|

Havel'den AB desteği

Çek Cumhurbaşkanı Havel, "Biz AB'ye girdikten sonra Türkiye'yi büyük çapta desteklemek niyetindeyiz" dedi. Havel, Nazım Hikmet'le ilgili bir soru yüzünden sınavda 'çaktığını' söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 12/10/2000 Perşembe
Güncelleme: 14:56 - 7/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv



S P O T

Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Havel, AB'ye tam üye olduktan sonra Çek Cumhuriyeti olarak, Türkiye'nin üyeliğini destekleyeceklerini bildirdi.

Ankara'da Türk gazetecilerle kahvaltıda biraraya gelerek, dış politikadan edebiyata çeşitli konulara ilişkin soruları cevaplayan Havel, Geçmişte Türkiye'nin AB ülkelerince yadırgandığına inandığını belirterek, "Ancak bunun giderek azaldığını ve engellemelerin ortadan kalktığını düşünüyor ve bundan sonra sizin için yeni bir süreç başladığına inanıyorum" dedi.

Hristiyan klübü eğilimi azaldı

Avrupa'daki bazı çevrelerin dini ve kültürel farklılıklar nedeniyle Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olamayacağına ilişkin görüşlerinin hatırlatılması üzerine Havel, kendisinin bu görüşe katılmadığını ifade etti. Havel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Açıkca dile getirilmese de AB'nin bir hıristiyan topluluğu olduğu görüşü vardı. Ama ben bu eğilimin giderek azaldığını düşünüyorum." Havel, Avrupa'yı bekleyen en büyük tehlike olarak milliyetçiliği gördüğünü belirterek, ülkelerin tek tek milli kimliklerini korumak istemelerinin bütünleşme önünde bir tehlike yarattığını kaydetti.

Nazım yüzünden 'çaktı'

Havel, beğendiği Türk yazarlarının sorulması üzerine, şunları söyledi: "20 yaşındayken Çekoslovakya'da sert komünist bir dönem yaşanıyordu ve bu nedenle Nazım Hikmet ülkemizde çok iyi tanınırdı. Fakültede tiyatro sınavım vardı ve soru da Nazım Hikmet'in bir tiyatro oyununun açıklanmasıydı. Ama ben bunu tiyatro açısından değil de siyasi açıdan ele alarak, oyundan yola çıkıp Marksizm'i açıkladım ve kaldım."

Havel, tanıdıkları içinde en çok etkilendiği liderin Almanya'nın eski cumhurbaşkanı Weizsaecker olduğunu söylerken, beğendiği yazarları da "Franz Kafka, Samuel Beckett ve Eugene Ionesco" olarak sıraladı. Havel, kolundaki bileziğin anlamının sorulması üzerine, bu bileziği kendisine Meksikalı Kızılderililerin verdiğini kaydetti. --------------- imza ve tarih ---------------- --------------- imza ve tarih ----------------

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce