|

Hesap numarası kalkıyor IBAN hayatımıza giriyor

Merkez Bankası tarafından hazırlanan IBAN uygulaması yeni yılda zorunlu hale gelecek. Yılbaşından itibaren yurtdışı ya da yurtiçinde bir hesaba para transfer etmek ve EFT yapmak için 26 haneden oluşan IBAN numarası kullanılacak

Müge Bezirci
00:00 - 10/12/2009 Perşembe
Güncelleme: 23:48 - 9/12/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Hesap numarası kalkıyor IBAN hayatımıza giriyor
Hesap numarası kalkıyor IBAN hayatımıza giriyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından uygulamaya 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle konulacak olan International Bank Account Number (Uluslararası Banka Hesap Numarası) adı verilen IBAN zorunlu hale geliyor. 1 Ocak 2010'dan itibaren bankalar aracılığıyla yurtiçi ve yurtdışına para tranferi yapmak için de IBAN almak zorunlu olacak.

İŞTE ZORUNLU OLAN İŞLEMLER...

IBAN, dünyadaki tüm banka hesapları içinde yalnızca bir hesabı işaret eden; rakam ve harflerden oluşur. Her hesabın bir IBAN'ı vardır ve bir IBAN, yalnızca bir hesabı işaret eder. Bir IBAN, en fazla 34 basamaktan oluşur. Yılbaşından itibaren Avrupa ekonomik alanındaki ülkelere ya da yurtiçinde bir hesaba para transfer etmek istediğinizde 26 haneden oluşan IBAN numarası kullanılacak. EFT işlemleri için de IBAN gerekecek. Yeni yıldan itbaren ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar, müşteri tarafından talep edilen ve para transferine konu olan her bir hesap (Vadesiz TL ve Döviz Hesapları) için birer IBAN numarası üretmiş olacaklardır. Ayrıca, bankalar söz konusu tarihten itibaren IBAN ile yurtdışına havale taleplerini karşılamaya ve yurtdışından IBAN ile gelen havaleleri kabul etmeye başlayacaklar.

KART İŞLEMLERİNDE KULLANILMIYOR

EFT işlemleri için de IBAN gerekecek. IBAN, sadece kredi kartı ödemelerinde ve isme yapılan para transferlerinde gerekli olmayacak. IBAN ile yapılan para transferlerinde alıcının şubesi, şehri vb. detayları bilmeye gerek olmayacak, yalnızca hesap numarası ile transfer işlemi gerçekleştirilebilecek. Kredi kartı numarasına yapılan transferlerde IBAN kullanılmıyor.


IBAN ne anlama geliyor?

IBAN, para transferlerinin yanlış hesap numaralarına yapılmasını önlemek amacıyla ilk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkmış bir hesap numarası standardıdır. IBAN'ın amacı Avrupa ülkelerindeki banka ve diğer finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilen para transferlerindeki hataları ve bundan doğan gecikmeleri engellemektir. IBAN sayesinde transfer edilen para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmekte; böylece, işlemlerde oluşan hatalardan kaynaklanan bekleme süreleri ve ek maliyetler ortadan kalkmaktadır.


İnternette tek kullanımlık şifre dönemi

IBAN'ın yanısıra 1 Ocak 2010 itibariyle İnternet Şubesi'ne girişlerinde "Tek Kullanımlık Şifre' uygulaması 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle BDDK tarafından yasal olarak zorunlu hale getiriliyor. Türkiye'deki tüm bankaları kapsayan bu uygulama ile, İnternet Şubesi'ne girişinizde, müşteri numarası, parola ve şifre bilgilerinize ek olarak 'Tek Kullanımlık Şifre' girmeniz istenecek. 1 Ocak'tan itibaren, SMS ile giriş şifresi uygulamasını kullanabilmeniz için, bankaya kayıtlı en az bir güncel cep telefonu numaranız olması gerekiyor. İşlemlerin aksamaması için bankanıza kayıtlı ve güncel bir cep telefonunuz olduğunu teyit etmeniz gerekiyor.


14 yıl önce