|

Hastalarına ney üflüyor

Hollanda'da akademik olarak 'hareket terapisi' eğitimi alan Japon asıllı Maria Christina, hastalarını ney üfleyerek tedavi etmeyi tercih ediyor. Maria, ney sesinin hastaların tedaviye olumlu cevap vermelerini sağladığını söylüyor.

Yeni Şafak
00:00 - 8/09/2004 Çarşamba
Güncelleme: 18:50 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Hollanda'da terapist olarak görev yapan Japon asıllı Maria Christina Bon-Nishi, Tokyo Üniversitesi'nde otantik flüt eğitimi almasına ve yıllarca çeşitli ülkelerde konserler vermesine rağmen, artık ney üflüyor ve hastalarını ney sesi eşliğinde tedavi ediyor.

Japon kökenli bir ailenin çocuğu olarak Brezilya'da dünyaya gelen Maria, Tokyo Üniversitesin'de otantik flüt eğitimi almış ve yıllarca flütü ile Japonya ve Avrupa'da konserler vermiş. Ancak Maria'nın hayatı yirmi yıl önce Berlin'de bir konserde dinlediği 'ney'in sesini duyması ile değişmiş Adeta gönlüne bir ateş düşmüş. O ateş onu önce Avusturya'nın Rosenau kentinde bir enstitüde ney dersleri almaya sonrasında ise Anadolu'ya getirmiş.

Flüt sesi insana stres, ney ise rahatlık veriyor

Hollanda'da akademik olarak 'Hareket terapisi'eğitimi alan Maria, hayatına neyin girmesinden sonra hastalarını ney üfleyerek tedavi etmeye başlamış. Batı müziğinin sadece teknik olduğunu, doğu müziğinin ise hem kalbe hem de insan vücuduna hitap ettiğini söyleyen Maria "Flüt sesi insana stres, ney sesi ise rahatlık ve huzur veriyor. Yaşadığım tecrübeler sonucunda neyi gerek dinleyenin gerekse üfleyenin iç dünyasına daha rahat yolculuk yaptığını tespit ettim. Bu yüzden ney sesini tedavilerimde kullanıyorum" diyor.

Özellikle kas rahatsızlıkları olanların, bilgisayar başında sürekli çalışanların ve sporcuların tedavilerini yapan Maria, tedavi için gelen hastalarının kültür ve din farklılıklarına rağmen terapi anında dinledikleri ney sesi sayesinde tedaviye olumlu yanıt verdiklerini söylüyor.

'NEY'İN PEŞİNE DÜŞTÜM

Berlin'de bir konser sırasında dinlediği 'ney' sesinin gönlüne bir ateş düşürdüğünü söyleyen Maria, " Bu ateş beni önce Avusturya'ya ardından da Anadolu'ya kadar getirdi" diyor.

  • ŞAMİL KUCUR / İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce