|

Hakan Fidan'a psikolojik harekat

İsrail lobisinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik saldırıları arttı. Washington Post yazarı David Ignatius, MİT'in Mossad adına çalışan 10 İranlı ajanın kimliklerini Tahran'a bildirdiğini iddia etti. Haberi yalanlayan Davutoğlu ise, 'İddialar Fidan'ın görevini mükemmel yaptığını gösteriyor' yorumunu yaptı.

.
00:00 - 18/10/2013 Cuma
Güncelleme: 21:26 - 17/10/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Hakan Fidan'a  psikolojik  harekat
Hakan Fidan'a psikolojik harekat

ABD basınında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik son günlerde başlatılan karalama kampanyasında ortaya atılan iddialara bir yenisi daha eklendi. 2009 yılında Başbakan Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e 'One Minute' tepkisini verdiği ünlü Davos oturumunu 'adil olmayan biçimde' yöneten Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius, yazdığı analizde Fidan'la ilgili garip yorumlara yer verdi.

MOSSAD İDDİASI

2010 Mayıs'ındaki 'Mavi Marmara' saldırısından ötürü Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin çok kötü bir hal aldığını hatırlatan Ignatius, 'Hatta bu ilişkiler geçtiğimiz yıl o kadar kötüydü ki Ankara, MOSSAD için çalışan 10 İranlı ajanı Tahran'a ihbar etti' ifadesini kullandı. Hakan Fidan'ı 'İsrail için çalışan ajanların kimliğini İran'a teslim etmekle' itham eden Ermeni asıllı Amerikalı gazeteci Ignatius, İsrail'in Mavi Marmara saldırısından ötürü Türkiye'den özür dilememekte diretmesinin nedeni olarak da bu olayı gösterdi. Haberi yayınlayan Ignatius'a tepkiler gecikmedi. Konya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Fidan'la ilgili iddiaların 'tamamıyla gerçekdışı' olduğunu belirterek, Fidan'ın görevini mükemmel bir şekilde yaptığını söyledi. Davutoğlu gazetecilerin soruları üzerine şunları kaydetti:

HESABINI YALNIZ MİLLETE VERİR

'Sayın Hakan Fidan'la ilgili ortaya konan iddialar gerçek dışı olmanın yanında bir şeyi de gösteriyor. Fidan'ın görevini ne kadar mükemmelen yaptığını da ortaya koyuyor. Çünkü Sayın Fidan, daha önceki MİT müsteşarlarımız da şüphesiz büyük çabalar sarf ettiler, Hakan Fidan da aynı çizgi içerisinde Türk istihbaratının kurumsal altyapısını geliştirme ve ülkemize dönük muhtemel riskleri bertaraf etme anlamında bilgi toplama çalışmaları, enformatik çalışmaları yapma konusunda büyük bir kapasite artırımına gitmiştir. Olağanüstü bir çabayla bu kurumsal altyapıyı geliştirmiştir. Hakan Fidan'ın ve diğer güvenlik birimlerimizin bu konuda hesap vereceği tek merci Türk milletidir, TBMM'dir, hükümetimizdir.'

Fidan'la ilgili bir süre önce Wall Street Journal'da da benzer bir yayının yapıldığına işaret eden Davutoğlu, 'Bu makaleler ve üst üste çıkan yayınlar dikkatlice okunduğunda iki şey önemlidir; muhteva ve zamanlama. Fidan'a yönelik iddialar hem asılsızdır hem de çok kötü bir karapropaganda örneğidir' diye konuştu.

Yapılan psikolojik harptir

Washington Post yazarlarından David Ignatius'un iddialarına bir tepki de Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Mustafa Varank'tan geldi. Varank, Twitter hesabından yaptığı yorumda, Ignatius'ın yazısını 'psikolojik harp' olarak nitelendirdi. Varank, şu ifadeleri kullandı: 'Ignatius yazısı o kadar tutarsız ki. İstihbarat dünyasında işler anlaşmalarla yürür, 'ummazdı' 'hayal etmezdi'lerle istihbaratçılık mı olur?' 'Sonbahar sıcak geçecekti ya hani? Baktılar olmuyor, hükümetin ve istihbaratın itibarına yönelik uluslararası kampanyaya hız verdiler.'Hükümete ve istihbarata karşı uluslararası psikolojik harp harekatından önümüzdeki uzun seçim döneminde vazife çıkaranlar mutlaka olacaktır.'

11 yıl önce