|

Harput hedef büyüttü

Yakın zamanda UNESCO dünya geçici miras listesine alınan Harput, gözünü UNESCO dünya kalıcı mirası listesine dikti. Süt Kalesi, Ulu Cami, hamamlar, saraylar ve zindanlarının ortaya çıkarılması için yoğun çalışmalar sürerken Harput’un UNESCO’nun dünya kalıcı miras listesine alınması için başvurular yapıldı.

Ahmet Fatih Erturan
04:00 - 22/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:25 - 22/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Pisa Kulesi’nden daha fazla eğik Ulucami minaresi ile Süt Kalesi başta olmak üzere birçok tarihi içerisinde barındıran Elazığ’da çalışmalar devam ediyor.
Pisa Kulesi’nden daha fazla eğik Ulucami minaresi ile Süt Kalesi başta olmak üzere birçok tarihi içerisinde barındıran Elazığ’da çalışmalar devam ediyor.

Tarihi 4 bin yıla dayanan Harput, gözünü UNESCO dünya kalıcı mirası listesine dikti. Yakın zamanda dünya geçici miras listesine alınan Harput’un UNESCO kalıcı listeye alınması için ilk adım atıldı. Pisa Kulesi’nden daha fazla eğik Ulu Cami minaresi ile Süt Kalesi başta olmak üzere birçok tarihi içerisinde barındıran Elazığ’ın Harput Mahallesi için yeni bir girişimde bulunuldu.

Elazığ Belediyesi ve Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı’nın ortak çalışması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı organizatörlüğünde yürütülen çalışma kapsamında Harput’un UNESCO’nun dünya kalıcı miras listesine alınması için başvurular yapıldı.


UNESCO’YA GİRİNCE ANLAM KAZANIYOR

Yaşanan süreçle ilgili Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz Yeni Şafak’a konuştu. Yanılmaz, Harput’un insanlığın ortak mirası olduğunu belirterek “Harput için çok önemli çalışmalar yürüttük. Fakat gördük ki tarihi beldeler ve mekanlar UNESCO listesine girince bir anlam kazanıyor. Bu liste ile yerli ve yabancı turistlerin rotasına giriyor” dedi.

UNESCO’nun merkezi Paris’te Harput’u anlatan ve ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da katıldığı 3,5 saatlik program yaptıklarını ifade eden Yanılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

AMAÇ KALICI OLMAK

“Dünyanın her yanından bilim adamları, arkeologlar geldi. Biz orada niçin Harput’un dünya miras listesine girmesi gerektiğini, niçin bunu hak ettiğini ortaya koyduk. Güzel bir sonuç aldık ve sonunda dünya geçici miras listesine girmeye hak kazandık.

Belki de dünyada bu listeye en hızlı giren şehirlerden biri olmuşuzdur. Şimdi amacımız kalıcı listeye girmek. Bununla ilgili başvurularımızı yaptık çalışmalarıma hızlıca başladık.”

#Süt Kalesi
#Ulu Cami
#Harput
#UNESCO
5 yıl önce