|

'Hayaline sağlık valim'

Aa
00:00 - 15/12/2008 Pazartesi
Güncelleme: 11:00 - 15/12/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
'Hayaline sağlık valim'
'Hayaline sağlık valim'

"Hayalperest" olmakla eleştirilen bir dönemin İzmir Valisi Hüseyin Öğütçen (86), Türkiye'de ısıtmada jeotermal enerjiyi ilk defa kullanan kişi olarak tarihe geçti.

İzmir'de valilik yaptığı 1981-1984 yılları arasında önce jeotermal kuyular açtırdığı, daha sonra da termal tesisler inşa ettirdiği Balçova Termal Tesisleri'nde yaptığı açıklamada Vali Öğütçen, jeotermal enerjiyi ilk defa Gönen'de kaymakamlık ve belediye başkanlığı yaptığı dönemde kullandığını söyledi. İmar ve İskan Bakanlığının kendisine "jeotermal enerjiyi ilk defa kullanan yönetici" olduğu için plaket verdiğini kaydeden Hüseyin Öğütçen, şöyle devam etti:

"İzmir'de valilik yaptığım dönemde Balçova'da 1963 yılında MTA'nın 3 kuyu açtığını gördüm, üstü kapatılmış, kullanılmamıştı. Baktım ki, 80 derecenin üzerinde bir sıcaklık var. Hemen araştırmalar yaptım. MTA ile anlaşma yaptık, yaptığımız anlaşma sonucu 19 kuyu daha açıldı. Bölge, jeotermal alan olarak tespit edildi. Buradaki bütün tesisler tamamlanınca kuyulardan ısıttık. Bunun dışında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinin bütün binalarını da buradan ısıttık. Hastalar, kışın soğuğunda, 'yanıyoruz' demeye başladı."

"AMACIM 100 BİN KONUTU ISITMAKTI"

Kocaeli Valiliğine atandıktan sonra hakkında olumsuz propagandalar başlatıldığını öne süren Öğütçen, "Ben ayrıldıktan sonra jeotermal çalışmaları tamamen durdu. 'Bu Hüseyin Öğütçen zaten hayalperest adamın biridir. Özel İdarenin parasını toprağın altına gömecek' diye propaganda yapıldı" dedi. Bugün jeotermal kaynaklardan İzmir'de 31 bin konuta eşdeğer ısıtma yapıldığına dikkati çeken Öğütçen, 23 bin abonenin dışında, bölgedeki hastane, okul, camilerin de jeotermalden faydalandığını kaydetti. Yaklaşık 30 yıl önce ilk etapta 30 bin, ikinci etapta 70 bin, üçüncü etapta ise Seferihisar'daki kaynaklardan yararlanarak 100 bin konutu ısıtmayı hedeflediğini anlatan Öğütçen, şunları söyledi:

"Senelerce Hüseyin Öğütçen 'hayalperest' dediler. Bir yönetici 'hayalperest' değilse başarılı olamaz. Bu işleri önce hayalinde canlandıracak, ondan sonra akla, mantığa, hesaba sığanları gerçekleştirecek. Ünlü Bilim Adamı Albert Einstein'in bir sözü var: 'Hayal gücü akıldan daha değerlidir' diyor. Yöneticinin hayal gücünün olması lazım. Önce dünyada olanları görecek, ondan sonra kendi hayalini çalıştıracak. Daha ileri gidecek. Bunu akla, mantığa uyduracak ve uygulayacak. Ben 'hayalperest' dendiğinde hiç üzülmedim, aksine sevindim. Çünkü yaptığım şeylerin önce hayalini gördüm, rüyasını gördüm. Rüyamda gördüğümü yataktan kalkıp not aldım. Bugün, sağlığında 11 cadde ve bulvara adı verilen tek valiyim."

7 MOTEL VE TERMAL OTEL

Jeotermal kuyuların açılmasının ardından alanda 7 motel ile termal otel yaptırdığını anlatan Öğütçen, tesislerin açılışını 1982 yılında gerçekleştirilen İzmir Eenternasyonal Fuarı'na yetiştirdiklerini dile getirdi. Prenses Otel'in kaba inşaatının da kendi döneminde tamamlandığını kaydeden Hüseyin Öğütçen, "Istıraplar içinde bir insan geliyor ve bu merkezlerde, kaplıcalarda tedavi oluyor, dua ediyor. Konak Meydanı'ndan geçerken birisi boynuma sarılıyor, teşekkür ediyor. Trilyonlar verseniz böyle bir mutluluğu satın alamazsınız" diye konuştu.

TEK İLKİ JEOTERMAL DEĞİL

Hüseyin Öğütçen, Türkiye'de ilk kez planlı ve projeli plaj sitesini Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde kurdu. Ayrıca, ilk kez Balıkesir Gönen'de mezarlık kaldırarak yerine planlı, projeli büyük bir park yaptırdı, bu nedenle evi taşlandı. Gönen'de 4,5 metre derinlikte ve atlama trampleni olan olimpik yüzme havuz yaptırdı ve turizm alanında yap-işlet-devret modelini ilçedeki motellerde uyguladı. İlk kez planlı kış sporları merkezi ve yayla kasabasını 1972 yılında Antalya'da kurdu. Avrupai anlamda modern kaplıca tesisleri ve tedavi merkezini 1964'te Gönen'de, 1982'de Balçova'da kurdu. Dış ülkelere ve iç piyasaya kaynak suyu satmak için ilk tesis (Şaşal) İl Özel İdaresi tarafından İzmir'de kuruldu. 1985 yılında Kocaeli Valiliği yaptığı sırada kendi isteğiyle emekliye ayrılan Hüseyin Öğütçen, bugün Türk Eğitim Vakfı'nın İzmir Temsilciliği görevini yürütüyor ve bağışçılarla teker teker görüşüyor. Hüseyin Öğütçen adına düzenlenen yarışmayla Türkiye'de her yıl en başarılı kaymakama başarı ödülü veriliyor.


15 yıl önce