|

Hümanist 'ağa' dava bırakmadı

Patnoslu aşiret ağası Buhran Varol kendini kan davalarının sona ermesine adadı. Yaklaşık 300 bin nüfuslu Memani aşiretinin lideri olan Varol bu güne kadar bölgesindeki tüm kan davalarını barış ile sonuçlandırmayı başardı.

Cihat Arpacık
00:00 - 22/08/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:14 - 21/08/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Hümanist 'ağa' dava bırakmadı
Hümanist 'ağa' dava bırakmadı

Kan davalarıyla gündeme gelen Ağrı'nın Patnos ilçesinde bir aşiret lideri kolları sıvadı ve kendini barışa adadı. 13 kardeşin en küçüklerinden olan Varol, sadece barışa adamamış kendini. Bölgesindeki tüm yoksul ve yardıma muhtaç ailelerin derdine çare olmaya da çalışıyor. Bitlis'ten Kars'a kadar olan bölgedeki bütün kanlı kavga ve kan davalarının barış ile sonuçlanması için yıllardır çabalayan Burhan Varol, Doğu Anadolu bölgesinin en sevilen şahsiyetleri arasında yer alıyor.

BARIŞ BABADAN MİRAS

Burhan Varol'a, barış ve yardımseverlik babasından miras kalmış. Patnos'un en sevilen muhafazakar ve tasavvuf ehli olan merhum babası Salih Varol, bölge halkına yaptığı hizmet ve yardımseverliği ile hala dillere destan bir isim. On binlerce dönüm arazisini topraksız köylüye ücretsiz ekip biçmesine olanak sağlamasıyla ile biliniyor. Babalarının ölümünden sonra ağabey İhsan Varol bölgenin barış meleği oluyor. Ancak sağlığı seyahat etmesine engel olunca en küçük erkek kardeş, Burhan Varol'a bu misyon yükleniyor. Burhan Varol, Patnos ve Memani aşiretinin yaşadığı sınırları aşarak Muş'tan Kars'a kadar Doğu Anadolu'nun neredeyse tüm bölgesinde kan davalarının sona ermesi için çabalamış.

BARIŞTIRMADAN DÖNMEK YOK

Varol'un özellikle yaralamalı biten kavgaları sulh ile bitirmeden evine gelmediği biliniyor. Bununun sebebini de şöyle anlatıyor: 'Kanın aktığı kavgaların hemen hemen tümü büyüyor ve maalesef sonucu ölümle biten olaylara varıyor. Bunun olmaması ve sulhun temini için ne yapmam gerekiyorsa gücüm nispetinde çabalıyorum. Afrika'da İslam dünyasında, veya dünyanın başka bir bölgesinde gözü yaşlı bir çocuk haberi veya resmini görünce yüreğim paramparça oluyor. Vicdanım sızlıyor. Keşke imkanım ve dilim olsa oralara gidip o din kardeşlerimizin o insanların da yarasına merhem olabilsem. Ama imkanlar ve gücümüz belli.'

'KANA KARŞI KIZ' TAKASINI KALDIRDI

Varol, kan davasında diyet olarak kız ve silah verilmesini kaldırmış. Ama bazı kan davaları için bizzat diyet için suçlu tarafı zorluyor. Bunun sebebini de şöyle açıklıyor: 'Öldürülen taraf eğer haklı ve yoksul ise ve tabi ailesi diyet istiyorsa bu diyeti verdirmeye çabalıyoruz. Suçu olan tarafın da ekonomik durumu müsait değilse halk kendi arasında diyet toplayıp ödüyor. Şükürler olsun bu konuda toplumsal dayanışma gelişmiş durumda.'

Yeşilçam'a sitemi var

Kendilerine ağa denmesinden de utanan Burhan varol, 'Allah bu topuma, ümmete hizmet etme yüküne bizi layık gördü' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 'Ağalık maalesef Yeşilçam filmleri yüzünden hep kötü vahşi, köylüsüne düşman olarak gösterildi. Halbuki ağalık adı verilen ekonomik veya sosyal olarak güçlü olan aileler hep komşularının hizmetkarı, koruyucusu olmuştur. Benim çocuğum okula gidebiliyor ve eğer fakir komşumun çocuğu okula gidemiyorsa, o artık benim sorumluluğumdadır.' 1956 doğumlu olan Varol, 8'i erkek toplam 15 çocuk ve 15 torun sahibi. Çocuklarının şikayeti babalarının yüzünü görememeleri. Büyük oğlu Ekrem Varol da babasının yardımcısı. Öte yandan Memaniler Türkiye İran, Suriye, Irak ve Rusya'da yaşıyorlar ve tahmini 2 milyonluk bir nüfusa sahipler.


11 yıl önce