|

İhlas mudisi şokta

İhlas Finans Kurumu'nun faaliyetinin durdurulmasının ardından, paniğe kapılan mudiler dün ülke çapında şubelerde ve genel merkezde toplandılar.

.
00:00 - 13/02/2001 Salı
Güncelleme: 13:00 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
İhlas mudisi şokta
İhlas mudisi şokta

Bankacılık Denetleme Yüksek Kurulu'nun, İFK'nin faaliyetlerini durdurmasıyla birlikte, İhlas Finans zor günler geçiriyor.

İhlas Bns Kurumu'na yatırdıkları paraların akibetini merak eden çok sayıda mudi, dün sabahın erken saatlerinden itibaren, İhlas Holding'in Yenibosna'da bulunan merkezi ile Türkiye'nin değişik şehirlerinde bulunan şubelerinin önünde toplandılar.

Çok sayıda Çevik Kuvvet polisinin de önlem aldığı İhlas Holding önünde, holdinge mensup özel güvenlik birimleri ile mudi vatandaşlar arasında zaman zaman tartışma yaşandı. İhlas Holding'in Yenibosna'daki merkezine gelenler arasında, Anadolu'nun çeşitli şehirlerinden gelen mudilerin de bulunduğu bildirildi.

Alacaklar ödenecek

Çok sayıda mudi, İhlas Holding binası önünde bekledigi sırada açıklama yapan bir holding yetkilisi, mudilerin alacaklarının kuruşu kuruşuna ödeneceğini ifade etti.

15 Kasım tarihinde Türkiye genelinde etkili olan ekonomik krizinin getirdiği panik havasına bağlı olarak, mudilerin paralarını çekmesinin kurumu olumsuz etkilediğinin belirtildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Gecelik repo faizleri yüzde 2000'lere ulaştığı zaman çok sayıda mudi vadeli olan paralarını çekmişlerdir. İFK tasviye sürecine uygun olarak, kendi alacaklarını tahsil edip mudilerin alacaklarını ödeyecektir. İFK'nin mevcutları, alacaklarını fazlasıyla karşılayabilecek seviyededir. Takdir edileceği gibi dünyanın hiç bir yerinde, hiç bir finans kurumunun, topladığı mevduatları kısa sürede geri ödemesi mümkün değildir"

Yetkililer, ödeme planının Tasfiye Kurulu'nun alacak-borç envanterinin hazırlanmasından sonra mudilere duyurulacağı ifade ettiler.

Vakıfbank ve İş Bankası zorda

İhlas Holding'in Vakıfbank'tan 10 milyon dolar, İş Bankası'ndan ise 9 milyon dolar kredi aldığı belirlendi. Kapatılmasına karar verilen İhlas Finans'ın Vakıfbank'tan 10 milyon dolarlık İş Bankası'ndan 9 milyon dolar krediyi kriz öncesinde aldığı belirtiliyor. Bu arada İhlas Holding'in ortaklarından Türkiye Diyanet Vakfı'nın da BDDK'nın kararını şaşkınlıkla karşıladığı ifade ediliyor. Holding'de yüzde ikiye yakın hissesi bulunan Türkiye Diyanet Vakfı'yla ilgili olarak da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün teftiş başlattığı belirtildi.

Grup hisseleri borsaya kapatıldı

İhlas grubu şirketlerin Borsa'daki işlem sıraları kapatıldı. Kapatma kararı, İhlas Finans ile birlikte İhlas Holding, İhlas Ev Aletleri, İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Kristal Kola şirketlerini kapsıyor. İhlas Finans Kurumu'nun halka açık hisselerinin tutarı 3.2 trilyon lirayı aşıyor. 10 trilyon lirası sermayesi bulunan şirketin yüzde 37.36 hissesi halka açık bulunuyor. Hisselerin tutarı, son kapanış değeri 3 trilyon 212 milyar 960 milyon lirayı buluyor. İhlas grubu'nun Takasbank'ta 70 bin 511 müşteri alt hesabı bulunuyor.


23 yıl önce