|

Gül: Reformlar bu yıl bitecek

Dışişleri Bakanı Gül, Kopenhag siyası kriterlerinin karşılanması için hükümetin reformları bu yıl içinde tamamlamak ve uygulamak kararlılığında olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 13/05/2003 Salı
Güncelleme: 16:49 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, hükümetin, Kopenhag kriterlerinin karşılanması için gereken reformları bu yıl içinde tamamlamak ve uygulamak kararlılığında olduğunu belirterek, AB'nin de buna yardımcı olmasının beklendiğini söyledi.

2 günlük resmi ziyaret için Bulgaristan'a gelen Bakan Gül, Burgaz temasları çerçevesinde Burgaz Hür Üniversitesi'ni ziyaret etti. Cübbe giyerek fahri doktora unvanı alan Bakan Gül, törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde dinamik bir aşamaya gelindiğini belirtti. Bakan Gül, "Kopenhag siyasi kriterlerinin karşılanması için hükümetimiz vakit kaybetmeden geriye kalan reformları bu yıl içinde tamamlamak kararlılığındadır. Öte yandan, bu kararlılığımızda AB'nin de yardımcı olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde, çağdışı bazı kültür ve medeniyet tartışmalarının geride bırakılarak, AB ülkelerinin kendi kurum ve kamuoylarını Türkiye'nin üyeliğine hazırlamaları için gerekli adımları atacaklarını umuyoruz" diye konuştu.

Bulgaristan önemli bir ortak

AB'nin ortak dış ve güvenlik politikasının Türkiyesiz gelişebileceğini düşünmenin gerçekçi olmayacağını söyleyen Gül, AB'nin, Türkiye'nin üyeliğiyle daha etkin bir dünya gücü haline dönüşme fırsatını yakalayacağını kaydetti.

Gül, ABD ile derin ortaklık bağları bulunan, NATO'nun güvenilir üyesi olan Türkiye'nin, aynı zamanda AB'nin de dünya barış ve istikrarına somut katkılar yapabilmesini arzuladığını belirtti. Türk-Bulgar ilişkilerinin son yıllarda büyük gelişme sağladığını ve bütün bölge ülkelerine örnek teşkil eder seviyeye ve niteliğe ulaştığına dikkati çekti.

ABD Başkanı Bush'un 9 Mayıs'ta yaptığı konuşmada Ortadoğu ile ilgili olarak ortaya koyduğu önerilerin bölge barış ve refahı için önemli bir girişim olduğunun altını çizen Gül, "Bütün ilgili tarafların bu girişimi özenle incelemelerini kuvvetle tavsiye ediyorum" dedi.

Otoyolu Doğuş Grubu yapıyor

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Doğuş-Eko ortak girişimi tarafından yapılacak Trakya otoyolunun Karnobat-Burgaz bölümünün temel atma törenine katıldı. Gül, "Proje, Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinin geldiği noktayı gösteren en somut delildir" diye konuştu. Gül, kendisine verilen bir beratı geleneksel olarak açılan bir çukura gömdü. Doğuş Holding temsilcilerinin de katıldığı tören, Bulgar halk dansları ve havai fişek gösterisiyle sona erdi.

'KKTC'de kalıcı çözüm olursa askeri çekeriz'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm bulunması durumunda Türk askerlerinin Türkiye'ye çekilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Gül, Bulgaristan ziyareti çerçevesinde, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Solomon Passi ile görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın "Türkiye'nin garantörlüğünün sürmesi durumunda, Türk askerlerinin Ada'dan çekilebileceğine'' yönelik son önerisine ilişkin görüşünün sorulması üzerine Gül, Türk askerinin Ada'ya gidişinin garantörlük anlaşmaları çerçevesinde olduğunu hatırlattı. Gül, "Ada'da kalıcı bir çözüm bulununca şüphesiz ki Türk askerlerinin Türkiye'ye çekilmesi mümkündür'' diye konuştu.

Gül'den Pearson'a 'teşekkür' mektubu
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'a mektup göndererek, Irak'a giden Kızılay konvoyuna ABD'nin verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Gül, dün gönderdiği mektupta, Kızılay konvoyuna bölgedeki ABD güçlerinin yaptığı yardımlardan ve kolaylıklardan dolayı teşekkür ederek, Türkiye'nin insani yardım sağlanması konusunda her türlü işbirliğini devam ettireceğini kaydetti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce