|

Hasan Ağabeyi kaybettik

Yarım asra yaklaşan meslek hayatında yazılarıyla ümmetin sesi olan usta kalem Hasan Karakaya, kutsal topraklarda Hakk’a yürüdü. 62 yaşındaki Karakaya, Suudi Arabistan gezisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik ettiği sırada yorgun kalbine Medine’de yenik düştü. ‘Hasan abi’nin naaşı, programını yarıda kesen Erdoğan’ın uçağıyla İstanbul’a getirildi. Cenazesi bugün cuma namazı sonrası Fatih Camii’nden kaldırılacak.

Yeni Şafak ve
06:00 - 1/01/2016 Cuma
Güncelleme: 08:26 - 1/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Yeni Akit gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya, Medine'de geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan gezisini izlemek üzere bu ülkeye giden gazeteciler arasında bulunan Karakaya, kaldığı otelin lobisinde önceki gece yarısı fenalaştı. Kalbi duran Karakaya'ya ilk müdahale, otelde Erdoğan'ın sağlık ekibince yapıldı. Hemen ardından tam teşekküllü Kral Fahd Hastanesi'ne kaldırılan Karakaya, kalbinin yeniden çalıştırılmasına yönelik tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 40 yılı aşkın meslek hayatında yazılarıyla İslami değerlerin yılmaz savunucusu, muhafakazar camianın sözcüsü, ümmetin sesi olan, basın dünyasının 'Hasan abi'si, resmi programını yarıda kesen Erdoğan'ın uçağıyla Türkiye'ye getirildi. 62 yaşında kutsal topraklarda Hakk'a yürüyen Karakaya'nın cenazesi, bugün İstanbul Fatih Camii'nde cuma namazı sonrası düzenlenecek törenin ardından Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verilecek.



'Benim yol arkadaşım'




Medine'de kalbi duran Hasan Karakaya'nın sağlık durumuyla yakından ilgilenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefat haberi sonrası büyük üzüntüye boğuldu. Erdoğan, ölüm haberini Karakaya'nın ailesine telefonla bizzat verdi. Karakaya'nın eşi Aysel Karakaya ve Yeni Akit'in sahibi Mustafa Karahasanoğlu ile birer telefon görüşmesi yapan Erdoğan, taziyelerini iletti. Erdoğan, Türkiye'ye dönüş yolunda ise uçakta Karakaya için Yasin-i Şerif okuttu. Cenazeyi de taşıyan TUR uçağının İstanbul'a inişinin ardından Erdoğan, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Değerli kardeşim Hasan Karakaya'yı gece saat 1 sıralarında kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Uzun süredir Hasan bey ile bir yol arkadaşlığımız vardı. Hemen hemen her seyahatimde yanımdaydı. Güçlü bir kaleme sahip olduğuna inanıyorum Özellikle medya dünyasında fikri zenginliği itibariyle doldurulamayacak bir yere sahipti. Kendisine Rabbimden Rahman ve Rahim ism-i şerifiyle tecelli etmesini diliyorum." Vefat haberini aldıktan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu da aileyi arayarak taziye diledi. Taziye için arayan isimlerden biri de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, Mustafa Karahasanoğlu'nu arayarak başsağlığı diledi.





Otelde kalbi durdu




Hasan Karakaya'nın Medine'deki son anlarını, ona ilk müdahaleyi yapan Cumhurbaşkanlığı Sağlık Koordinatörü Dr. Serkan Topaloğlu anlattı. Karakaya'nın Medine'de ibadetini yaptıktan sonra bir restoranda yemek yediğini, ardından gece 00.50'de geçtiği otelin lobisinde aniden fenalaştığını, bu sırada kendisinin de otelde bulunduğunu belirten Topaloğlu, Karakaya'ya ilk müdahalenin lobideki 2 acil uzmanı, paramedik ve kardiyologdan oluşan Cumhurbaşkanlığı sağlık ekibi tarafından yapıldığını söyledi. “O sırada otel lobisinde bulunan ekipteki arkadaşlarımız, ilk müdahaleyi yaparken beni de aradılar. Ekibimizle hemen yeniden canlandırma işlemine (CPR) başladık. Kalp masajı eşliğinde elektriksel şok uyguladık, solunum yolunu açtık, damar yolunu açtık. Cumhurbaşkanımızın sağlık ekibi olduğumuz için ekipman ve donanımımız da üst düzeyde" diyen Topaloğlu, ilk müdahaleden 15-20 dakika sonra kalp ritminin normalleştiğini, ancak gerekli kasılmanın sağlanamadığını belirterek şöyle konuştu:



1,5 SAAT UĞRAŞTILAR


“Ritim normale döndü. Fakat Hasan Bey'in bypass geçirmiş, müteakip defalarca stent uygulanmış yorgun bir kalbi vardı. Ritim dönmesine rağmen kalbin iyi kasılmadığını gördük, masaja devam ettik. Ambulansla masaj eşliğinde tam teşekküllü kardiyoloji hastanesine naklini gerçekleştirdik. Orada da masaja devam edildi, yaklaşık 1,5 saat yeniden canlandırma işlemi uygulandı. Tüm müdahalelere rağmen cevap alınamayınca, Hasan Bey hayatını kaybetti. Önemli kalp rahatsızlıkları geçirmişti. Buna rağmen uzun süre sigara içmeye devam etti. Son gezide sağlık durumuyla ilgili bir şikayeti olup olmadığını sorduğumda da Hasan Bey, 'kendimi çok iyi hissediyorum' demişti. Ancak bu tür olaylar, belirti vermeden de olabiliyor."





