|

Gül, Kraliçe'den sonra İmparator'la görüşecek

Geçtiğimiz hafta İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'i kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, 3-8 Haziran tarihleri arasında Japonya'ya yapacağı resmi ziyarette, Japon İmparatoru Akihito ile görüşecek.

Aa
00:00 - 25/05/2008 Pazar
Güncelleme: 01:05 - 25/05/2008 Pazar
Yeni Şafak
Gül, Kraliçe'den sonra  İmparator'la görüşecek
Gül, Kraliçe'den sonra İmparator'la görüşecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3-8 Haziran günleri Japonya'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek. Gül'ün Japonya'ya gidişi, Türkiye'den Japonya'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olması nedeniyle tarihsel bir önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Gül'e, Japonya ziyaretinde Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek, üst düzey bürokratlardan oluşan bir resmi heyet, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda iş adamı eşlik edecek. Gül, ziyareti sırasında Japon İmparatoru Akihito'nun yanısıra Başbakan Yosuo Fukuda, Üst Meclis Başkanı Satsuki Eda ve Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile görüşecek.

ŞEHİTLİĞİ ZİYARET EDECEK

Türkiye'de yatırımları bulunan Japon şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelecek olan Gül, iki ülke iş çevreleri arasında Tokyo'da düzenlenecek İş Forumu ile Osaka'da düzenlenecek Yatırım Forumu'na katılacak. Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Grupları üyeleri ve “2010 Türkiye'de Japonya Yılı” Komitesi Başkanı ve üyelerini de kabul edecek olan Cumhurbaşkanı Gül, 7 Haziran 2008 günü Ertuğrul firkateyninin açıklarında battığı Kushimoto şehrine geçerek Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda düzenlenecek anma töreninde bulunacak.



Pasifik açılımı için dönüm noktası

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Tarihi İpek Yolu'nun batı ve doğu uçlarında yer alan Türkiye ve Japonya arasında 19. yüzyıldan bu yana geleneksel dostluk ilişkilerinin sürdüğü ifade edildi. Türkiye ve Japonya'nın güncel uluslararası konulara yaklaşımlarında genel anlamda paralellik bulunduğu belirtilen açıklamada, Gül'ün gerçekleştireceği ziyaretin, en üst düzeyde siyasi istişarelere imkan verecek olmasının önemine değinildi. Açıklamada, Ziyaretin, Türkiye'nin çok yönlü dış politikası çerçevesinde 1999 yılından itibaren sürdürülen Doğu Asya ve Pasifik bölgesine açılım politikasında önemli bir dönüm noktası teşkil ettiği kaydedildi.


İklim değişikliğine karşı 'küresel' çağrı

Bodrum'da düzenlenen Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Uluslararası Yıllık Kongresi'nin açılış oturumunda bir konuşma yapan Gül, toplantının WWF'nin çevrenin korunması alanındaki 50 yıllık tecrübe ve birikimiyle olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını ifade ederek, küresel iklim değişikliğinin etkisinin dünyanın her köşesinde derinden hissedildiğini söyledi. Gül, konunun sadece iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, sulak alanların biyolojik çeşitliliğin ve yaban hayatın korunmasıyla sınırlı olmadığını, bunun ötesinde tüm canlıların üzerinde hayatlarını devam ettirdikleri zeminin muhafaza edilmesinin söz konusu olduğunu kaydetti.Cumhurbaşkanı Gül, gerekli bilincin yaratılmasına yönelik herkese görevler düştüğünü belirterek, “Herkesin alabileceği basit tedbirler mevcuttur. Bunlar arasında çevreyi kirletmekten kaçınma enerjiyi verimli kullanma, çağdaş ve etkin sulama tekniklerinden yararlanma ve günlük hayatta su tasarrufuna özen gösterme gibi bazı hususları öncelikli olarak saymak isterim” diye konuştu.

16 yıl önce