|

Dünya Halep için ayakta

Esed ve Rus ittifakının katliam yaptığı Halep’e destek için dünyanın birçok ülkesinde protesto gösterileri düzenlendi. Binden fazla kişinin katledildiği bombardımanın durdurulması çağrısı yapılan gösterilerde "Halep'i koruyun" mesajları verildi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/10/2016 Pazar
Güncelleme: 04:49 - 2/10/2016 Pazar
Yeni Şafak

Esed ve Rus ittifakının abluka altına aldıkları Halep'i deprem bombalarıyla vurmaya başlaması ve şehirde bulunan 300 bin sivilin hayati tehlikelerinin artması nedeniyle dünya çapında Halep'e destek gösterileri düzenlendi. Başta ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere Rus konsolosluklarının önünde toplanan aktivistler, dünyanın gözü önünde savaş suçu işlendiğine dikkat çekerek, herkesi Halep için sokağa çıkmaya ve seslerini yükseltmeye davet etti.





BEYAZ BANTLI EYLEM


Ortak basın açıklamasında, Halep'te enkaz altındaki çığlıkların her geçen gün arttığı belirtildi. Açıklamada, “Yanımızda durmanız için bu ülkelerin vatandaşları olan sizlere sesleniyoruz. Lütfen Halep için sokaklara çıkın" ifadeleri kullanıldı. İspanya Rus Konsolosluğu önünde toplanan eylemciler ise ellerinde Özgür Suriye bayraklarıyla Halep'teki katliamı kınadı. Londra'nın Oxford Caddesi'nde buluşan İngiliz aktivistler ise “Halep soykırımı" ve “Esed yeter" dövizleri taşıdı. Meksikalı aktvisitler ise sosyal medyada ellerinde dövizlerle paylaştıkları görüntülerle eylemlere destek verdi. Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan gösteride eylemciler, ağızlarını beyaz, gözlerini siyah bezlerle sararak ellerinde “Halep'e ses verin" dövizleriyle ilginç bir eyleme imza attı.





BM GÖREVİNİ YAP


Sosyal medyada “Halep'i Kurtar" etiketiyle duyurulan etkinlikler ülkelerin Rus Konsoloslukları önünde düzenlendi. Amerika'nın Minneapolis şehrinde, Yeni Zellanda'da, Almanya'nın Berlin şehrinde, "BM görevini yap" çağrıları yapıldı. Göstericiler, “Rusya, sivilleri bombalamayı durdur" ve “Halep'i koruyun" pankartları taşıdı.





Barış istiyoruz


Halep'te Esed rejimi ve Rus güçlerinin günlerdir yoğun şekilde devam eden hava saldırıları, Almanya'nın Köln kentinde de protesto edildi. Tarihi Köln katedrali önünde ellerinde Suriye bayrakları olan bir grup, tüm dünyanın gözü önünde yaşanan zulmü vahşet olarak nitelendirerek, Suriye halkına yardım ve desteklerinden dolayı Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti. Temsili olarak kana bulanan elbiseleri ve ellerinde bebekler olan göstericiler, yere yatarak Suriye'de yaşanan insanlık dramını resmetmeye çalıştı. Göstericiler, “Barış İstiyoruz", “Halep'i kurtarın" yazılı dövizler taşıdı.





Rusya bizi öldürüyor


Suriye'nin Duma, Salquin, Maaret el-Numan, Büşra Alsham, Humus ve Azez bölgelerinde de Halep'teki korkunç katliamlar protesto edildi. Rusya'nın Suriye'deki savaşa resmen katılımının üzerinden 1 yıl geçtiğini vurgulayan halk, savaş karşısında sessiz kalan ülkeleri kınayarak vatanlarından ayrılmayacaklarını dile getirdi. Bir kaleye asılan pankartta “Rusya bizi öldürüyor" yazıldı.





Cinayet tablosu


İstanbul'da Halep'teki saldırılar fotoğraflarla protesto edildi. Taksim Meydanı'nda toplanan gruptan Suriye Ulusal Kollektif başkanı Macid Hamdu, “Suriye şu an Rusya ve İran işgali altında ve bütün dünya bunu seyrediyor" dedi. Dünyanın birçok yerinde eylemler düzenleyerek Suriye bilincini arttırmayı hedeflediklerini belirten Halid Laarif Halep'te olanları şöyle anlattı: “Suriye malesef insanlığın önüne konulmuş bir cinayet tablosudur. Amerika, İran ve Rusya'nın desteklediği başta arap ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın seyrine daldığı bir hüzün tablosudur."






#Esed
#Halep
8 yıl önce