|

Hayat operasyonu

Yeryüzü Doktorları Afrika için kolları sıvadı. Dernek, içinde gıda ve sağlık malzemeleri bulunan bir 'Hayat Paketi' oluşturdu. Yeryüzü Doktorları Dadaab bölgesindeki kamp yakınına bir de mobil klinik kuracak

İSTANBUL - MUSTAFA SAİT ÖZKAN / İSTANBUL - NEW YORK - CİHAN - CENEVRE
00:00 - 3/08/2011 Çarşamba
Güncelleme: 03:08 - 3/08/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Hayat operasyonu
Hayat operasyonu

Yeryüzü Doktorları, iklim felaketi sonucu yaşanan kıtlıktan etkilenen 12,5 milyon insanın yaşadığı, 'Afrika Boynuzu' diye adlandırılan ülkelere sağlık ve gıda yardımı götürmek için yola çıkıyor.

Programa ilişkin Miniatürk'te bir basın toplantısı düzenleyen Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, 'Afrika Boynuzu' ülkeleri diye adlandırılan Somali, Kenya, Etiyopya, Uganda ile Güney Sudan'ın bir kısmında yaşayan insanların, 60 yılın en büyük kuraklık ve buna bağlı kıtlıktan oluşan sorunla uğraştığını söyledi.

BM YAVAŞ KALDI

Karaman, uluslararası kamuoyunun bu tür olaylara zamanında tepki vermediğini, özellikle Birleşmiş Milletler gibi, hadiseden sorumlu kurumların bu konularda atıl ve yavaş kaldığını savundu. Böyle durumlarda sivil toplum örgütlerinin çabalarının, uluslararası kamuoyunu harekete geçirmede çok daha etkili olduğuna işaret eden Karaman, şöyle devam etti: 'Ülkemizde de hem devletimizin harekete geçmesi, hem de sivil toplumun değişik örgütler kanalıyla konuyu kamuoyuna taşıması söz konusu. Yeryüzü doktorları da yaklaşık 11 yıldır dünyanın birçok ülke ve bölgesine insani yardım götüren uluslararası bir yardım kuruluşu olarak, 'Afrika'ya Hayat' operas-yonunu bu toplantıda başlatmış olu-yor. İsmini saydığımız bu ülkelerde, yaklaşık 7,5 milyon insan evlerini terk etmiş durumda.'

49 KİLOLUK MALZEME

Yeryüzü Doktorları ailesi olarak başlattığılan kampanya çerçevesinde bölgeye birkaç kademede yardım götürmeyi planladıklarını ifade eden Prof. Dr. Karaman şöyle konuştu:

"Biz Yeryüzü Doktorları olarak 'Hayat Paketi' adını verdiğimiz gıda ve tıbbı yardım paketi hazırladık. 150 TL karşılığında hazırlanacak olan bu hayat paketin içerisinde 46 kilogramlık değişik kuru gıdadan oluşan gıda malzemesi ve gerekli olan kişisel hijyen malzemeleri ve antibiyotik ile beslenme solüsyonlarının olduğu tıbbı yardım malzemelerini içermekte. Kamplara giremeyen insanlara, ramazan boyunca sıcak iftar yemeği vermek için bir çalışma başlattık. Toplanacak yardımları kanalize ederek Dadaab bölgesinde bir sağlık merkezi açmayı planlıyoruz. Tam teşekküllü ambulans tarzında mobil klinikler oluşturacağız. Eczacı kardeşlerimiz de halkımızdan toplanan yardımları ilaca dönüştürme ve kendi aralarında ilaç toplama şeklinde bir çalışma yürütecekler.'

Karaman, toplanan yardımların Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının imkanlarıyla, büyük ölçüde de gemilerle bölgeye ulaştıracaklarını ifade etti.


YAŞLILAR ÖLÜME TERKEDİLİYOR

Felaketten en çok etkilenenlerin, Kenya ve Etiyopya sınırlarındaki mülteci kamplarına doğru akın akın gelmekte olduklarını ifade eden Karaman, kendilerinin şu an daha çok Kenya sınırındaki Dadaab Mülteci Kampı ile ilgilendiklerini söyledi. Karaman, bu drama maruz kalanların, psikolojik olarak çok ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kaldığını, hatta insanların mülteci kamplarına ulaşabilmek için ailelerinden olan yaşlıları yolda ölüme terkettiklerini kaydetti.


Afrika'ya bir yardım projesi de MÜSİAD'dan
Afrika'da yaşanan açlık ve kuraklıkla mücadeleye bir yardım projesi de Müstakil İş Adamları Derneği (MUSİAD)'dan geldi. İHH ile ortaklaşa düzenlenen proje 'İftara Afrika'dayız' sloganıyla Afrika'da hayatta kalmak için mücadele eden insanlara Ramazan ayında kumanya götürüyor. MUSİAD, Afrika için İHH ile 'İftara Afrika'dayız' sloganıyla başlattığı projeyle, Afrika'daki açlık çeken insanlara Ramazan ayında kumanya gönderiyor. Yardımda bulunmak için internet üzerinden '
' adlı siteden banka hesap numaralarını öğrenebilecek. Ayrıca Türkiye'nin her yerinden '160 54 51' numaralı posta çeki hesabına havale yaptırılabilecek.

Havadan gıda yardımı

Dünya Gıda Programı, Somali'de kuraklığın yol açtığı krize yardım amacıyla başkent Mogadişu'ya havadan gıda sevkiyatına başladı. Birleşmiş Milletler(BM)'in kıtlık ilan ettiği ve komşu bölgelerle birlikte 10 milyondan fazla kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı Somali'ye 10 ton gıda gönderildi. Geçtiğimiz salı günü başlaması planlanan yardım operasyonu, Fransa'dan Kenya'ya gelen uçakların bürokratik engellere takılması nedeniyle ertelenmişti. Somali'nin yanısıra Dünya Gıda Programı komşu Etiyopya'ya da uçaklarla yardım aktaracak. Etiyopya'ya gönderilen gıda yardımı buradan Somali'ye, hükümet yanlısı güçlerin elinde bulunan Gedo bölgesine nakledilecek.


Somali'de kıtlık en fazla küçük bedenleri vuruyor

Her gün 800 kişinin yaşamını yitirdiği Somali'de, halk açlık ve kuraklık içinde hayat mücadelesine devam ediyor. Felaket en çok çocukları etkiliyor. Somali'de her 6 çocuktan biri beş yaşına girmeden ölürken, 800 bin çocuktan, haftada 15'i gıda yetersizliğinden ölüyor. Bir günde 8 bebeğin ölmesi ise kıtlığın vahametini ortaya koyuyor. Aileler, çareyi Kenya ve başkent Mogadişu'ya göç etmekte buluyor. Mogadişu'da son bir ay içinde kurulan 10 kampa bin 500 kişi gitti. Resmi rakamlara göre, son iki hafta içinde Somali'den Kenya'ya gelen kişi sayısı ise 20 bin. Kuraklık sebebiyle köylerden şehirlere göçen ailelerin yola çıkış hikâyesi de sonları da aynı. Somalili Adem yolda yürüyemezler diye 5 çocuğunu köyde bıraktığını, çocuklardan birinin öldüğünü, diğer 4 çocuğundan haber alamadığını ifade ediyor. Havaişira isimli kadın ise yeni doğum yaptığını, 4 çocuğu olduğunu, bunlardan birisini yolda kaybettiğini, birisinin de çok hasta olduğunu söylüyor. Nurto isminde bir kadın da, köyden geldiğini, 9 çocuğu olduğunu, bunlardan 4'ünü kaybettiğini belirtiyor. Yanında bulunan 5 çocuktan birinin de çok hasta olduğunu aktaran Nurto, çocuğu için bir şey yapamadığını aktarıyor. Kadiro Muhammed de 8 çocuğu olduğunu, ancak 4'ünü hastalıktan kaybettiğini söylüyor.


BM'den uyarı geldi: Açlık yayılabilir

Birleşmiş Milletler (BM), şimdiye kadar onbinlerce insanın ölümüne neden olan Afrika Boynuzu'ndaki açlığın, Somali'de yakında altı bölgeye daha yayılma tehlikesinin bulunduğunu bildirdi. BM İnsani Operasyonlar Bölümü Başkanı Valerie Amos, Somali'de geçen ay iki bölgede etkili olan açlığın kontrol altına alınamazsa beş ya da altı bölgeye daha yayılma ihtimali olduğunu belirterek, "geniş kapsamlı bir çözüm" çağrısı yaptı. Amos, "Eğer bu insanların uzun mesafeler yürümesini engellersek, kitlesel ölümleri de engelleriz" dedi.

ÜCRETSİZ HAVA TAŞIMASI

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden Fatumata Lejeune-Kaba da yaptığı açıklamada, açlığın bir ay içinde tüm Güney Somali'ye yayılabileceğini belirterek, onbinlerce kişinin başkent Mogadişu'ya akın ettiğini bildirdi. Öte yandan, UNICEF sözcüsü de Afrika Boynuzu'na acil gıda yardımı ulaştırmak için ücretsiz hava taşıması istedi. Sözcü, bu yardımın ulaştırılabilmesi için tüm hava taşıma endüstrisine ücretsiz veya yüksek indirimli taşıma güvencesi vermesi çağrısında bulundu. Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmed de Sudan'a ziyaretinde yaptığı açıklamada, ülkesindeki açlık felaketine karşı Arap ve Afrika ülkelerinden gönderilen yardımların eşgüdüm içinde yapılmadığını söyledi.


13 yıl önce