|

Günay: Ulusal marker sonuç verdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, ulusal marker uygulamasının mevzuatın öngördüğü şekilde yüzde 100 sonuç verdiğini belirterek, sektördeki tedirginliğin de yavaş yavaş gitmiş göründüğünü kaydetti.

İha
00:00 - 20/01/2007 Cumartesi
Güncelleme: 10:05 - 20/01/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Günay: Ulusal marker sonuç verdi
Günay: Ulusal marker sonuç verdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, TÜSİAD Boğaziçi Dış Politika Ödül Töreni sonrasında petrol piyasası temsilcileriyle ulusal marker konusunda yaptıkları toplantıyı değerlendirdi. Günay, Türkiye çapında satışı sunulan akaryakıtın yasal olup olmadığı ve yurda hangi yolardan girdiğini tespit ederek kaçak akaryakıt kullanımını engellemeyi amaçlayan ulusal marker (İŞARETR) uygulamamsının 1 Ocak 2007 itibariyle başladığını hatırlattı. Başlangıçta ilk uygulama nedeniyle enjeksiyon sistemlerinden kaynaklı bazı problemler oluştuğunu ancak geçen hafta Gebze'de yaptıkları toplantıda bu sorunları tartıştıklarını bildiren Günay, 16 Ocak'tan bu tarafa bütün uygulamaların ilgili mevzuatın öngördüğü şekilde yüzde 100 sonuç verdiğini kaydetti. Günay, “Gayet olumlu bir şekilde devam ediyor. Hiç bir problem yok demek istemiyorum. Ancak gerçekten öngördüğümüz şekilde başarıyla uygulanıyor. Ulusal marker uygulaması gerçekten 2007 yılına damgasını vuracak çok önemli bir uygulama olacak. Kaçak ve standart dışı akaryakıtın ticaretini önlenmesinde son derece önemli bir araç. Bunu da biz kararlılıkla ve başarıyla uygulayacağız” dedi.

Toplantıda, firmaların ulusal marker uygulamasının ertelenmesiyle ilgili talepleri olup olmadığını sorulması üzerine Günay, “Hayır, erteleme diye birşey asla söz konusu değil. Öyle birşey olamaz. Bugünkü toplantıda da böyle bir talep olmadı” dedi. Toplantıda, şirketlerin ulusal markeri nasıl enjekte edecekleri ve uygulamayı nasıl yapacaklarının TÜBİTAK'ın ilgili personeli tarafından açıklandığını bildiren Günay, önümüzdeki hafta cuma günü de tekrar Gebze'de uygulamalı bir şekilde göstereceklerini söyledi. Günay, “Dolayısıyla sektördeki ilk tedirginlikte yavaş yavaş gitmiş görünüyor. Zaten biz sektörün çoğunun iyi niyetini görüyoruz. Bir problem şu an için yok” dedi. Günay, denetimlerin başlayıp başlamadığının sorulması üzerine ise bu konuda açıklama yapmak istemediğini belirterek, denetimin alt yapısının hazır olduğunu söyledi.

Bugün itibariyle akaryakıt ithalatı yapan firmaların enjeksiyonu başarıyla yaptıklarını ve kendisinin de uygulamayı her gün takip ettiğini ifade eden Günay, “Bütün şirketler marker uygulaması yaptıktan sonra bana bilgi veriyor. Ayın 16'sından bu tarafa bize tek bir sorun intikal etmedi. Yüzde 100 sonuç alınıyor. Ancak TÜPRAŞ büyük bir kuruluş. Biliyorsunuz rafinerileri İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman'da var. Büyük hacimli işlemler söz konusu. Burada ölü stok konusunda henüz bir karar veremedik. Enjeksiyonlar ölü stokları doldurmayınca elektronik enjeksiyon yapılması mümkün olmuyor. Şu anda manuel bir şekilde mikserle bunlar yapılıyor. Onların ufak tefek bazı şikayetleri söz konusu” dedi. TÜPRAŞ'ın ölü stoklara eklenecek ulusal markerle ilgili talebinin sorulması üzerine Günay, “Yaklaşık 10 ton marker gerektiriyor. Onları da tartışıyoruz” dedi. Bu miktarda markerin üretiminin mümkün olup olmadığının sorulması üzerine ise Günay, “Mümkün, markerde bir sıkıntımız yok. Yeterince marker üretilmiş durumda” dedi.

17 yıl önce