|

Dünyanın gözünü trajediye çevirdi

BM İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie, Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecileri Hatay'da ziyaret etti. Malta'daki film çekimlerine yarıda kesip Altınözü'ne gelen ünlü yıldız, kampta bulunan çocuklara oyuncak dağıttı

Oktay Yıldırım
00:00 - 18/06/2011 Cumartesi
Güncelleme: 03:18 - 18/06/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünyanın gözünü trajediye çevirdi
Dünyanın gözünü trajediye çevirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği İyi Niyet Elçisi film yıldızı Angelina Jolie, Suriye'deki olaylardan kaçarak, Türk Kızılayı'nın kurduğu geçici çadırkentlerde konaklayan Suriyelileri ziyaret etti. Dün öğleden sonra özel uçağı ile Hatay Havaalanı'na inen ünlü yıldızı, Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ve öteki ilgililer karşıladı.

BERABERİNDE OYUNCAK GETİRDİ

Ünlü yıldızın gelişi dolayısıyla VIP salonu girişinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kendisini karşılamaya gelen hayranlarının VIP salonuna yaklaşmalarına güvenlik güçleri izin vermedi. Ünlü yıldızın uçağından önce, ekibini taşıyan özel bir uçak da Hatay Havaalanı'na indi. Yıldızın konvoyundaki bir minibüse de uçaktan indirilen oyuncaklar yerleştirildi.

GÖRÜNTÜ ALINMASINA İÇİN VERİLMEDİ

Ardından camları siyah filmle kaplı bir minibüsle Altınözü'ndeki çadırkente gelen Jolie, burada mültecilerle sohbet edip sorunlarını dinledi. Angelina Jolie'nin çadırkentteki incelemesi sırasında basın mensuplarının içeriye girmesine ve görüntü almasına izin verilmedi

TEKRAR MALTA'YA DÖNDÜ

Jolie çadırkentteyken, içeriden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad karşıtı sloganlar ve Angelina Jolie'ye yönelik tezahürat sesleri duyuldu. Jolie, çadırkentten ayrılırken, girişte aracına binerken kısa bir süre kendisini bekleyen çok sayıdaki basın mensubuna el sallayarak poz verdi. 2,5 saati aşan ziyaretinin ardından tekrar havaalanına giden Jolie, özel uçağıyla film çekimlerinin sürdüğü Malta'ya uçtu.


'Türk kahvesini çok severim'

Jolie'ye İngilizce olarak ne içmek istediği soruldu. 'Türk kahvesini çok severim' diye yanıt veren Jolie'ye bu kez kahveyi nasıl alacağının sorulması üzerine ünlü oyuncu, 'şekerli ama sert bir kahve istediğini' söyledi. Bunun üzerine Jolie'ye orta şekerli Türk kahvesi ikram edildi. Angelina Jolie, çadırkenti ziyareti sırasında ayrıca çocuk parkında Suriyeli çocuklarla oyunlar oynadı, onların oyunlarına tempo tuttu. Türk Kızılayı'nın hazırladığı ve içinde oyuncaklar da bulunan 'sevgi paketinin' dağıtılmasında da hazır bulunan Jolie'nin ziyareti süresince sempatik tavırlar sergilediği öğrenildi. Ziyaret sırasında bir gazetecinin 'Türk halkına ve medyasına özel bir mesaj iletmek ister misiniz' sorusu üzerine Jolie, ziyaretiyle ilgili açıklamaları sadece kendisine akredite özel ekibine yaptığını söyleyerek, nazik bir biçimde özür diledi.


Altınözü'ne akın ettiler

* Jolie'nin gelmesine birkaç saat kala yoğun güvenlik tedbirleri alındı. Çadırkentin kurulduğu Tekel binasının ön duvarına Türkçe ve İngilizce olarak "Dünyanın İyilik Meleği Hoşgeldin/Goodness Angel Of The World Wellcome" yazılı dev bir pankart asıldı.

* Çadırkentin içindeki bir grup Suriyeli, uluslararası basının da Hatay'da olmasını fırsat bilerek Esad yönetimi aleyhinde protesto düzenledi.

* Ellerinde Türkçe, Arapça ve İngilizce dövizlerin yanı sıra temsili tabutlar taşıyan sığınmacılar, çadır kentin ana girişine doğru topluca yürüyerek, 'Özgürlük' sloganları attı.

* Jolie'nin kendilerini ziyaret edeceğini öğrenen Suriyeliler, hummalı bir şekilde temizlik yaptı. Çadır kentlerde yaşayan mültecilerin TV izlemeleri için uydu antenleri kuruldu.

* Yüzlerce yerli ve yabancı basın mensubu da 2 gün önce geldikleri bölgede, Jolie'nin görüntüleri çekebilmek amacıyla en uygun pozisyonu bulabilmek için yoğun

çaba harcadı.

* Jolie'yi görmek için Hatay'ın Yayladığı ilçesinde bekleyen vatandaşlar, ünlü oyuncunun ilçeye gelmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

* Jolie'yi görmek için bekleyenler arasında, çevre ilçeler ve Antakya'dan gelenlerin de bulunduğu öğrenildi.


Çalışmalara hayran kaldı

Angelina Jolie'nin günübirlik ziyaretine ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, ünlü oyuncunun Türkiye'nin insani yardım çalışmalarını takdirle karşıladığını söyledi. Ünal, "Bizlere ifade ettiği, ülkemizin çalışmalarını takdirle karşıladığı yönündeydi. Kamptaki çalışmaları organize bulduğunu söyledi ama tabii ki, bunları kendisi açıklayacaktır. Dolayısıyla onun adına konuşmam çok uygun olmaz" dedi.


Sınırın yanı başında ölüm kalım savaşı

Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay ilinin Yayladağı ilçesi Güveççi köyü yakınında kurdukları çadır kentte kalan Suriyelilerin yaşam mücadelesi devam ediyor. Suriye'nin kuzeyindeki Cisr Eş Şuğur kasabasından kaçarak Türkiye sınırına yakın Harapjoz köyünde çadırlar kurarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan yaklaşık 300 Suriyeli, yiyecek, içecek ve ilaç sıkıntısı çekiyor.

DÖNENLERE İŞKENCE VAR

Kurdukları derme çatma çadırlarda kalan Suriyelilerin kirli dereden su içtiği ve çocukların burada yüzdüğü gözlendi. Burada kalan Kadir Basim, 15 bin silahlı Suriye güvenlik gücünün kent ve civardaki köylere gerek evlere baskınlar düzenlediğini söyledi.

Askerler köylerden çekildikten sonra evlerine dönen köylüler, değerli eşyalarının askerler tarafından yağmalandığını belirtti. Basim, kasabadan kaçan ve daha sonra evlerine dönen köylülerin güvenlik güçleri tarafından bilmedikleri yerlere götürüldüğünü ve orada işkenceye maruz kaldığını kaydetti. Yaralı Suriyeli, yakınlarından 3 kadının kasabaya giren askerlerin tecavüzüne uğradığını öne sürdü.


13 yıl önce