Mekanın cennet olsun


Medine'de Hakk'a yürüyen Hasan Karakaya, Türkiye'yi yasa boğdu. İşte onun için geçilen taziye mesajlarından bazıları...



O'na komşu eyle



YALÇIN AKDOĞAN

: “Hasan abi, Allah seni rahmetiyle kuşatsın. Yüce Rabbim, Peygamber Efendimiz'in manevi huzurunda ruhunu teslim eden Hasan abiyi O'na komşu eyle."



Cesur ve mütebessim


İBRAHİM KALIN

: “Sevgili Hasan Karakaya, Medine-i Münevvere'de Hakk'a yürüdü. Her zaman cesur, mütebessim ve ümitvârdı. Mevlâ mekanını cennet eylesin."



Taviz vermedi


EROL KAYA

: “En zor günlerde dahi kaleminden taviz vermeyen duayen gazeteci-yazar Hasan Karakaya'ya Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum"



Korkusuz kartal


MELİH GÖKÇEK

: “Büyük gazeteci, cüssesi küçük, yüreği büyük mü büyük, güzel insan, korkusuz gazeteci, sevgili dostum Hasan Karakaya Medine'de Hakk'ın rahmetine kavuştu... Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte Mekke ve Medine seyahatlarına katıldı. Kalp krizi geçirdi. O küçük vücutta öyle bir iman ve öyle bir cesaret vardı ki, çok az insana nasip olur... Mekanın cennet olsun sevgili Hasan, insan olarak Müslümanlara karşı inanılmaz mütevazi, ama inancına düşman olanlara karşı tam bir kartal gibiydi."



'Rektifiyeye girdim'


EMİN PAZARCI: “Olmadı be Hasan Abi. Bize 2015'in en büyük üzüntülerinden birini yaşattın. Hani 'Rektifiyeye girdim, damarları yeniledim' diyordun. Üstelik, çok sevdiğin, birlikte kaçamak yaptığımız zamanlarda büyük bir zevkle tüttürdüğün sigarayı da bırakmıştın. İyi görmüştüm seni. Demek süre bitti. Hepimizin gideceği yere gittin, kutsal topraklarda ruhunu teslim ettin. Hicranım sonsuz. Mekanın Cennet olsun Hasan Abi."



Sevgili ağabeyim


HASAN ÖZTÜRK

: “Akit GYY sevgili ağabeyim Hasan Karakaya Hz Peygamberimiz'in yanıbaşında vefat etmiş. Rabbim rahmetiyle mukabele etsin."



Hayatı çile dolu




Müslüman camianın haykıran sesi Hasan Karakaya, İslam düşmanlarına karşı mücadele dolu hayatıyla adını tarihe altın harflerle yazdırdı. 62 yaşında ebedi aleme intikal eden Karakaya, 8 Ekim 1953 yılında Manisa Salihli'de bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Salihli'de tamamlayan Karakaya, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulunda okudu. Öğrencilik yıllarında çeşitli gazetelere edebî yazılar yazan Karakaya, yazı işleri müdür yardımcısı olarak Yenigün gazetesinde çalıştı. Ardından Başkent gazetesine geçen Karakaya, 2 yıl sonra 22 yaşında yazı işleri müdürü oldu. Burada 2 yıl görev yaptıktan sonra Milli Gazete'ye geçip 8 yıl da orada çalıştı. Ardından geçtiği Türkiye gazetesinde ise 9 yıl görev yaptı. 1993 yılında Akit gazetesinin kuruluşunda görev aldı; hem günlük yazılar yazdı hem de bu gazetede genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Karakaya, 23 yıldır Akit ailesi içindeydi.



DGM'LERDE YARGILANDI


28 Şubat sürecinin en acımasız zulümlerinin yaşandığı dönemde, mazlumların sesi olan Hasan Karakaya, yazıları sebebiyle DGM'lerde yargılandı. Ağır ceza mahkemelerinde, onlarca davada hakim karşısına çıktı. Karakaya aleyhine, yüzlerce tazminat davası açıldı. Gördüğü bütün baskılara rağmen inandığı davadan hiç vazgeçmedi. Mahkemelere, “Ben yanlışı eleştirdim. Bugün aynı yanlış yapılsın, yine aynı yazıyı yazarım" savunması ile çıktı. Yazılarından rahatsız olan darbecilerin kumpası ile, 1999 yılında 7 gün gözaltında kaldı. Emin Çölaşan'ın köşesine taşıdığı bir iftira mektubu sonrası Nuh Mete Yüksel, Karakaya'yı gözaltına aldırdı. Karakaya, suçlamadan beraat etti. Kumpası tezgahlayan çetecilerden biri, cezaevinden yazdığı mektupla Karakaya'dan özür diledi. İslâm'ı dâvâ edinmiş medyanın; kalemi en kıvrak, en güçlü ve en sert yazarlarından biri olarak bilinen Karakaya, dik duruşu, cesareti ve mütevaziliğiyle tanınıyordu.



'TÜRKİYE'DE STRESTEN UZAK KALMAK MÜMKÜN MÜ?'


Karakaya daha önce 2 kez kalp, 1 kez de kalp ile birlikte bacağında oluşan damar tıkanıklığı nedeniyle operasyon geçirmişti. Son operasyon akabinde doktorunun özellikle bu dönem sonrasında stresten uzak durması yönündeki telkinine Karakaya, şu cevabı vermişti: “Hem Türkiye'de yaşayacaksın, hem de stresten uzak duracaksın, mümkün mü bu?"










#hasan karakaya
#yeni akit gazetesi
#karakaya
#erdoğan
8 yıl önce