|

Goldstone Raporu gerçek İsrail'i gösterdi

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Gazze'deki insan hakları ihlallerini işleyen ve BM tarafından hazırlanan Goldstone Raporu'nun, Gazze savaşında İsrail'in alenen pek çok uluslararası insan hakları ihlali yaptığını gözler önüne serdiğini söyledi.

Şamil Kucur
00:00 - 15/05/2010 Cumartesi
Güncelleme: 03:11 - 15/05/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Goldstone Raporu gerçek İsrail'i gösterdi
Goldstone Raporu gerçek İsrail'i gösterdi

Filistin Platformu'nca raporun kamuoyuna tanıtımı amacıyla İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenen panelin açılışında konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik Çelik, Goldstone Raporu'nun, Gazze savaşı sırasında İsrail'in birden fazla uluslararası hukuk kuralını aleni çiğnediğini ve insafsızca insan hakları ihlali yaptığını ortaya koyduğunu kaydetti. Çelik, İsrail'in 27 Aralık 2008 ve 18 Ocak 2009 tarihleri arasında Gazze'ye yönelik saldırılarında yaşanan insanlık dramının daha dün gibi tüm insanlığın hafızasında tazeliğini koruduğunu söyledi. Gazze'de yaşanan katliam dünyada protestolara yol açarken, BM'nin de harekete geçmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Çelik, BM İnsan Hakları Konseyi'nin saldırılar devam ederken 12 Ocak 2009'da özel oturum düzenleyerek, İsrail'in sivillere yönelik işlediği her türlü insan hakları ihlallerini kınadığını ve can kayıplarının esef verici olduğunu vurguladığını söyledi. Çelik, toplantıda, Gazze Şeridi'nde sınırların kapatılması, yakıt, gıda, tıbbi malzeme dağıtımının engellenmesi durumunun Filistinli sivillerin topluca cezalandırılması anlamına geldiği, insanlık ve çevre açısından bir felakete yol açtığı belirtilerek, İsrail'in eylemlerinin ağır bir dille eleştirildiği ve İsrail'in adeta savaş suçu işlediğinin vurgulandığını anlattı.

İSRAİL SAVAŞ SUÇLUSU

'Bu bir ilktir ve kanaatimizce çok da önem taşımaktadır' diyen Çelik, süreç içinde 4 kişiden oluşan komisyonun çalışmalarına başladığını ve hazırladığı raporda, İsrail ile Filistinliler arasında mukayese edilmez bir güç farkı olduğunu ve bu yüzden İsrail'in insanlığa karşı suç işlemiş olabileceği sonucuna varıldığını söyledi


TEHDİTE KARŞI 3. GEMİ HAZIR

İHH, İsrail'in “Gemileri vururuz” tehdidine üçüncü yük gemisini satın alarak karşılık verdi. Bağcılar'da düzenlenen Filistin gecesinde konuşan İHH Başkanı Bülent Yıldırım "21 Mayıs'ta İstanbul'dan yola çıkıyoruz. İsrail'in tehdidine boyun eğmeyeceğiz' dedi.


14 yıl önce