|

'İade edilmeyebilir'

Adalet Bakanlığı Cavit Çağlar'ın iadesi için işlemleri başlatırken, eski Bakanlardan Oltan Sungurlu, 'Edes, Tecimer ve Civan' olaylarında olduğu gibi Çağlar'ın da ABD tarafından iade edilmeyebileceğini söyledi.

.
00:00 - 20/04/2001 Cuma
Güncelleme: 10:14 - 17/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
'İade edilmeyebilir'
'İade edilmeyebilir'

Sümerbank ve Egebank soruşturmaları nedeniyle hakkında yakalama emri bulunan ve Amerika'da yakalanarak tutuklanan Cavit Çağlar'ın Türkiye'ye iadesi konusunda pürüz çıkabileceği belirtildi. Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu, "Cavit Çağlar'ın iadesi konusunda sorun çıkabilir. Bu nedenle iade yazısının çok iyi hazırlanması gerekir" dedi. Çağlar'ın ise iade edilmemek için "Hakkımda açılan davalar siyasidir" savunmasını yapacağı belirtildi.

ABD SİTEM ETMİŞ

Kırmızı Bülten'le aranan Cavit Çağlar ABD'de yakalanırken, kefaletle serbest bırakılma talebine rağmen tutuklandı. Adalet Bakanlığı ise Cavit Çağlar'ın iadesi konusunda hazırlıklara başladı. Çağlar'ın iade yazısının önümüzdeki hafta ABD'ye gönderileceği, Çağlar'ın iadesinin en az 6 ay sonra mümkün olabileceği ifade edildi. Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu Amerika'da yakalanan Cavit Çağlar'ın iade edilmeyebileceğini söyledi. Sungurlu, "Çağlar'ın iadesi konusunda sorun çıkabilir. Çünkü Türk hukuk sistemi ile ABD hukuk sistemi arasında büyük farklılıklar var. Avrupa ülkelerinden iade konusunda bir sorun çıkmamasına rağmen ABD'den iadeler konusunda hep sorun yaşandı" dedi. Sungurlu, ABD ile Türk hukuk sistemlerinin farklı olması nedeniyle ABD'ye gönderilen iade taleplerinin usul eksikliğinden rededildiğini belirterek, "Bu nedenle Çağlar'ın iade yazısının iyi hazırlanması gerekir. ABD Adalet Bakanlığı daha önce bize bu konuda sitem etmişti. ABD Adalet Bakanlığı, 'Sizin gönderdiğiniz evraklara göre mahkemelerde dava açıyoruz. Ancak açtığımız davalarda haksız bulunuyoruz. Sizin yüzünüzden dava kaybetmemiz itibarımızı sarsıyor' mealinde sitemde bulundular" diye konuştu. Bu arada ABD'de kefaletle serbest bırakılma talebi mahkeme tarafından rededilen Çağlar'ın Türkiye'ye iade edilmemek için 'Hakkımda açılan davalar siyasidir' savunmasını yapacağı belirtildi. Çağlar'ın, Devlet eski Bakanı olduğu hatırlatılıp, hakkında açılan davaların siyasi husumetten kaynaklanan davalar olduğunu belirterek iade edilmemesini isteyeceği ifade edildi. Çağlar'ın bu talebinin mahkeme tarafından haklı bulunması halinde iadesi mümkün olmayacak. ABD'ye kaçan Ayşegül Tecimer, Selim Edes ve Engin Civan da, Türkiye'nin girişimlerine rağmen ABD tarafından Türkiye'ye iade edilmemişti.

ABD DESTEK İÇİN TUTUKLADI

Öte yandan dünyaca ünlü finans ve ekonomi gazetesi Financial Times, ABD'nin Türkiye'nin gerçekleştirmesi gereken reformlara manevi desteğini göstermek için Çağlar'ı tutukladığını yazdı. Times'da ayrıca Çağlar'ın FBI tarafından tutuklanmasının ardından ABD Başkanı George Bush'un da Başbakan Bülent Ecevit'le telefonla görüştüğü belirtildi.


23 yıl önce