|

Hilal ilk önce Avustralya’da görülecek

Ramazan ayının başladığını bildiren hilal, ilk kez Avustralya kıtasının ortasından itibaren görülecek. Hava durumunun müsait olması halinde 5 Mayıs akşamı Türkiye’nin bir bölümünden de hilal gözlemlenecek.

Haber Merkezi
04:00 - 1/05/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:41 - 1/05/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, hicri takvime göre bu yıl Ramazan ayının başladığını bildiren hilalin ilk kez Avustralya kıtasının ortasından itibaren görülmeye başlayacağını söyledi. İşlek, bu yıl Ramazan ayının 6 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla başlayacağını belirterek kameri ayların başlangıcıyla ilgili 1978’te İstanbul Rü’yeti Hilal Konferansı ve 2016’da Uluslararası Kameri Aybaşları ve Hicri Takvim Birliği Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda hesaplar ile haritaların belirlendiğini ve bu sonuçların Kandilli Rasathanesi iş birliğiyle kamuoyuna sunulduğunu hatırlattı.

DÜNYANIN YARISI HİLALİ GÖRECEK

İşlek, hicri takvime göre bu yıl Ramazan ayının başladığını bildiren hilalin ilk kez Avustralya kıtasının ortasından ardından dünyanın yarısına yakınından görüleceğini bildirdi. İşlek, Ramazan hilalinin bu yıl 5 Mayıs akşamı görüleceğini bildirerek “İlk önce içtima tarihini daha sonra da rüyet yani hilalin ilk görüş zamanını vermekteyiz. 5 Mayıs’ta Greenwich saatine göre saat 12.18’de hilal gözükecek. Astronomik hesapları Greenwich’e göre yaptığımız için Greenwich saatini söylüyoruz. Ertesi gün de Ramazan ayının birinci günü olacak. Avusturalya’nın ortasından itibaren Türkiye ile Hindistan’ın bir bölümü, Endonezya, Sri Lanka, Suudi Arabistan ve Afrika kıtasındaki ülkelerden itibaren görülmeye başlayacak. Dünyanın yarısına yakını görebilecek” bilgisini verdi.

ŞEVVAL HİLALİ ÖNCE GÜNEY AMERİKA’DA

İşlek, ramazanın ardından Ramazan Bayramı’nın da içinde bulunduğu şevval ayının hilal gözlemi hakkında da şu bilgileri verdi: “Şevval ayında hilal ilk defa Güney Amerika kıtasının ortalarından itibaren görülmeye başlayacak. Fakihlerin çoğunluğuna göre hilalin ilk defa dünyanın herhangi bir yerinden görülmesi gerekiyor. Yani burada hükmi rüyet var. Güney Amerika kıtasından dahi hilal görülse, dünyanın neresinde olursa olsun görülmüş kabul ediyoruz ve ona göre başlıyoruz. Fakat bazı İslam ülkeleri kendi ülkelerinin coğrafi sınırlarından hilalin görülmesini baz aldıkları için Güney Amerika’da görülen hilali kabul etmeyecekler. O yüzden Ramazan Bayramı’na başlamada farklılık oluşabileceğini düşünüyoruz. Bu hesapların veya hilalin görülmediğinden, yanlışlığından değil fıkhi olarak kabulünden kaynaklı”

  • Pide bu yıl 3 lira
  • Ramazan pidesinin fiyatları belli oldu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "İstanbul'da 350 gram pide 3 liradan, Ankara ve İzmir'de 300 gramlık pide 2,5 liradan satılacak" dedi. Geçen yıl kilogram fiyatı 7,3 lira olan Ramazan pidesi fiyatının illere göre yüzde 12-16 artışla bu sene için azami 8,5 lirayı geçmemek üzere belirlendiğini aktaran Balcı, Kocaeli ve Bursa'da da 300 gramlık pidenin 2,5 liradan satılacağını söyledi. Fiyatları belirlerken özveri gösterdiklerinin altını çizen Balcı, "Yumurtalı bol susamlı pidemizin kilogramı ülke genelinde 10 liranın üzerinde olmayacak" diye konuştu.
#Ramazan
#Ay
#Hilal
#Avustralya
5 yıl önce