|

Gurbette vatan nöbeti

FETÖ'nün darbe girişiminin birinci yıldönümünde dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk vatandaşları "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" nedeniyle demokrasi nöbeti tutmak için meydanları doldurdu. Şehitlere dua eden ve gıyabi cenaze namazı kılan Almanya, Makedonya, Bosna Hersek, ABD, İsviçre'deki gurbetçiler, "Dik dur eğilme, bu millet seninle" sloganları attı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:16 - 17/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
ÜSKÜP: Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Üsküp'te de demokrasi nöbeti tutuldu.
ÜSKÜP: Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Üsküp'te de demokrasi nöbeti tutuldu.

FETÖ’nün darbe girişiminin birinci yılı nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki gurbetçiler şehitleri anma etkinlikleri düzenledi. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Almanya’nın başkenti Berlin’de vatandaşlar demokrasi nöbetine başladı. Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık bin kişi, Türk bayrakları taşıdı. Üzerinde “Berlin nöbette” yazan dövizler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını taşıyan vatandaşlar, “Recep Tayyip Erdoğan”, “Dik dur eğilme, bu millet seninle” ve “Şehitler ölmez vatan bölünmez” şeklinde slogan attı. Berlin Türk Şehitlik Camisi’nde sela okundu ve şehitler için dua edildi.


ŞEHİTLER İÇİN KUR’AN

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde de anma etkinlikleri düzenlendi. Şehitlere saygı duruşunun yapıldığı, Kur’an-ı Kerim okunduğu ve üst düzey konukların konuşmalar yaptığı programda, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan kısa film gösterildi. Türkiye’nin Trablus ve Tel Aviv Büyükelçiliklerinde de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla “şehitleri anma” etkinliği düzenledi.

MEDRESE IŞIKLANDIRILDI

Darbe girişimi sırasında şehit düşenler, Bosna Hersek’in Mostar ve Karadağ’ın Podgorica şehirlerinde unutulmadı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Mostar’daki tarihi Karagöz Bey Camisi’nde darbe girişimi sırasında şehit edilenler için Kur’an-ı Kerim okundu. Karadağ’ın başkenti Podgorica’daki Mehmet Fatih Medresesi de 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümünde Türk bayrağı ile ışıklandırıldı.


GIYABİ CENAZE NAMAZI

İsviçre, Brüksel, Almanya, ABD ve Sırbistan’da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi. İsviçre’de, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan 250 kişi anısına 250 hatim okundu.


LİMUZUN KONVOYU

ABD’de de Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğu’nda etkinlik düzenlendi. Chicago Başkonsolosu Umut Acar, 15 Temmuz’u “Türkiye’nin 11 Eylül’ü” olarak nitelendirdi. Etkinliğe Türk bayraklarıyla süsledikleri limuzin araçlarıyla gelen Türk şoförler, kent merkezinde tur attı. Chicago’nun simgelerinden ünlü Michigan Caddesi’nden de geçen konvoy çevredekilerin ilgisiyle karşılaştı.

SABAHA KADAR NÖBET

Sırbistan’da Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesindeki Novi Pazar’da düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında AA foto muhabirlerinin çektiği fotoğraflar sergilendi. Fransa’nın doğusunda bulunan Molsheim kentinde yaşayan Türkler, darbe girişimi sırasında hayatlarını kaybeden şehitler için akşam namazından, sabah namazına kadar nöbet tuttu.


ŞEHİTLER
DUALARLA ANILDI

Gürcistan, Kenya, Tanzanya, Sudan, Senegal ve Nijer’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi. Kolombiya’nın başkenti Bogota’da anma programı düzenlendi. Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, farklı şehirlerden çok sayıda Makedonyalının katılımıyla 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla demokrasi nöbeti tutuldu. 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü kapsamında düzenlenen programda, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği önünde toplanan Makedonyalılar ve Türk vatandaşları, ellerinde Türk bayrakları ile şarkılar söyledi.

#15 Temmuz
#Üsküp
#New York
7 yıl önce