|

Gurbetçiye iki dil bilen imam

Diyanet, 'Uluslararası İlahiyat Projesi' kapsamında gurbetteki Türkler için yurt dışına 2 dil bilen 600 imam gönderecek.

Ayfer Mallı
00:00 - 27/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 00:08 - 27/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Gurbetçiye iki dil bilen imam
Gurbetçiye iki dil bilen imam

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Uluslararası İlahiyat Projesi' kapsamında yurtdışında yaşayan Türkler için 2 dil bilen imamları göreve hazırlıyor. İlk etapta eğitim verilen 600 imam mezun oldu. Bu imamlar yurtdışında Türklerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde görev yapacak. İmamların bir kısmı camilerde görev alacak. Bazıları ise büyükelçilikler ve konsolosluklarda çalışacak.

İLETİŞİM DERSİ DE VERİLİYOR

Başkanlık yurtdışında yaşayan Türklerin şikayetleri ve sıkıntıları için harekete geçerken eğitime alınan imamlar için yabancı dil şartı koydu. Buna göre imamların Türkçe, İngilizce ve yaşadığı yerin dilini bilmesi ve başvurusunu bu şekilde yapması istendi. Verilen eğitimlerde hem gurbetçilerin yapısı hem de görev yapılacak ülkenin özelikleri anlatılıyor. Ayrıca iletişim ve insan ilişkileri eğitimi de veriliyor. Böylece gurbetçi imamların sadece Türklerle değil ülkede yaşayan diğer insanlarla da rahat iletişim kurması sağlanıyor.

BÜYÜKELÇİLİKLERDE YER AÇILACAK

Proje kapsamında ilk etapta eğitime alınan 600 imam mezun edildi. Mezunların ardından yeni başvurular alınmaya başlayacak. Başvurularda yurtdışında doğmuş ve yaşamış gurbetçi Türkler de değerlendirilecek. Seçilen gurbetçiler Türkiye'de ilahiyat eğitimi alacak ve yaşadığı ülkede din adamlığı rolü üstlenecek. İslam'ı hem akademik seviyede hem de din adamı seviyesinde yaşadığı ülkenin diliyle anlatabilme amaçlanacak. Bu proje, İslamofobinin törpülenmesinde önemli bir işlev görecek. İmamların bazıları camilerde görev yapacakken, bazıları ise büyükelçilik ve konsolosluklarda çalışacak. Ayrı bir bölüm açılacak kişiler yurtdışında yaşayan Türklerin danışmanlığını yapacak. Türklerin aile yapısı ile ilgili tüm sıkıntılarında yanlarında olacak. Ayrıca gurbetçi Türklerin çocuklarının dini eğitiminde yardımcı olacak.


11 yıl önce