|

'Dünyanın gözü' bu davalarda

Düşüncelerinden dolayı yargılanacak olan Fikret Başkaya ve Ragıp Zarakolu'na ,Türkiye'nin yanı sıra dünyadaki yazar ve kuruluşlar ile insan hakları savunucuları da destek verecek.

Yeni Şafak
01:00 - 1/03/2005 Salı
Güncelleme: 14:57 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA


    Düşünce özgürlüğü alanında yapılan yasal değişikliklere rağmen yarın Ankara ve İstanbul'da iki düşünce suçlusu yarın aynı saatte hakim karşısına çıkacak. Yazar Fikret Başkaya, yazdığı iki ayrı makale nedeniyle TCK'nın 159. maddesinden Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu da yine bir makalesi nedeniyle TCK'nın 312. maddesinden Beyoğlu 2. Asliye Hukuk'ta yargılanıyor.

    Dava sebebiyle uluslararası katılımla "Türkiye'nin ve Dünyanın Gözleri" isimli bir destek komitesi oluşturuldu. Komitede farklı ülkelerden Yazarlar Birliği, Uluslararası Yayıncılar Birliği ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi kuruluşlara üye çok sayıda yazar ve insan haklar savunucusu yeralıyor. Komitede Türkiye'den ise İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, PEN Türkiye Merkezi ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı yeralıyor. Dün İstanbul'a gelen komite üyeleri, bugün yapacakları ortak basın toplantısının ardından iki grup halinde Başkaya ve Zarakolu'nun duruşmalarını izleyecek. Duruşmalara katılacak yabancı heyetin içinde Uluslararası PEN (Yazarlar Birliği)'nden Eugene Schoulgin, Norveç PEN'den Carl Morten, Elisabeth Dyvik, Ole-Gunner Solheim, Kjell Olaf Jensen, İskoçya PEN'den Jean Rafferty, Hollanda PEN'den Jana Beranova, İngiltere PEN'den Richard McKane, İsveç-İtalya PEN'den Franca Tiberto, Uluslararası Yayıncılar Birliği'nden (IPA) Alexis Krikarian, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Susan Gibson, Phyllida Earle ve Rebecca Tinsley yeralıyor. 'Türkiye'nin ve Dünyanın Gözleri' Komitesi'nde yeralan yerli ve yabancı kuruluşlar, bundan sonra da düşünce suçu davalarında harekete geçerek kamuoyu oluşturmak için kalıcı bir komisyon oluşturmaya hazırlanıyor.

    Prof. Erdoğan'a 4 yıl hapis talebi
    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Star Gazetesi'nde yayınlanan röportajında, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ile 11 üyenin kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesiyle Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Erdoğan hakkında 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. İddianamede, gazetede Prof. Dr. Erdoğan ile yapılan söyleşinin, "Türkiye İçin En Uygun Sistem Başkanlık" başlığıyla yayınlandığı yazıda, Anayasa Mahkemesi uygulamalarının eleştirilmesi sınırlarının aşıldığı belirtildi. Hakimlerin yetersiz oldukları söylenerek küçümsediği ifade edilen iddianamede, Prof. Dr. Erdoğan ile Star Gazetesi'nin muhabiri Faruk Mangırcı hakkında, 8'er aydan 4'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce