|

Ha Hitler’in elini sıkmış ha Esed’in

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Esed konusundaki açıklamalarına tepki gösteren Başbakan Davutoğlu, “Batı’dan insanlık vicdanını isyan ettiren sesler duyuyoruz. Esed’in elini sıkarsanız o sıktığınız el insanlık vicdanının hafızasından silinmez. Ha Hitler’in eli sıkılmış ha Esed’in eli sıkılmış” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:52 - 17/03/2015 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis grup toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye rejimiyle muhtemel görüşmeler ve Esed konusundaki açıklamalarını eleştirdi. Bu adımın vicdanlarda mahkum olacağını belirten Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

Suriye devriminin 4. yıldönümü. 15 Mart 2011’de Suriye halkı aynen bizim kendi halkımız için talep ettiğimiz, söz verdiğimiz, taahhüt ettiğimiz haklar için barışçıl bir şekilde ayağa kalktı, talep ettiler. Hiçbirisi o dönemde Mart 2011’de ‘Esed gitsin’ diye bile talepte bulunmadı. Sadece ‘demokrasi’ dedi, sadece ‘saygı’ dedi, sadece ‘insanlık onuru’ dedi ve herkesin eşit şartlarda katılacağı seçim talep etti.

SADDAM GİBİ YAPTI

Bu zalim Esed bizim bütün uyarılarımıza rağmen, o zaman kardeşçe tavsiyelerimizi dinlemedi. Kendi halkının üzerine tankları sürdü, yetmedi korkusundan gidip savaşamadığı için Şam’dan attığı Scud füzeleriyle Halep’i vurmaya kalktı, yetmedi hava bombardımanlarıyla o  güzelim Halep’i, güzelim Humus’u, Halid Bin Velid’in türbesini yerle bir etmeye kalktı, yetmedi kimyasal silah kullandı. Aynen Saddam gibi.


Şimdi bazı aykırı sesler duyuyoruz. İnsanlık vicdanıyla çatışan, insanlık vicdanını isyan ettiren sesler duyuyoruz Batıdan, efendim Esed ile müzakere edilmeliymiş. Bugün bu katliamlardan sonra kırmızı çizgi diye çektiğiniz kimyasal silahların kullanımına rağmen hiçbir cezalandırma yöntemi kullanmadığınız Esed’in oturup elini sıkarsanız, o sıktığınız el tarih boyunca insanlık vicdanının hafızasından silinmeyecektir. Ha Hitler’in eli sıkılmış, ha Miloseviç’in eli sıkılmış, ha Radovan Karadzic’in eli sıkılmış, ha Saddam’ın eli sıkılmış, ha Esed’in eli sıkılmış. 


SAMİMİLİĞİNİZ KALMAZ

Gerçi yalanladılar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ifadesini, John Kerry’nin iki gün önceki ifadesini. O yalanlamayı memnuniyetle karşılıyoruz. Ama buradan bütün Batı kamuoyuna Avrupa’ya ve Amerika’ya sesleniyorum, Avrupa’da demokrasi olduğunda, insan hakları söz konusu olduğunda bunu onların doğal hakkı olarak görüp, sonra Suriye halkı, Mısır halkı demokrasi isteğinde ‘siz hele bekleyin, Müslümanlar’ın demokrasi ve özgürlükle yaşaması onların 

hakkı değildir’ deyip, Suriye rejimiyle ya da Mısır’daki dikta rejimiyle işbirliğine kalkarsanız dünyada hiçbir samimiliğiniz kalmaz.

Demokrasiye saygısızlık

Başbakan Davutoğlu, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın grup toplantısında kullandığı "Erdoğan seni başkan yaptırmayacağız" sözlerini eleştirdi. Davutoğlu, Demirtaş’a şöyle yanıt verdi: "Demirtaş’ın bugünkü (dünkü) açıklaması had bilmezliğin ve demokrasiye saygısızlığın yeni örnekleri. Demirtaş’ın dönüp dolaşıp geldiği yer, 1990’larda Kürt vatandaşlarımızın iradesini yok sayan vesayetçilerle aynı yerdir.  Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığına karar verecek olan sadece aziz milletimizdir. Demirtaş’ın pazarlık partisi değiliz sözlerine tüm milletimiz sadece gülmektedir. AK Parti’yi kirli pazarlıkla anmak onun haddi değildir. AK Parti’nin Demirtaş gibilerin ittifakına da verecekleri akla da ihtiyacı yoktur."


Fabrika ayarları engele dayalı

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde üç katlı tünel projesine karşı çıktığını belirten Davutoğlu, “Bakın geçen hafta ne oldu biliyor musunuz? Dünyada bir ilk olacak olan 6,5 milyon insanın taşınmasını sağlayacak, İstanbul’daki bütün kara ve metro hatlarını birbirine irtibatlayan bu büyük proje; Ümraniye ile Hasdal’ı 14 dakikaya indiren, İncirli ile Söğütlüçeşme’yi 40 dakikaya indiren bu büyük projeyi biz zannettik ki CHP’liler, özellikle de İstanbullu CHP’liler ne olursa olsun bağrına basar. Tabii beklentilerimizi şaşırtmadılar. Bunlar yapmaya değil engellemeye ayarlanmış. Fabrika ayarları engellemeye dayalı. Hiçbir zaman hayırlı işe ‘evet’ demediler. Hayırlı işlere hep ‘hayır’ dediler. Yakışır CHP’ye yakışır. Şişli Belediyesi’nde birbirleriyle gayri ahlakilik konusunda yarışanların bizim çağla yarışmamızı anlamaları mümkün değil” dedi.


Hep sahip çıkacağız

Davutoğlu, şehit yakını, gaziler ve gazi yakınları için düzenlenen iş kurası törenine katıldı. Davutoğlu, geçen yıl ekim ayında 2 bin 760 kişinin atamasının gerçekleştirildiğini, bugünkü törenle ise 4 bin 325 atadıklarını söyleyerek, “Bu atamayla son 6 ayda 7 bin 85 vatandaşımızın istihdamı sağlanmış olacak. Son bir sene içinde de Sayın Cumhurbaşkanımızın temmuz ayında yaptıklarıyla birlikte, 10 bin 613 atamayı gerçekleştirmiş olacağız. Son 6 yılda dünya krizle uğraşırken biz 6 milyona yakın istihdam sağladık. Son bir yılda 1 milyon 400 bin yeni istihdam sağladık” dedi. Davutoğlu, şehit yakınları ve gazilere sağlanan imkanları çok önemli bir görevin ifası olarak niteleyerek, onlara her zaman sahip çıkacaklarını söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca düzenlenen kura töreninde, 4 bin 325 şehit yakını, gazi ve gazi yakını çeşitli kamu kurumlarına atandı.


Avuçlarını yalarlar

Her seçim öncesi bir kriz senaryosunun devreye sokulduğunu ve 7 Haziran seçimlerine giderken de birilerinin perde gerisinden tuzak kurmakla meşgul olduğunu belirten Davutoğlu, “Bu tuzaklarla ulaşmak istedikleri hedef Türkiye’de bir istikrarsızlık, bir kaos ortamının yaratılması. Baktılar ki seçimlerle AK Parti’den kurtulamıyorlar, bu sefer küresel ekonomik dalgalanmalardan medet umarak Türkiye’de bir kriz havası yaratmaya çalıştılar” dedi. Davutoğlu, 2008’den beri küresel ekonomik kriz olduğunu, dünyada bütün ekonomilerin küçüldüğünü, Türkiye ekonomisinin ise bütün bu krize rağmen büyümeye devam ettiğini söyledi. Davutoğlu, “Özellikle aralık ayından itibaren küresel ve finansal piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklanan bazı sebeplerle doların yükselişe geçmesiyle birileri neredeyse ellerine kına yaktı. Hepsinin rüyası Türkiye’de bir kriz çıksın, sanki Türkiye’ye has bir kriz varmış gibi bir ortam doğsun ve seçimlere giderken AK Parti yıpransın. Türkiye’deki kur hareketliliğini sanki Türkiye’de kriz varmış gibi yansıtanlara seslenen Davutoğlu, “Çok iyi biliyorlar, bu dünyadaki dalgalanmanın Türkiye’ye yansıması” diye konuştu. Bir partilinin, “Avuçlarını yalarlar Başbakanım” diye bağırması üzerine, Davutoğlu, “Aynen öyle, avuçlarını yalayacaklar. Kimse kriz senaryoları üzerinden hesap etmesin, hesap edenler, krize yatırım yapanlar kesinlikle kaybedeceklerdir” dedi. 


Omuz omuza kutlayacağız

Nevruz’un, Orta Asya’da ve Mezopotamya’da Türklerin ve Kürtlerin bütün kadim kültürlerin kutladığı bir bayram olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Bu kutlamada şimdi iki taraf olacak, bir taraf bunu sadece Mezopotamya’ya hasretmeye çalışacak; bir başka kesim de sadece Orta Asya’ya hasretmeye çalışacak ve başka bir hikayeye dayandıracak. Ama biz Çanakkale Savaşı’nda omuz omuza yürüyen bütün yiğitlerin torunları olarak, Türk, Kürt, Orta Asya, Mezopotamya, Anadolu halklarının ortak bayramı olarak omuz omuza kutlayacağız” dedi.

#Nevruz
#Başbakan
#Davutoğlu
#Erdoğan
#Demirtaş
#Esed
#Kerry
9 yıl önce