|

Hudson senaryosu doğru

Amerikan düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nde bazı karanlık senaryoları konu alan toplantıya ilişkin haberler oturuma katılan bir isim tarafından ilk kez doğrulandı.

00:00 - 25/06/2007 Pazartesi
Güncelleme: 13:15 - 25/06/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Hudson senaryosu doğru
Hudson senaryosu doğru

13 Haziran'daki toplantıya iştirak eden Henri Barkey, CNN Türk'te, gazeteci Yasemin Çongar'ın haberlerinin 'gerçeğe aykırı' olmadığını belirtti. Zaman gazetesinin haberine göre, böylece eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast, terör örgütünün İstanbul'da kanlı bir saldırı düzenlemesi ve Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi gibi senaryoları ele almak üzere düzenlenen toplantı, içeriden teyit edilmiş oldu.

Lehigh Üniversitesi Öğretim Üyesi Barkey'in doğrulaması, toplantıda bazı katılımcıların "Bazı PKK liderlerinin ABD tarafından yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesinin AK Parti'ye yarayacağı" görüşünü savunduğunu da netleştirdi. TÜSİAD'ın Amerika temsilcisi Abdullah Akyüz ile gazeteci Cengiz Çandar da kendi kaynaklarının, basında çıkan senaryoları doğruladığını kaydetti.


Hudson Enstitüsü'ndeki toplantıya katılan Henri Barkey, Genelkurmay'ın isim vermeden eleştirdiği ve haberlerini "maksatlı bir girişim" olarak değerlendirdiği Milliyet Gazetesi'nin Washington temsilcisinin hazırladığı "Burası Washington" programında önemli açıklamalarda bulundu.

CNN Türk'te dün yayınlanan programda konuşan Barkey'in beyanatı, Zaman'ın da yayınladığı haberleri doğruladı. Ayrıntılı konuşmaktan kaçınan Barkey şunları kaydetti:

"Şimdi bakın bu toplantıların bazı kuralları vardır ve ben bu yüzden bunun hakkında bir şey söyleyemem. Fakat mademki bu kadar tartışıldı, sırf şunu vurgulamak istiyorum; o da Yasemin (Çongar), ben senin haberlerini okudum; ama orada gerçeğe aykırı bir şey görmedim. Bununla yetineceğim."


Milliyet'in haberinde, tartışmalara sebep olan toplantıda Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast, terör örgütü PKK'nın İstanbul'da kanlı bir saldırı düzenlemesi, K.Irak'a askerî harekât gibi karanlık senaryoların konuşulduğu belirtilmişti. Haberde, bazı katılımcıların "K.Irak'taki PKK liderlerinin ABD tarafından yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesinin AK Parti'ye yarayacağı" görüşünü dile getirdiği bilgisi de yer alıyordu.


Programda hazır bulunan TÜSİAD'ın ABD temsilcisi Abdullah Akyüz de kendi kaynağının basına sızan haberleri doğruladığını bildirdi. Akyüz, "Olmuş bir toplantı, benim bir kaynağım da, sizlerin dışında bir kaynağım da aynen senin (Yasemin Çongar) yazdığın şekilde doğruladı bunları." ifadelerini kullandı.

CNN Türk'teki programa katılan gazeteci Cengiz Çandar da kaynaklarının ilgili haberleri doğruladığına dikkat çekti. Senaryonun ortaya çıkmasından sonra Washington'a geldiğini aktaran Çandar, Hudson Enstitüsü'ndeki kapalı toplantıya katılan isimlerle kendisinin de görüştüğünü kaydetti.

Cengiz Çandar, "Yalanlanan şeylerin doğru olduğunu söylüyorlar." diyerek birçok kaynağın aynı bilgileri verdiğini ifade etti. Dış Haberler Servisi


'Askerî ataşe, iki öğretim görevlisini fırçaladı'

Hudson Enstitüsü'ndeki kapalı toplantıda ortaya atılan 'felaket senaryoları' hakkındaki tartışmalar sürerken, gündeme yeni iddialar geldi. 24 Haber moderatörlerinden Fuat Kozluklu, 2006 yılında ABD'deki Türk Silahlı Kuvvetleri ataşesinin think tank kuruluşlarının Türkiye masası uzmanı iki akademisyeni, hükümetin lehine raporlar yazdıkları için fırçaladığını söyledi.

Star Gazetesi'ne yaptığı açıklamada ABD'de görev yaptığı dönemde düşünce kuruluşlarının toplantılarına girdiğini anlatan Kozluklu, 1998 yılında Fazilet Partisi'nin kapatılacağının yine bir düşünce kuruluşunda konuşulduğunu ifade etti.

Bu tip senaryoların oluşturulma sebebinin Amerikan çıkarlarının nasıl etkileneceğini öngörmek ve buna göre önlem almak olduğunu söyleyen Kozluklu, 2006 yılı sonuna doğru Washington'daki Silahlı Kuvvetler ataşesinin, bir düşünce kuruluşunda çalışan iki Türk akademisyeni "Türkiye'deki iktidara prim verecek yönde raporlar yazıyorsunuz. AK Parti'nin başarılılığını, giderek merkez partisi olduğunu ima ediyorsunuz, kendinize gelin." şeklinde azarladığını dile getirdi. Söz konusu Türk akademisyenlerin adını bildiğini kaydeden Kozluklu, "İnkar ederlerse isim de veririm." dedi.

17 yıl önce