|

GÜNEY KORE'DE DOSTLUK RÜZGARI

Cumhurbaşkanı Roh, Başbakan Erdoğan'ın 100'e yakın işadamı ile ülkesine yaptığı ziyaretten etkilendi. Roh, "Sizi dinlerken Türkiye'nin heyecanını hissettim. Türkiye çok farklı bir ülke haline gelecek" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 10/02/2004 Salı
Güncelleme: 11:40 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------

Roh: Türkiye'nin heyecanını hissediyorum
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Güney Kore gezisinin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Moo-Hyun Roh ile görüştü. Erdoğan'a büyük ilgi gösteren Roh, Türkiye'nin gelişmesinden övgüyle söz ederek, iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ı, Başkanlık Sarayı'nda devlet başkanlarına uygulanan bir törenle karşılayan Roh, "100 kişilik işadamı heyetiyle ülkemize gelerek ekonomi diplomasisinin en güzel örneğini sergiliyorsunuz" dedi. Üstü açık bir arabayla çoğunluğu Koreli olan ve aralarında bazı Türk vatandaşlarının bulunduğu bölgeye giden Roh ve Erdoğan, halktan büyük ilgi gördü. Erdoğan heyetlerarası görüşmede, Cumhurbaşkanı Roh'a Koreli firmaların Türkiye'de yatırım yapmaları önerisinde bulundu. GAP projesini anlatarak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden iki ülke firmaların ortak yatırımlarda bulunabileceğini ifade etti.

Irak'ta birlikte çalışalım

Erdoğan, "Asya kıtasının doğu ucunda bulunan Kore ile batı ucunda bulunun Türkiye mesafeleri bir kenara bırakarak büyük bir dostluk ve kardeşlik örneği sergiliyor. Aramızda en küçük bir sorun bile bulunmuyor. Bu dostluğu ekonomik ve ticari alanda daha da geliştirmeliyiz. Türkiye'de 21 adet serbest ticaret bölgesi var. Koreli işadamlarını burada yatırım yapmaya davet ediyoruz. Demokratik Irak'ın oluşturulmasında Koreli ve Türk işadamları birlikte çalışabilir. Irak'ın yeniden inşasını birlikte gerçekleştirebilir" dedi.

Erdoğan heyecanlandırdı

Cumhurbaşkanı Roh ise, "Ekonomi diplomasisinin en güzel örneğini sergiliyorsunuz. Sizi dinlerken Türkiye'nin heyecanını hissettim. Bu heyecanınız sürdükçe eminim ki Türkiye çok yakın bir zamanda çok daha iyi, çok daha farklı boyutlara ulaşacak" diye konuştu.

Roh'un bu sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, "Kore Savaşı'nın sıcak hatıralarından sonra Dünya Kupası'nda Kore halkının Türk Milli Takımı'na gösterdiği ilgiyi Tokyo'da gözlerimle gördüm. Stadı dolduran binlerce Koreli'nin bir elinde Türk bayrağı bir elinde Kore bayrağı ile gösterdiği tepkiyi unutmamak gerekir" dedi. Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Kore Cumhurbaşkanı Roh'a gönderdiği davet mektubunu iletti.

Arada dostluk olunca mesafeler kolay aşılır

Güney Kore gazetelerinin neredeyse tamamı Erdoğan'ın gezisini okuyucularına manşetten duyurdu. Ülkenin önde gelen gazete ve televizyonları Erdoğan'la özel söyleşi yapabilmek için yoğun ilgi gösterdi. Erdoğan de kaldığı Grand Hyatt Oteli'ndeki odasında Kore medyasına da özel demeçler verdi. Erdoğan ayrıca, Seul Belediye Başkanı Myang Bah Lee'den fahri hemşehrilik beratı aldı. Belediye Başkanı Lee tarafından kapıda karşılanan Erdoğan'a Koreli çocukların büyük ilgi göstermesi dikkat çekti. Seul Belediye Başkanı Lee, "1950 yılında Kore'nin özgürlüğü için Türk askeri burada canını verdi. Bizim bunu unutmamız mümkün değil. İki ülke arasındaki bu dostluk ebediyete kadar sürecektir" diye konuştu. Başbakan Erdoğan ise, "Ülkelerimizi arasındaki mesafe büyük. Ancak aramızdaki bu derin dostluk bu kadar büyük mesafeleri ortadan kaldırıyor. Aramızdaki dostluk bu kadar büyük olduğu sürece aşılamayacak mesafe yoktur" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, Kore Devlet Başkanı Roh ve Seul Belediye Başkanı Lee ile görüştükten sonra Kore Parlamentosu'nu gezdi.

Türk heyetini şaşırtan anons

Cumhurbaşkanı Roh'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onuruna verdiği akşam yemeğinde, Erdoğan bir sürprizle karşılaştı. Yemeğin girişinde, "Başbakan Erdoğan'ın şerefine yemekte kadeh kaldırılmayacaktır"diye anons yapıldı. Ancak Türk tarafı, böyle bir taleplerinin olmadığını açıkladı.

Belediye binasında ''Seul'e Hoşgeldiniz Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'' yazısıyla karşılanan Erdoğan'a Seul Belediye Başkanı Myang Bah Lee hemşehrilik beratı verdi.

  • MUSTAFA KARAALİOĞLU


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce