|

Güçlü aday

Doğu ve Güneydoğu’da oy kaybı yaşayan AK Parti, ciddi revizyona gitti. Bölgede sevilen isimler, kanaat önderleri ve bazı aşiretlerin temsilcileri ile partinin ağır topları aday gösterildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/09/2015 Pazar
Güncelleme: 00:32 - 20/09/2015 Pazar
Yeni Şafak

AK Parti, 7 Haziran'da oy kaybettiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da aday listesinde ciddi revizyona gitti. Bölge illerindeki aday listelerini baştan sona yeniden düzenleyen AK Parti, bölgede sevilen isimler, kanaat önderleri ve tanınmış ailelerden isimlerin yanısıra partinin ağır toplarını ilk sıralardan aday gösterdi.



Van'da AK Parti 7 Haziran'da sadece Burhan Kayatürk'ü Meclis'e taşımıştı. Van listesini tamamen yenileyen parti, çözüm sürecinin koordinatörlerinden Beşir Atalay'ı liste başı yaptı.



PATNOS'UN AŞİRET BÜYÜĞÜ


AK Parti'nin vekil çıkaramadığı illerden Ağrı'da liste sil baştan oluşturuldu. Ağrı aday listesinde Cesim Gökçe 1. sıradan, İsmail Oğur ise 2. sıradan aday gösterildi. Oğur, Ağrı'nın Patnos ilçesinin ileri gelen aşiret büyüklerinden biri olarak öne çıkıyor.



BÖLGENİN EN AKTİF İSMİ


Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın memleketi Bingöl'den aday gösterilmesi ile Diyarbakır 1. sıraya Galip Ensarioğlu yerleştirildi. Bölgenin en aktif ismi olan Ensarioğlu'nun Diyarbakır'da oy dengesini değiştirmesi bekleniyor. Diyarbakır'da Netice Arslan dışında liste tamamen yenilendi.



BAKAN MEMLEKETİNDE


7 Haziran'da Diyarbakır'a kaydırılan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz memleketi Bingöl'de 1. sıradan aday gösterildi. Bingöl'de Enver Fehmioğlu dışındaki isimler tamamen yenilendi.



HAMİDİ İLK SIRADA


Siirt'ten sadece Yasin Aktay'ı Meclis'e taşıyan AK Parti, Aktay dışında listeyi tamamen yeniledi. Bir dönem Batman siyasetine damga vuran Ataullah Hamidi Batman'da ilk sırada. STK'larda aktif olarak çalışan ve Batman'da çok sevilen Murat Çiçek 3. sıradan aday gösterildi.



Mardin'in sevilen işadamı listede


AK Parti, Mardin listesini de güçlendirdi. Mardin'de 7 Haziran'da Meclis'e giren tek AK Partili vekil olan Orhan Miroğlu 1. sıradaki yerini korudu. Abdullah Erin yine listede yer alırken, kentin sevilen işadamı Süleyman Bölünmez, sürprizlerden birisi oldu. AK Parti'nin Şanlıurfa listelerinde de köklü değişim yaşandı. AK Parti'nin ağır toplarından Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakan Faruk Çelik, Şanlıurfa'da 1. sıradan aday gösterildi. Şanlıurfa'da Mazhar Bağlı, Nurettin Nebati, Seyit Eyyüpoğlu ile birlikte bir çok isim liste dışı kaldı.


#milletvekili adayları
#Yasin Aktay
#aday listeleri
9 yıl önce