|

Hayaline uçtu

Küçüklüğünden beri pilot olma hayali kuran 72 yaşındaki Aytekin Turgut, 29 yıl önce THK'den satın alıp evinin terasında onardığı 1950 model Piper PA tipi uçakla gökyüzünde süzülmeyi başardı.

Yeni Şafak
04:00 - 22/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:46 - 22/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Aytekin Turgut, küçüklüğünden beri pilot olma hayali kurdu.
Aytekin Turgut, küçüklüğünden beri pilot olma hayali kurdu.

Samsun'da yaşayan 72 yaşındaki diş hekimi Aytekin Turgut, 29 yıl önce Türk Hava Kurumu’ndan (THK) satın alıp terasında onardığı 1950 model uçakla çocukluğunun uçma hayalini gerçekleştiriyor. İlkadım ilçesinde yaşayan ve 1989 yılında pilot brövesi alan Aytekin Turgut, aynı yıl THK'nin hurdaya ayırdığı 1950 model Piper PA tipi uçağı satın aldı. Parçalara ayırdığı uçağı vinç yardımıyla üç katlı binanın terasına çıkaran Turgut, yaklaşık 8 ay süren çalışma sonucu uçağı orijinaline uygun şekilde onarıp birleştirdi.


UÇAĞI VİNÇLE İNDİRDİLER

Çalışır hale getirdiği uçağı yine vinç yardımıyla binadan indiren Turgut, eski Samsun Havalimanı’na götürdü. Sonraki yıllarda uçağını Samsun Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu pistine aktaran Turgut, o günden bu yana fırsat buldukça uçağıyla gökyüzünde süzülmeyi sürdürüyor. Samsun Sportif Havacılık Kulübü üyesi de olan Turgut, gençlerle bir araya gelerek

tecrübelerini onlara aktarıyor. Aytekin Turgut, "Çocukluğumdan beri en büyük hayalim pilot olmaktı" dedi. THK'den aldığı hurda uçağı ayağa kaldırmak için uygun mekan olmaması nedeniyle evinin terasında çalışma yaptığını anlatan Turgut, uçağı baştan aşağı yenileyerek uçar hale getirdiğini belirtti.

OĞLU DA PİLOT OLDU

Turgut, bu çalışmalar sırasında teknisyen arkadaşlarından da yardım aldığını aktardı. Uçağı terasta onardığına kimsenin inanmadığına ifade eden Turgut, şöyle devam etti: "Aldığımda uçak çok kötü durumdaydı. Her parçasını tek tek elden geçirdim. Uçağın kanatlarının montajını havaalanında yaparak ilk uçuş denemesini yaptık. Başarılı olduktan sonra düzenli olarak uçmaya başladım." Turgut, uçma konusundaki merakının çocuklarına da geçtiğine işaret ederek, bir oğlunun pilot olduğunu, diğer oğlunun da fırsat buldukça yamaç paraşütüyle uçtuğunu kaydetti.

#Aytekin Turgut
#THK
5 yıl önce