|

Dünyanın gözdesi Türkiye

Tüm dünya 2008 finansal krizinden sonra kendini hala tam olarak toparlayamazken, aynı dönemde Türkiye ise dünyanın parlayan yıldızı oldu. Sürekli takdir toplayan ülke son olarak ING Group yöneticisi ve İngiltere'nin eski başbakanından büyük övgüler aldı

00:00 - 10/12/2010 Cuma
Güncelleme: 23:02 - 9/12/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyanın gözdesi Türkiye
Dünyanın gözdesi Türkiye

Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği ekonomik performans uluslar arası camiada ses getirmeye devam ediyor. Bu anlamda borç krizi içindeki AB'ye de model olarak gösterilen ülke, son olarak ING Group'un 17 ülkeden sorunlu Bölge Başkanı Cesar Gonzalez-Bueno tarafından kendilerini en fazla heyecanlandıran ülke olarak gösterilirken, İngiltere'nin eski başbakanı Gordon Brown tarafından da gelecekte BRIC ülkeleri arasında yer alacak ekonomilerden biri olarak gösterildi.

OTORİTELERDEN DEĞERLENDİRME

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau ise, “8. Uluslararası Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çok hızlı yükselen, kriz sonrasında kendisini çok hızlı toparlayan ülkelerden biri olduğunu, bunu da iyi makro ekonomik politikalar sayesinde gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye'nin gelecek yıl, bu yılkinden daha az büyüyebileceğini belirten Zachau, ancak yine de Avrupa'nın birçok ülkesinden daha iyi bir büyüme performansı göstereceğini söyledi.

CARİ AÇIK SORUN OLMAZ

Konuşmasında cari açığa işaret eden Zachau, “Cari açık finanse edilebilir gibi gözüküyor. Türkiye, hali hazırda resmi rezervler biriktirmekte. Bu da finanse edilebilirliğin göstergelerinden biri. Aynı zamanda bir riskin olduğuna da işaret ediyor. Pay, Türkiye'nin toplam dış finansmanında büyüyor. Kısa vadeli bir büyüme var. Bir risk oluşturduğu belli. Bu büyük bir risk değil. Aynı zamanda hükümetin, Merkez Bankası'nın elinde yeterli araçları var. Tamam bir risk var ve öyle bir risk var ki iyi de yönetiliyor' diye konuştu.


BRIC ülkeleri seviyesine gelecek

İngiltere'nin eski Başbakanı Gordon Brown yeni kitabında Türkiye'den de bahsederek, Türkiye'nin mevcut ekonomik büyümesiyle gelecekte BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkeleriyle aynı seviyeye geleceğini yazdı. Brown İngiltere'de yeni piyasaya çıkan “Beyond The Crash” adlı kitabında, Türkiye'den bir cümlede bahsediyor. “Geniş Asya Ekonomisi” bölümünde, sekizinci konu olan “Hindistan ve Asya Ekonomileri” altında Türkiye'ye değinen Brown, şu ifadeyi kullanıyor: “Endonezya, Kore, Meksika ve Türkiye'nin büyüklükleri ve ekonomik büyümeleri gelecekte bu ülkeleri, BRIC ülkeleriyle aynı seviyeye getirecektir.” Aynı bölümde Brown, Güney Kore, Tayvan ve Singapur gibi ülkelerdeki ekonomik büyümeden de bahsederek, Asya ülkelerindeki ekonomik büyümenin dünya ekonomisindeki iyileşmeye katkısını sorguluyor ve bu ülkelerin iyileşmeye katkısının büyük olacağını savunuyor.


İrlanda'ya üç basamaklık şok

Türkiye takdir toplarken Avrupa ise kötü performansından dolayı kredi derecelendirme kuruluşları tarafından cezalandırılıyor. Son olarak Fitch, İrlanda'nın kredi notunu üç basamak indirerek, 'BBB+'ya çekti.


ING Group'u en fazla heyecanlandıran ülke

ING Grubu'nun 17 ülkeden sorumlu Doğrudan ve Uluslararası Bireysel Bankacılık Avrupa Bölge Başkanı Cesar Gonzalez-Bueno, ING Grubu'nun, Amsterdam'daki tarihi Herengracht Merkezi'nde Türkiye'den gelen gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda Türkiye'ye byük övgüler yağdırdı. Türkiye'nin sahip olduğu potansiyel sebebiyle, sorumlu olduğu 17 ülke arasında en öncelikli sırada olduğunu belirten Cesar Gonzalez-Bueno, Türkiye'yi büyük hamleler yapacak ve tek bir sıçramayla rakiplerini geçecek bir ülke olarak niteledi. 'Türkiye bizi en çok heyecanlandıran ülkeler arasında birinci sırada...' diyen Gonzalez-Bueno, Türkiye'nin kişisel olarak da yönetim ilgisini yönlendirdiği ve gelecekle ilgili heyecan verici bir ülke olduğunu kaydetti.

YÖNETİME DE TÜRK GELECEK

Türkiye yönetiminin başına bir Türkün gelmesini istediklerini dile getiren Cesar Gonzalez-Bueno, bir gazetecinin bir süre önce görev yapan Türk CEO yerine atama yapıldığını ancak şimdi yeniden Türk CEO planının mı olduğunu sorması üzerine ING Bank CEO'su Wilfred Nagel'in orta vadede çok iyi tercih olduğunu, zor ve karışık zamanlarda en güvenilen ve tanınan isimlerin görevlendirildiğini ancak, tarih vermemekle birlikte genel eğilimlerinin yerel CEO'ların başa gelmesi yönünde olduğunu yineledi.



13 yıl önce