra Sönmezışık
00:00 - 13/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:36 - 12/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Gezi filmi için baskı yapıldı
Gezi filmi için baskı yapıldı

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali''nde, 15 filmden 13''ü çekilince, ''Ulusal Belgesel Film Yarışması''nın iptal edildiği bildirilmişti. Reyan Tuvi''nin yönettiği Gezi belgeseli ''Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek''in küfürlü sahnesi TCK maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle festival yönetimi tarafından çıkarıldı. İBB Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen, küfürlü sahnenin çıkarılmasına yönetmenin razı olup daha sonra yarışmadan çekilmesini sanatçının üzerinde görülmeyen bir baskı olarak yorumladı.

YÖNETMEN KABUL ETMİŞTİ

Şen, konuyla ilgili şunları söyledi: ''Sanat asla baskıyı kabul etmez. Fakat hiçbir kimsenin de küfür ve hakaret etme özgülüğü olamaz. Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek belgeselinin içindeki küfrün kaldırılması istendi. Yönetmen Reyan Tuvi''de en başta küfrün kaldırılmasını kabul etmişti. Ama o olaydan sonra ikinci bir el devreye girdi ve Tuvi dahil 13 belgeselci eserlerini yarışmadan çekti. Sanat dünyası sansürü tartışıyor ama bu insanların yarışmadan hangi sebeplerle çekildiğini sorgulamıyor. Festival yönetimi belgeselde yer alan küfürlü sahnenin filminden çıkarılması istedi. Tuvi kabul ettikten sonra yarışmadan çekildi. Onu ve diğer belgeselcilerin yarışmadan çekilmesine sebep olan güç neydi? Yarışma özgürlüğüne kimin baskı yaptığının sorgulanması lazım. Bu özgürlüğü darbe değil midir?''

KÜLTÜRE KARŞI İLGİSİZİZ

Şen, ''Bu ülkede kültür yangında ilk defa feda edilecek unsurdur. Bunun sebebi kültüre olan ilgisizliğimiz'' ifadelerini kullandı. İki buçuk yıl önce göreve başlayan Şen, tiyatroya olan ilgisizliği de değindi: ''25 yıl önce tiyatroya ilgi gösterilmesine dair yazılar yazmıştım. 25 yıl önce o yazılar kale alınsaydı bugün şikâyetçi olmazdık. Kimse görevini lakıyla yerine getirmedi''

Belgeseldeki küfürlü sahne TCK''ya aykırı

Yönetmen Reyan Tuvi''nin çektiği, "Yeryüzü Aşkın Yüzü oluncaya Dek" isimli Gezi Parkı olayları belgeselinde Başbakan'a küfür edilen altyazıların da olması üzerine, festival yönetimi TCK maddelerini neden göstererek altyazıların belgeselden kaldırılmasını istemişti. Yönetmen Tuvi önce bunu kabul etti. Ancak Tuvi''nin adımına rağmen, baskı altında kaldığı düşünülen 13 film "sansür" iddiasıyla festivalden çekildi. Gelişmeler üzerine, festivalin belgesel yarışma bölümü bu sene iptal edildi.


10 yıl önce