|

'Harici' IŞİD yok olacak

IŞİD’in gerçek yüzünü anlatan “Tekfirciler” kitabını yazdığı için Rakka'da tutuklanan Halef El Halaf, cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye’ye sığındı. Dünyadan izole edilen Rakka’yı anlatan Halaf, örgütün kurduğu hayat tarzına halkın alışamadığını söyledi. Halaf, “IŞİD tekfirci değil, Hariciler görüşünde. Hariciler tarih boyunca yok oldu. IŞİD de yok olacak" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:47 - 10/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Aktivist Halef Al Halaf IŞİD'in alt yapısını anlatan ve İslami yönden zararlarına değinen “Tekfirciler” isimli bir kitabı yazdıktan sonra Rakka'da dağıttı. Bu nedenle şimşekleri üstüne çeken Halaf, IŞİD tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. “Bu kitaplar IŞİD'in gerçek yüzünü insanlara gösteriyordu” diyen Halaf, kendisinin bir mahkemeye çıkarılmadığını ancak üst düzey 3 IŞİD komutanının kendisi hakkında yakalama emri çıkardığını anlattı. Bu komutanlardan birinin Suriyeli, diğer ikisinin ise Mısır ve Suudi Arabistanlı olduğunu söyleyen Halaf, gardiyanlarının ise Tunuslu olduğunu belirtti.



HÜCRELERDEN İŞKENCE SESLERİ GELİYORDU


Yaklaşık 19 gün hapishanede kalan Halaf, kendisine kötü davranılmadığını bilakis oldukça iyi davrandıklarını söyledi. Örgütün kendisine temiz yemek ve elbise getirdiğini belirten Halef Al Halaf, “Sabah namazı için abdest almam gerektiğinde suyu ısıtarak getiriyorlardı. Yemekleri ve verdikleri elbiseler temizdi. Ancak zannediyorum ki bu bana özel bir uygulamaydı. Çünkü diğer koğuşlardan işkence seslerini net olarak duyabiliyordum” ifadelerini kullandı.







KAYBOLMAYA MAHKUM


IŞİD'in insanları kafa keserek infaz etmesini bir propagandaya dönüştürdüğünü söyleyen Halaf, “Böyle yaparak insanları korkutuyor ve kendisine tepki gösterilmesinin önüne geçiyor. Kafalarını kestikleri insanları parçaladıkları da oluyor. Bunu da ibret olması için halkın önünde yapıyorlar. Rakka'da şu an çocukların psikoloji bozuk. IŞİD harici bir görüşe sahip. Hariciler tarih boyunca sürekli görünüp kayboluyor. IŞİD de kaybolmaya mahkum” diye konuştu.



'TEKFİRCİ' GÖRÜŞE SAHİP DEĞİL


IŞİD'in özellikle öğretmenleri kaçırıp işkence yaptığın söyleyen Halaf, Rakka'da IŞİD'in alışılmamış bir sistem kurduğunu, halkın ise buna alışamadığını söyledi. Halaf, şunları anlattı: “Tepki gösteren zulüm görüyor. IŞİD, su, elektrik ve temizlik hizmetlerinde oldukça başarılı. Ancak tekfircilik bu hizmetlerin hepsini önemsiz kılıyor. Eğer Tekfir meselesi olmasaydı IŞİD başarırdı.”



Görüntü alınması yasak


IŞİD, Suriye'deki en önemli merkezi olan Rakka'dan dışarıya fotoğraf ve video çıkarılmasına izin vermiyor. Örgüt fotoğrafların şehir dışına çıkarılmasını önlemek için kendince bir yöntem bulmuş. Rakkalı Halef Al Halaf, örgütün şehir dışına otobüslerle çıkan halkı durdurduğunu ve cep telefonlarını incelediğini anlattı. Halaf, IŞİD'in telefonlarında şehir fotoğrafları bulunan Rakkalıları cezalandırdığını söyledi. Dünyanın dört bir yanından militan akışının yaşandığı Rakka'da IŞİD'in Suriyeli militanlarına 'Ensar', yabancı militanlarına ise 'Muhacir' deniliyor. Muhacirlerin, Suriye geleneklerini bilmemeleri bazen iki grup arasında sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor. Bölge yönetimleri genellikle yabancı IŞİD yetkililerine teslim edilmiş durumda.




#Tekfirciler
#ışid
#hariciler
#Halef El Halaf
9 yıl önce