|

Hoşgeldin Türkkuşu!

Türk Hava Kurumu (THK) tarafından motoru hariç yüzde 100 yerli imkanlarla üretilen hafif spor uçak Türkkuşu T19-A, TEKNOFEST’te tanıtıldı. Alanında sınıfının en iyisi olarak gösterilen uçak büyük ilgiyle karşılandı.

Haber Merkezi
04:00 - 23/09/2018 Pazar
Güncelleme: 08:13 - 23/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkkuşu T19-A, TEKNOFEST’te tanıtıldı.
Türkkuşu T19-A, TEKNOFEST’te tanıtıldı.

Menzili 1500 kilometre, hızı saatte 340 kilometreye ulaşan uçak 100 kilometrede 8,1 litre yakıt tüketiyor. İniş takımlarının katlanabilme özelliğinden ötürü yüksek hıza ulaşıyor. İniş-kalkış için 120 metrelik bir piste ihtiyaç duyan Türkkuşu’nun önümüzdeki 5 yıllık süreçte sadece Türkiye’de 2 bin civarında satışı öngörülüyor. TEKNOFEST alanında Yeni Şafak’a açıklamada bulunan Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kürşat Atılgan, “THK olarak festivale sportif amatör havacılık uçağı T19-A ile katılıyoruz. Benzer uçakları dünyada üreten 16 firma var. Türkkuşu, bunlar içerisinde en iyi durumda olan uçak” dedi. İlk defa düzenlenmesine karşın TEKNOFEST’te hiçbir problem yaşanmadığını dikkat çeken Atılgan, “TEKNOFEST, havacılık yönünden geleceğimizin parlak olduğunu gösteriyor. Gençlerimiz havacılığa yönelmelidir. Bunu da bizim THK ile gerçekleştirebilirler. Bizim burada kendi imkanlarımızla ürettiğimiz T19-A uçağını gören gençlerimizin uçuş tutkusu ikiye katlanıyor” diye konuştu.


İHA’ya dönüşecek

Türk Hava Kurumu Üst Yöneticisi Bekir Hocaoğlu ise Türkkuşu uçağının, kolaylıkla insansız hava aracına dönüştürülebilecek potansiyelde olduğunu söyledi. "Bu uçak çok kolay bir işlemle insansız hava aracına dönüştürülebilir. ASELSAN'ın ürettiği ekipmanın test edilmesine yönelik çalışmalarımız var. Keşif, gözetleme, ilaçlama gibi çok değişik alanlarda bu uçaktan yararlanmak mümkün" diyen Hocaoğlu, Ankara-Etimesgut'taki tesiste yıllık 20 uçak üretebileceklerini, kapasitenin kolaylıkla artabileceğini kaydetti. Uçağın satış fiyatını 750-800 bin lira olarak belirlediklerini bildiren Hocaoğlu, “Bu uçaklar 2005 yılından beri dünyada giderek yaygınlaşıyor. Uçak sayısı Fransa ve Almanya’da 15 bin, ABD’de 40 bine ulaştı. 2013’te motor hariç her şeyi kuruma ait olarak geliştirdik ve 2016 yılında sertifikalandırdık” şeklinde konuştu.

#TEKNOFEST
#Kürşat Atılgan
6 yıl önce