|

Görmeyen Şeyma fakülte birincisi

Gece körlüğü rahatsızlığı nedeniyle okul yıllarında görme yetisini kaybeden Şeyma Sevim Saleh, azmi ve umuduyla örnek oldu. 28 Şubat süresinde başörtüsü nedeniyle mağdur edilen Saleh, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden 4 üzerinden 3,93 not ortalaması ile mezun olarak bu yıl fakülte birincisi oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/07/2017 понедельник
Güncelleme: 00:27 - 10/07/2017 понедельник
Yeni Şafak
​Görmeyen Şeyma fakülte birincisi
​Görmeyen Şeyma fakülte birincisi

Ortaokul yıllarında görme problemi yaşayan Şeyma Sevim Saleh, 28 Şubat’ta başörtüsü nedeniyle mağdur edilen yüzlerce genç kızdan biri. Yasaklar nedeniyle Türkiye’de okuyamayan Saleh, bu süreçte görme yetisini de kaybetti. Başörtüsü yasağı kaldırıldıktan sonra 2012 yılında Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ni kazanan genç kız, okuldan bu yıl birincilikle mezun oldu.

SİLUET GÖRÜYOR

Zihni Paşa İlkokulu’nu bitirdikten sonra 1996 yılında Anadolu liseleri sınavına girerek Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni kazanan Saleh’in görme problemi ortaokul yıllarında başladı.Uzağı görememe şikayetiyle hastaneye giden Saleh’e, doktorlar halk dilinde “tavuk karası” veya “gece körlüğü” olarak bilenen “retinis pigmentoza” teşhisi koydu. Saleh, ilk başlarda uzağı görememe ile birlikte geceleri de görmemeye başladı. Zamanla ilerleyen hastalık Saleh’te ciddi görme kaybına neden olurken, Saleh 2004-2005 yıllarında üniversite eğitimi için gittiği yurt dışından dönmek zorunda kaldı. Bir süre sonra artık renkleri göremez hale gelen Saleh, şu anda cisimleri sadece siluet şeklinde görebiliyor.

YÜKSEK LİSANS SIRADA

2012 yılında yeniden sınava giren Saleh, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programın’nı kazandı. Görme engelli olduğu için bazı derslerde ses kaydı alarak ders çalışan Saleh, 4 üzerinden 3.93 not ortalaması ile tamamlayarak fakülte birincisi oldu. Saleh, Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde yüksek lisansa da bu yıl başlayacak.

  • 28 Şubat
    ’ta mağdur edildim
  • Postmodern darbenin ardından imam hatip liselerine getirilen puan sınırlaması nedeniyle üniversite sınavlarına giremeyen Saleh, bu ayrımcılığa bir de başörtüsü sorunu eklenince, Türkiye’de okumaktan vazgeçip Saraybosna’ya gitti. Saleh, bu sırada hastalığının daha da ilerlemesi nedeniyle Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı.
#28 Şubat
#Şeyma Sevim Saleh
7 лет назад