|

Hedef 5 milyar dolar

Bakan Çağlayan, Türkiye-Malezya İş Konseyi Toplantısı'nda konuştu

Aa
00:00 - 12/10/2012 Cuma
Güncelleme: 13:01 - 12/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
Hedef 5 milyar dolar
Hedef 5 milyar dolar

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve Malezya'nın rahatlıkla 11 milyar 750 milyon dolarlık bir dış ticaret yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, ''Başbakanlarımızın bize verdiği hedef çok kısa bir sürede 5 milyar dolar. Bu konuda iş aleminin de son derece istekli olduğunu görüyorum'' dedi. 

Türkiye-Malezya İş Konseyi Toplantısı'nda konuşan Çağlayan, İki ülke arasındaki dostluk ve samimiyetin  700 yıl önceye dayandığını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu dostluğun aksine son derece yetersiz olduğunu söyledi.

Çağlayan, Malezya ile yapılan ticarette Malezya'ya karşı Türkiye'nin dış ticaret açığı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Ümit ediyorum ki, bu durumu önümüzdeki dönemde karşılıklı olarak dengeli bir şekilde yükselteceğiz. 541 yıl önce Türkiye Malezya ticaret anlaşması imzalanmış. Malezya ile D-8, İslam İşbirliği Teşkilatı içinde birlikteyiz. Dünyanın yükselen pazarları içinde de beraberiz. Gönül mesafemiz birbirine çok yakın olmasına rağmen ticarette istediğimiz noktaya gelememişiz. İki ülkenin toplam dış ticaret hacmi 776 milyar doların üzerinde. Buna rağmen iki ülkenin kendi arasındaki ticaret hacmi sadece 1 milyar 750 milyon dolar. Oysa iki ülkenin milli geliri 1 trilyonun üzerinde. Her iki ülkenin de son derece önemli lojistik avantajları var. Malezya, Asya Pasifik ülkesinin son derece önemli bir ülkesidir. Türkiye ise Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlıyor. Bu avantajlara rağmen 3. kişilere iki ülke arasındaki ticaret hacminin düşük olmasını anlatmakta zorlanıyorum.''

Çağlayan, bunun suçlusunu aramak derdinde olmadığını ifade ederek, ''İki ülke olarak rahatlıkla 11 milyar 750 milyon dolarlık bir dış ticaret yapabilecek kapasitemiz olduğunu biliyoruz. Başbakanlarımızın bize verdiği hedef çok kısa bir sürede 5 milyar dolar. Bu konuda iş aleminin de son derece istekli olduğunu görüyorum. Ancak biz yeterince birbirimizi tanımıyoruz. Türkiye ile Malezya sanayi yapısı anlamında birbirini tamamlayan, birbirinin sanayisiyle güçlenecek iki ülke. O zaman bu tip toplantıları çok daha artırmalıyız'' diye konuştu. 

Türkiye olarak yeni bir teşvik sistemi açıkladıklarını belirten Çağlayan, yeni sistemin dünyanın en iddialı teşvik sistemi olduğunu söyledi.

Çağlayan, bu teşvik sisteminden mutlaka Malezyalı iş adamlarının da faydalanmasını istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Küresel bir krizden geçiyoruz. Küresel krizin çözümü de küresel işbirliğinden geçer. Neden Türkiye Malezyalı kardeşlerimizin üretim ve yatırım üssü olmasın? Arkadaşlar bu konuda elinizi ayağınızı tutan yok. Bu konuda iki ülkenin bakanları olarak, sizlerin önümdeki bütün engelleri aşmaya hazırız. Türkiye'nin etrafında 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke var.10 trilyonluk alımın olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Gerek Türkiye gerek Malezya bilmelidir ki, artık dünyada ekonomik akımlar yön değiştirmiştir. Artık gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere mal satamıyor ve satamayacaklar da. Türkiye ve Malezya'nın da içinde olduğu yükselen pazarlar dünyada en önemli şekilde yerlerini alacaklardır. Yarınları bugünden planlamak lazım. Birbirimizin lojistik, nüfus, coğrafi ve sektörel avantajlarını birlikte kullanmamız gerekiyor.''

-''Türkiye, Enerji ve ulaştırma alanlarında 250 milyar dolar para harcayacak''
-

Bakan Çağlayan, Malezya ile Türkiye'nin serbest ticaret anlaşmasının bir an önce hayata geçmesinin iki ülke iş adamlarının menfaatine olacağına dikkati çekerek, ''Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Dato Mustapa Mohamed ile sabah yaptığım görüşmeye dayanarak, Türkiye ile Malezya arasındaki serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanacağını söylemek istiyorum. Mal ticareti ile başlayacak olan anlaşma yatırım ve hizmetler sektörünü de kapsayacaktır. Bu anlaşmayla beraber aramızdaki ticaret hacmini çok kısa sürede artıracağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

Çağlayan, iş dünyasını omuzlarında taşımaya hazır olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakanımızın dediği gibi biz ülkemizde yatırım yapanları değil omuzlarımızda başımızın üstünde taşıyor ve o kadar değer veriyoruz. Türkiye'yi sadece üretim yapmak için bir yatırım alanı değil, 10 yılda dünyanın ilk 10 ekonomisine girme noktasında kararlı olan bir ülke olarak görmenizi de istiyorum. Önümüzdeki 10 yılda enerji kapasitemizi 2 katından fazlaya çıkacağız. Bunun içinde Türkiye önümüzdeki 10 yılda 130 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapacak bir ülkedir. Enerji ve ulaştırma alanında Türkiye önümüzdeki 10 yılda 250 milyar dolar para harcayacak olan bir ülkedir. Malezyalı iş dünyasının da Türkiye'deki bu fırsatlardan yararlanması için sizleri davet ediyoruz. Bu fırsatı kaçırmayın istiyoruz.''

Çağlayan, geçen 8 yıl boyunca  Türkiye'ye 120 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım geldiğini, ancak Malezya'nın bu konuda biraz cimri davrandığını belirterek, ''Sizi biraz daha cömert olmaya davet ediyoruz ama sizin menfaatiniz için. Dükkan sizin, bizim dükkan açık. 120 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımının yüzde 75'i Avrupa'dan gelmiştir. Umarım Türkiye'deki fırsatları en iyi şekilde değerlendirirsiniz'' dedi. 


12 yıl önce