|

Dünyanın gözü İstanbul'daki zirvede

00:00 - 21/01/2011 Cuma
Güncelleme: 23:53 - 20/01/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyanın gözü İstanbul'daki zirvede
Dünyanın gözü İstanbul'daki zirvede

Türkiye bugün önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. İran ile P5+1 ülkeleri (Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya) Tahran'ın nükleer programını masaya yatıracak.

Zirve öncesinde açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı görüşmelerde “İran'ın nükleer programına ilişkin temel sorunlarda anlamlı ve pratik bir ilerleme sağlanmasını istediklerini” duyurdu. ABD, 'İran uluslararası kaygıları giderecek somut adımlar atmalı” çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün zirveye katılacak ülkelerin temsilcilerine akşam yemeği verdi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen akşam yemeğine AB Dış İlişkiler Temsilcisi Catherine Ashton, İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili, ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns ve diğer yetkililer katıldı. Yemekte, Almanya'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Emily Haber, Fransa'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jacques Audibert, Çin'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Wu Hailong, Rusya'dan Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Direktörü Oleg Postnikov, İngiltere'den Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Geoffrez Adams ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Tacan İldem de bulundu.

13 yıl önce