|

Hindistan Cumhurbaşkanı'na fahri doktora ünvanı

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Kurulu'nun önerisiyle Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'ye, fahri doktora ünvanı verildi.

Cihan
00:00 - 5/10/2013 Cumartesi
Güncelleme: 20:11 - 5/10/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Hindistan Cumhurbaşkanı'na fahri doktora ünvanı
Hindistan Cumhurbaşkanı'na fahri doktora ünvanı

İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Emrah Cengiz ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee,Türkiye ve Hindistan'ın kardeş ülkeler olduğunu söyledi. Mukherjee, "Siyasal bilgiler alanında bana fahri doktora unvanı veren İstanbul Üniversitesi'ne teşekkürlerimi iletiyorum. Medeniyetleri, kıtaları birbirine bağlayan ve bana doktora unvanı veren bir ülkede olmaktan memnuniyet duymaktayım.' dedi.

Hindistan'ın 200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Mukherjee, 'Türkiye ile güçlü bağlantılarımız bulunmaktadır. İkili anlaşmalarımız mevcut Türkiye ile Hindistan arasında bu ilişkilerimiz gelecekte de bu şekilde devam edecektir. Burada bulunan tüm Türk insanlarına teşekkürlerimi iletmek isterim.' diye konuştu.

Hindistan ekonomisinin gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu aktaran Mukherjee, 'Şunu söyleyebiliriz biz gelişen bir ülkeyiz. Hindistan'a demokrasi 1947 yılında büyük sorumlulukların üstesinden gelinerek başlamıştır. Türkiye ve Hindistan arasında ortak özellikler bulunmaktadır. Her iki ülkede büyük zorlukları atlatarak bu günlere gelmiştir. Ülkelerimiz belirli bir refah seviyesine sahip ülkelerdir. Ekonomik, ve refah açısından belli bir seviyeye varmıştır." şeklinde konuştu.

Mukherjee'yi üniversite'de görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Söylet ise 'Her ülkenin ismi söylendiğinde insanların kendisinde oluşan bir duygu vardır. Ben Hintli dostlarımızın Türkiye'de geçirdiği vakit süresince kendilerine yönelmiş olan ve tarihi çok eskiye dayanan sempatiyi kolayca sezdiklerini düşünüyorum. İstanbul Üniversitesi Rektörü olarak gelişimin anahtarı olarak eğitime işaret eden bunu eşitlik, adalet, özgürlük ve kardeşlik hedefleriyle bir araya getiren, demokratik hedefleriyle demokrasinin önemini vurgulayan birini ağırlamaktan gurur duyuyorum.' ifadelerini kullandı.

Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee'ye fahri doktora diploması İstanbul Üniversitesi Rektörü Söylet tarafından takdim edildi.


11 yıl önce