|

Helal gıda sertifikasını Museviler bile bekliyor

GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, gıdaların ve katkı maddelerinin İslami değerlere uygunluğunu belgeleyen 'helal sertifikası' için gerekli altyapı hazırlıklarının tamamlandığını belirtti

Yılmaz Yıldız
00:00 - 3/03/2008 Pazartesi
Güncelleme: 00:55 - 3/03/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Helal gıda sertifikasını Museviler bile bekliyor
Helal gıda sertifikasını Museviler bile bekliyor

Gıda ve ilaçlardaki katkı maddelerinin İslami değerlere uygun olup olmadığını ortaya koyan helal gıda sertifikası için gerekli altyapı hazırlıkları tamamlandı. Projeyi yürüten Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Müh. Hüseyin Kami Büyüközer, Müsmülanların da inançlarına uygun şekilde yaşama, yeme, içme ve tedavi olma hakkı olduğunu belirterek, GİMDES olarak helal gıda sertifikası vermeye hazır olduklarını söyledi.

İHRACAT ARTAR

Helal sertifikası daha çok gıda ve ilaçlarda kullanılan katkı maddeleri konusundaki şüpheleri ortadan kaldıracağını belirten Büyüközer, sertifikanın İslam ülkelerine ve Müslümanların yaşadıkları ülkelere ihracat yapan Türk firmalarını da rahatlatacağını belirtti. Türkiye'de böyle bir sertifika olmadığı için ihracat yaptıkları ülkelerdeki kuruluşlardan sertifika almaya çalışan Türk firmalarının hem zaman, hem de maddi kayba uğradıklarını kaydeden Büyüközer, "İslam ülkelerinin yüzde 70'inde helal gıda sertifikası aranıyor. İhracatçılarımız gittikleri o ülkelerde bir ürünlerine helal sertifikası alabilmek için 5 bin dolar gibi rakamlar ödüyor. Bizde bu rakamların 10'da biri, 5'te biriyle alınabilecek" şeklinde konuştu.

KOSHER CAİZ DEĞİL

Musevilerin kendi inançlarına göre helal sayılan ürünler için uyguladığı Kosher sertifikasının, helal gıda sertifikası yerine geçeceği gibi yanlış bir anlayışın olduğunu belirten Büyüközer, "Onlarla bizim tek ortak noktamız domuz konusunda. Onun dışında hayvanların kesiminde, alkol kullanımında, katkı maddelerinde kesinlikle hassasiyetleri yok. Hatta, 'Siz helal gıda sertifikasını getirin sizden alacağız' diyen Museviler bile var" diye konuştu. Kosher sertifikası ile yapılan ticaretin dünya genelinde 250 milyar dolarlık bir pazarı bulunduğunu belirten Büyüközer, helal sertifikanın ticari büyüklüğünün ise 850 milyar dolar olduğunu ve bu pazardan Türk firmalarının da nasibini alacağını söyledi.


Sertifika sonrası denetim

Helal sertifikanın en büyük özelliğinin sertifaka verildikten sonra da denetiminin sürmesi olduğunu belirten Büyüközer, “Sertifika alan firmalarla ön anlaşma imzalanıyor. Firmalar ürün aldıkları yerlerle ilgili ticari anlaşmalarını bildikmek zorundalar. Sertifika kuruluşunun, depolardaki hammaddeleri bile inceleme yetkisi var. İstediği zaman girip, istediği ürünleri alarak inceliyor. Bu denetim sertifika süresine göre sürekli yapılıyor" dedi



16 yıl önce