|

Goethe Üniversitesi'ndeİlâhiyat Fakültesi açıldı

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Hrıstiyanlık ve Yahudilik dinlerinin yanında İslâm yüksek öğrenimine başlama kararı alarak bünyesinde 'İlâhiyat Fakültesi' açtı.

Yeni Şafak
00:00 - 31/07/2005 Pazar
Güncelleme: 14:24 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Goethe Üniversitesi'nde

İlâhiyat Fakültesi açıldı

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Hrıstiyanlık ve Yahudilik dinlerinin yanında İslâm yüksek öğrenimine başlama kararı alarak bünyesinde 'İlâhiyat Fakültesi' açtı.
  • MEHMET KOÇAK/ FRANKFURT


    İlâhiyat fakültesinde okumak isteyen gurbetçi çocukları, bundan böyle Türkiye'ye gitmek zorunda kalmayacaklar. Almanya'nın Frankfurt şehrindeki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi Hrıstiyanlık ve Yahudilik dinlerinin yanında İslâm yüksek öğrenimine başlama kararı aldı. Üniversite, 'İlâhiyat Fakültesi'ni 2005 yılı eğitim programına aldı.

    Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi Rektörü Rudolf Steinberg ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Daire Başkanı Doç. Dr. Ali Dere arasında 8 Mart 2005 tarihinde imzalanan antlaşma sonucu öğrenci kabulüne başlanıldığı açıklandı.

    "Çok önemli bir kazanım"

    İlâhiyat Fakültesi'nde çok sayıda Türkiye'den bilim adamının katkıda bulunacağını açıklayan Rektör Rudolf Steinberg şunları söyledi:

    "Goethe Üniversitesi'nde din biliminin öğretilmesi geleneği sürdürülmüş oluyor. Bu fakültenin çok önemli bir kazanım olacağına inanıyoruz. İslâm dini hakkındaki yanlış bilgi ve bilgilendirmelerin bu fakülte mezunları tarafından izale edilerek toplumsal barışa önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu konuda Türkiye Diyanet İşleri başkanlığı ile sürdürdüğümüz ortak çalışmalar sonucu kısa zamanda fakülteyi eğitime hazırlamış olduk. Türk Diyanet İşleri ve Türk hükümet yetkililerine gösterdikleri ilgi ve verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum."

    2005 programına alınan İlâhiyat Bölümü'nde okuyacak olan öğrenciler mastır çalışmasını tamamlayarak bitirme sınavını başarı ile tamamlayanlara Fakülte, Frankfurt Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi'nin Mastır (Magister Artium -M.A.) akademik unvanını verecek. Fakülteye Almanya'da liseyi bitirmiş yüksek okul veya üniversiteye girmeye hak kazanmış öğrenciler alınacak.

    Öğrenciler diğerdinleri de öğrenecek

    Bu alanda ders verecek profesörlerin Protestan İlahiyat Fakültesi'ne bağlı olacakları bildirildi. İslam Din Bilimi eğitim programının, İslam'la ilgili bütün alanlarda konuları sistematik, tarihsel, fenomenolojik ve kaynaklara dayalı olarak ele alacağı ve İslam'ın Avrupa bağlamında gelişmesine ve dinler arası diyaloğun İslami temellerine özel bir önem vereceği ifade edildi. İlgi odaklarından birini ise İslami geleneğin Avrupa ve Almanya'da şekillenen Hiristiyan ve Yahudi gelenekleri ile fikir ve bilgi alış verişinin oluşturacağı ifade edildi. Bu nedenle bu bölümü okumak isteyen öğrenciler, zorunlu olarak alacakları İslam din bilgilerinin yanında Yahudi-Hristiyan Din Bilimi bölümlerini de ilave ders olarak alacaklar.

    Almanya'daki İslami kuruluşlar memnun

    Almanya'daki İslâmi kuruluşlar, Almanya'da ilk olması ve Türkiye Diyanet işleriyle ortaklaşa yapılıyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, gunları söylediler: "Kontrolü yüzde yüz Müslümanların elinde olmamakla birlikte bu bir ilktir. Almanya'da yetişen geçler için önemli bir fırsat doğmuştur. İnşallah daha sonra her yönüyle Müslümanların kontrolünde olan bir ilahiyat daha açılır. Çünkü Almanya'da yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşamaktadır. Bu bir ihtiyaç ve çok geç kalınmış. Buradan yetişecek genç nesiller İslamiyet'i çok daha kolay ve daha anlaşılır şekilde izah etme imkanına sahip olacaklar. Almanya'daki imamların yeterince İslâmi bilmemeleri İslâm ve Müslümanların tanınmasını geciktirmiştir. Bu olumlu girişimi destekliyor ve devamını diliyoruz. En büyük arzumuz ise bir hukuk devleti olan Almanya 5 milyon Müslümanın varlığını ciddiye alarak İslâm dinini resmen tanımasıdır."

    Goethe'nin danışmanına ait Arapça metin bulundu
    Ünlü Alman şairi Goethe'nin danışmanı Georg Wilhelm Lorsbach'a ait üç değerli Arapça el yazısı St. Petersburg kütüphanelerinde bulundu. Almanya'nın Jena şehrindeki Friedrich Schiller Jena Üniversitesi'nde Şark Dilleri profesörü olarak görev yapmış olan Lorsbach, 1772 yılından başlayarak Arap ve Fars edebiyatına merak salan Goethe'nin danışmanı konumundaki kişi olmuştu. Arap ve Fars edebiyatına ait bilgilerini Goethe'nin Batı-Doğu Divanı'nda görebileceğimiz Lorsbach, anlayışı ve dürüstlüğü ile Alman şairinin takdirini kazanmış bir bilimadamı idi. St. Petersburg kütüphanelerinde bulunan metinler ise Lorsbach'ın kardeşi tarafından 1828 yılında zamanın Asya Müzesi'ne verilmiş. İslamiyatçı Florian Sobieroj'a göre el yazmaları, Arap metinlerinin Batılı bilimadamları tarafından çoğaltılmasının matbaanın Doğu ülkelerinde kullanılmaya başlamasından sonra uzun yıllar devam ettiğini gösteriyor.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce