|

Hava Kuvvetlerinden Afrin'e özel arma

Türkiye'nin sınırlarını terör yuvalarından temizlemek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatında üstün bir başarıya imza atan Türk Hava Kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatına özel arma yaptı.

Yeni Şafak ve
14:35 - 27/01/2018 Cumartesi
Güncelleme: 14:47 - 27/01/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk Hava Kuvvetleri, Afrin harekatına özel arma yaptı.
Türk Hava Kuvvetleri, Afrin harekatına özel arma yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında şu ana kadar en az 394 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu terörist etkisiz hale getirildi. Harekatın ilk gününde 72 uçakla bir ilke imza atan Türkiye'nin icra ettiği hava operasyonun başka bir örneği yok. İkinci gün ise 32 uçakla 45 hedef imha edildi. Tek sorti ile 72 savaş uçağını gerçekleştirdiği operasyon ile TSK bir ilke imza atmış oldu. Savaş tarihine geçecek bir başarıya imza atan pilotlar için Türk Hava Kuvvetleri özel arma yaptırdı. Arma üzerinde kartal, uçak bombası, harekata katılan uçak sayısı ve tarih sembolleri var.


F-16 pilotlarına Akar'ın ilk mesajı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bu mükemmel hava harekatını yerine getiren pilotları, telsizden "Kahraman pilotlar, alınlarınızdan öpüyorum" sözleriyle kutladı.

Akdeniz'den kordinasyon

Operasyona katılan F-16'ların koordinasyonunu ise Havadan Erken İhbar Kontrol (HİK) uçakları ile yapıldı.

Konya’daki Konya 3. Ana Jet üssünden kalkan HİK uçağı, hava operasyonu süresince Akdeniz üzerinde uçtu. 24 saat havada kalabilen HİK uçaklarından Türkiye’nin elinde 4 adet bulunuyor. HİK’ler hem havadaki hem de yerdeki tehditleri aynı anda takip edip hızlı ve etkin önlem alınmasını sağlıyor.

72 uçağın anlamı

Harekata katılan uçak sayısı Türkiye'nin Suriye'de DEAŞ'a karşı yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı'nı akıllara getirdi.

24 Ağustos 2016'da başlayan ve 7 ay 5 gün sonra yani 29 Mart 2017'de tamamlanan Fırat Kalkanı Harekatı'nda 72 şehit vermiştik. 20 Ocak 2018 itibarıyla başlatılan ve Zeytin Dalı adı verilen harekatın ilk gününde havalanan 72 uçak, Fırat Kalkanı'nda şehit olan 72 Mehmetçik'e bir anlamda saygı duruşu oldu.


#Afrin
#Zeytin Dalı Harekatı
6 yıl önce