|

Hayvan Hakları Yasası TBMM'de

Uzun süredir üzerinde çalışılan Hayvanları Koruma Kanun teklifi Meclis'e sunuldu. Yasa ile ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, hayvanların bir mal ve eşya olmaktan çıkarılıp, canlı statüsüne getirildiğini, sahipli-sahipsiz hayvan kavramının kaldırıldığını söyledi. Hayvanı kasten öldürme ve işkence de suç olarak düzenlendi. Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimlik zorunluluğu getirilirken, yunus parklarının işletilmesi de kanun teklifiyle yasaklanıyor.

12:07 - 1/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 15:41 - 1/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifinin detaylarını paylaştı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifinin detaylarını paylaştı.

Reform niteliğindeki Hayvan Hakları Yasası, Meclis'e sunuldu. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, yasanın detaylarına ilişkin bilgileri paylaştı. Mahir Ünal'ın açıklamaları şöyle:

Geniş katılımlı görüşmeler

Uzun süredir üzerinde çalıştığımız Hayvanları Koruma Kanun teklifimizi bugün TBMM Başkanlığına sunuyoruz. Sivil Toplum Kuruluşları, belediyeler ve bakanlıklarla görüşmeler yaptık.

Hayvanlara canlı statüsü

Yaptığımız bu düzenlemenin ruhunu, kalbini oluşturan bakış açımız şudur. Hayvanlar bir mal ve eşya olmaktan çıkarılıp, canlı statüsüne getirilmektedir. Hayvanlara zarar verme hususundan çıkarılıp, cana zarar verme kapsamına alınarak suç teşkil etmektedir. En büyük temel noktasını bu oluşturmaktadır.


Yunus parkları yasaklanıyor

'Sahipli hayvan' ve 'sahipsiz hayvan' kavramını kaldırıyoruz. Hayvanı kasten öldürme ve işkence suç olarak düzenlendi. Kedi ve köpek sahiplerine dijital kimlik zorunluluğu getirilecek. Yunus parklarının işletilmesi yasaklanıyor.


Tehlikeli köpek türleri beslenemeyecek


Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, bilim kurulları ile çalışmaları neticesinde belirlenecek tehlikeli türlerin bakılması, beslenmesi, barındırılması, ülkeye girişi yasaklanıyor.

Tehlikeli türlere sahip olanlar ne yapacak?

Tehlikeli türlere sahip olan vatandaşlar, hayvanlarını kısırlaştırarak, kayıt belgesi alarak, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırmayarak, çocuk oyun alanları ve parkları ile halkın yoğun bulunduğu bölgelere girmeme gibi şartlarla hayvanı ölünceye kadar bakabilecek.

Pet shoplarda kedi köpek satışı yasak


Pet shoplarda kedi ve köpek satışının önüne geçilecek. Bu yerlerde Tarım ve Orman Bakanlığının denetimindeki üretim çiftliklerinde üretilen hayvanların satışı katalog üzerinden yapılacak.

#hayvan hakları yasası
#ak parti
#mahir ünal
#meclis
#canlı
#yunus parkları
3 yıl önce