|

Hz. Peygamber’e hakaret ettirmeyiz

Charlie Hebdo dergisinin karikatürlerinin Türkiye’de basılmasını “açık tahrik” olarak nitelendiren Başbakan Davutoğlu, “Bu ülkede Hazreti Peygamber’e hakaret edilmesine izin vermeyiz. Basın özgürlüğüyle hakaret etme alçaklığını yan yana koymayız. Herkes bunu böyle bilmelidir” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 16/01/2015 الجمعة
Güncelleme: 22:09 - 15/01/2015 الخميس
Diğer
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısında ziyarete ilişkin bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cahrlie Hebdo dergisinin saldırı sonrasındaki karikatürü ve Türkiye’de basılmasına ilişkin soruya Davutoğlu, “Bu konuda tutumumuz ilkeseldir.  Dünyanın neresinde olursa olsun terörün karşısındayız. Basın özgürlüğü hakaret etme özgürlüğü anlamına gelmez. Hele hele bu bizim şahsiyetimizden, kişiliklerimizden çok daha büyük anlam taşıyan ve alemlere rahmet olan bir Peygamber'e, bir şahsiyete yönelik bir hakaret ise bu basın özgürlüğü değildir” dedi.

AÇIK TAHRİK VAR

Türkiye’de bu anlamda çok geniş kitlelerin büyük hassasiyetleri bulunduğunun altını çizen Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye’de bu hassasiyet varken birileri Hazreti Peygamber’e hakaret niteliği taşıyan bir karikatürü, bir görüşü basıyorsa bu açık bir tahriktir. Tutumumuz açıktır, nettir. Paris’te teröre karşı ilkesel tutumumuzda ne kadar kararlıysak, Hazreti Peygamber’in onurunu korumak konusunda o kadar kararlıyız. Hiç kimse bunu yapamaz. Bu ülkede Hazreti Peygamber’e hakaret edilmesine izin vermeyiz. Bu çok açık ve net ilkesel tutumdur. Herkes de bunu böyle bilmelidir. Bu konu ilgili basın kuruluşları nezdinde de izah edilmiştir.”

PARALEL ÇETE SAHİPLENDİ

Paralel çete yayın organlarının bunu sahiplendiğini vurgulayan Davutoğlu, “

Tahrik varsa, hakaret varsa ortaya çıkabilecek güvenlik problemini önlemek için her türlü önlem alınır. Açıkça neredeyse ‘gelin bize saldırın’ gibi bir hakaret karikatürü basarsanız güvenlik güçleri her türlü tedbiri alır. Hükümet olarak da basın özgürlüğüyle hakaret etme alçaklığını yan yana koymayız. Birisi bu tahriki yaparsa da karşılığında gerekli tedbiri alırız. Geçmişteki olayların benzerlerinin yaşanmasına izin vermeyiz. Bu baskı değildir. Hakaretin ne sonuç doğuracağı bellidir” dedi.

İNSANLIK SUÇU İŞLEMİŞTİR

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun açıklamalarına da tepki gösteren Davutoğlu, “Paris’te katliam yapan teröristler ne kadar insanlık suçu işlemişlerse, Gazze’de plajda oynayan çocukları hava bombardımanıyla katleden, binlerce evi yok eden, her fırsatta Filistinli’yi öldürmeyi neredeyse doğal hale getiren ve bizim için, Türkiye için ayrıca uluslararası sularda seyreden bir yardım gemisine operasyon yapıp vatandaşlarımızı katleden bir hükümetin başı olarak Netenyahu, aynı Paris katliamını yapan teröristler gibi insanlık suçu işlemiştir. Bundan kaçamaz” diye konuştu.

Terör örgütünü İslam’la anmayın

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’deki temasları kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği ile “Friends of Europe” (Avrupa’nın Dostları) tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda, düşünce kuruluşları temsilcilerine hitap etti.

Soğuk savaşın ardından ülkeleri yöneten liderlerin birleşemediğini, bir dünya düzeni ortaya çıkaramadığını dile getiren Davutoğlu, son çeyrek yüzyıl içinde yeni bir kapsayıcı birlik, organizasyon veya mevcut organizasyonun dönüşümünün tesis edilemediğini vurguladı. 

İSTİKRAR SAĞLANAMADI

Davutoğlu, NATO, AB ülkeleri ve Türkiye de dahil olmak üzere bir çok ülkenin Afganistan’da birlikte çalıştığını anımsatarak, “Şimdi ordularımız oradan geri çekiliyor. Türkiye’nin, Kabil Havaalanı’nda misyonu devam edecek tabii ki ama son olaylar bize şunu gösterdi ki; güvenlik meselesi hala masa üzerinde duran bir mesele. ABD güçleri Irak’a neden gitti istikrar getirmek için ama şimdi baktığımız zaman çok tehlikeli bir terör örgütü DEAŞ veya IŞİD ve hangi isimle ifade ederseniz edin ama İslam ismini kullanmayın sadece, çünkü İslam’ın mantalitesi ve felsefesiyle uzaktan yakından alakası yok, onlar orada” diye konuştu.

BUZDOLABINA GİRMEYİZ

AB’nin iki yüzlü politikasını da eleştiren Davutoğlu, “AB bizi almazsa, buzdolabının önünde dondurulup dondurulmayacağımızı görmek için beklemeyiz. Tarih akar ve biz de tarihin içinde akarız ve bazen tarihin önünde akarız. Tarihin akışını donduramazsınız. Bazen yapmanız gerekeni tarih dayatır. Tarihi ve zamanı donduramayacağınıza göre, 6 seneden bu yana akan bir süreç kişisel kararla durdurulamaz. Buna tarih karar verecek” dedi.


Başbakan Davutoğlu, Belçika’da, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği ile “Friends of Europe” tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmanın ardından AK Parti’nin Brüksel Ofisi’ni açtı. Davutoğlu, AK Parti ofisinin açılışını Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AK Parti Dışilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ile birlikte gerçekleştirdi. Başbakan, Brüksel’deki temasları kapsamında daha sonra Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile biraraya geldi. İki lider, görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

#Ahmet Davutoğlu
#Brüksel
#Cahrlie Hebdo
٪d سنوات قبل