|

Harput şehri, 'kent müzesi'ne taşınıyor

"Kent Müzesi"nin oluşumuna katkı sağlamak amacıyla geçen yıl başlanan "Elazığ-Harput Kent Arşivi" projesi için bağışlar giderek artıyor. 3 yıl sürecek proje, Yukarı Fırat Havzası'nda bulunan Elazığ-Harput'a ait kağıttan yapılmış, el yazması ya da baskı olan her şeyin toplanmasını kapsıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 20/06/2005 Pazartesi
Güncelleme: 17:39 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • METİN BADEMLİ / ELAZIĞ


    Elazığ-Harput'a ait tarihi arşiv belgelerini bir merkezde toparlayarak "Kent Müzesi" nin oluşumuna katkı sağlamak amacıyla geçen yıl başlanan "Elazığ-Harput Kent Arşivi" projesi için bağışlar giderek artıyor. 3 yıl sürecek proje, Yukarı Fırat Havzası'nda bulunan Elazığ-Harput'a ait kağıttan yapılmış, el yazması ya da baskı olan her şeyin toplanmasını kapsıyor. Hedef, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan tarihi Harput ve onun devamı olan Elazığ ilinin dünü ve bugünü arasında köprü olan tarihi vesikaların toparlanması, tasnif edilmesi ve araştırmacılara sunulması. Proje süresince belge, bilgilere ulaşma, toplantılar yapma, iletişim olarak HARVAK Vakfı Elazığ şubesi kullanılacak. Toplanan belgeler tasnif edildikten sonra Elazığ Eski Hükümet Konağı ile ÇEKÜL Vakfı Harput Çevre Kültür Evi'nde muhafaza edilecek.
    "AB'den destek alınacak"

    Koordinatör Mustafa Balaban, projenin, Avrupa Birliği'nin korunması gereken tarihsel ve kültürel miras programına dahil edilmesi ve destek alınması için çalışmalar yaptıklarını belirterek şöyle konuşuyor: "Elazığlılar, Kent Arşivi fikrinin gündeme geldiği ilk günlerden bu yana büyük bir ilgi göstererek ellerinde bulunan her türlü belgeyi ve resmi gerek orijinalleri gerekse dijital kopyalarını almamıza izin vererek bağışlamışlardır. Hedefimiz, bu bağışların kentte yaygınlaştırılmasıdır. Merhum saray beylerinden Sabit Bey'in oğlu Mehmet Tayfur Ergin, Prof. Dr. Kerim Sunguroğlu hocamız, Ankara'da yaşayan değerli hemşehrimiz Yüksel Yenişehirli, Kuyumcu Hamdi Yücel'in oğlu Bedri Yücel, Harputlu Faik Bey'in kızı Naime İncidelen, Eczacı Ayşe Ergin, Dişçi Hayri Sayı, Eski Belediye başkanımız Şükrü Kacar, arşive yapılacak bağışları özendirmek amacıyla ailelerine ve kendilerine ait birkaç belgeyi Kent Arşivi'ne bağışlamıştır."

    Bilgi, belge ve görsel malzemenin yanısıra arşive oldukça ilgi çekici bağışların da yapıldığını kaydeden Balaban, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Örneğin; Ankara'da yaşayan Mehmet Tayfur Ergin, zengin kütüphanesini arşivimize bağışlamıştır. Bu kütüphanede yaklaşık 10 bin kitap mevcut olup, özellikle Elazığ'la ilgili kitaplar ve dergi koleksiyonları çok kıymetlidir. Elazığ kentinin geçmişten getirdiği birikimi yansıtmak, kentli bilinci oluşturmak amacıyla ELVAR(Elazığ Vilayet Arşivi ve Müzesi), elinde Elazığ-Harput'la ilgili bilgi, belge ve resim bulunan herkesi bekliyor." Elazığ-Harput Kent Arşivi için bağışta bulunan diğer isimler şöyle: "Hatice Seferoğlu, Muhammet Çakmak, Ülker Ardıçoğlu, Feridun Şedele"


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce