|

İçişleri Bakanı Şahin, Bosna Hersek'te

Bakan Şahin, Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetoviç,  Karadağ İçişleri Bakanı İvan Brayoviç ve Makedonya İçişleri  Bakanı Gordana Yankuloska ile görüştü

Aa
00:00 - 13/09/2012 Perşembe
Güncelleme: 15:25 - 13/09/2012 Perşembe
Yeni Şafak
İçişleri Bakanı Şahin, Bosna Hersek'te
İçişleri Bakanı Şahin, Bosna Hersek'te

"Balkanlar'da Güvenlik, Teknoloji ve Eğitim: Siber Altyapılardaki Zorluklar" konulu uluslararası konferans için Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetoviç, Karadağ İçişleri Bakanı İvan Brayoviç ve Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Yankuloska ile bir araya geldi.

Bosna-Hersek Güvenlik Bakanlığı ve Bosna Amerikan Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) da sponsor olduğu konferansa katılan Şahin, daha sonra diğer bölge ülkelerinin içişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakan Şahin, temasları kapsamında, Bosna Hersek Güvenlik Bakanı Sadik Ahmetoviç, Karadağ İçişleri Bakanı İvan Brayoviç ve Makedonya İçişleri Bakanı Gordana Yankuloska ile görüştü.

Şahin, Makedonya İçişleri Bakanı Yankuloska ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, her üç ülke bakanlarıyla yaptığı görüşmelerin son derece samimi bir ortamda, iyi niyet çerçevesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Toplantıda, ilgili bakanlıklar olarak yapılabilecek ortak çalışma alanlarını değerlendirdiklerini bildiren Şahin, şöyle konuştu:

"Makedonya ile özellikle emniyet personelinin Türkiye'de eğitimi konusunda ileri düzeyde bir işbirliğimiz söz konusu. Daha önce Makedonya'dan 5 öğrenci Polis Akademisi'nde eğitim görürken bundan sonra bu sayıyı 11 öğrenciye çıkardık. Kontenjan artışıyla Makedonya polisinin eğitimine Türkiye olarak bir katkı sunduk. Bir yeni aşama olarak da sayın bakan, iki ülke arasında genişletilmiş güvenlik ve işbirliği anlaşmasının yürürlüğe konulmasını arzu etti. Bu teklifleri de aldık. Türkiye'ye döndüğümüzde bakanlık olarak, hükümet olarak değerlendireceğiz. Ümit ediyorum, beklenen ve önerile şekliyle bir sonuca ulaştıracağız."

Bütün bölge ülkeleriyle olduğu gibi Makedonya ile Türkiye arasında kültürel ve tarihi bağlar olduğuna işaret eden Şahin, şunları söyledi:

"Tüm Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında vazgeçilmez, yaşatılması gereken çok önemli bağlar var. Bunlar güzel ortak zeminler. Makedonya'da da üçüncü halk unsuru olarak Türkler bulunmakta. Nüfusun yüzde 5'i oranında bir Türk unsuru var. Onlar Makedonya'da hayatın her alanında çok aktif görev almış soydaşlarımız. Biz biliyoruz ki onlar her şeyden önce Makedonya'nın varlığı ve yaşaması için gönülden gayret eden insanlar ama aynı zamanda kendileri Türkiye ile olan bağlarını devam ettirmek arzusunda olan bir halk grubu. Bu grup Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkilerin son derece pozitif bir şekilde devam etmesi ve geliştirilmesinde dinamik bir güç olarak rol almaktadır. Bu dengeyi koruma ve bunun faydaları konusunda sayın bakanla bir kez daha görüş birliğini tazeledik."


12 yıl önce