|

İkinci berber vakası

"Allah'a küfrettiği" iddiasıyla idamla yargılanan Sabri Boğday'ın ardından bir başka Türk berber Ersin Taze de Peygamber'e küfrettiği iddiasıyla tutuklandı

Aa
00:00 - 23/05/2008 Cuma
Güncelleme: 01:19 - 23/05/2008 Cuma
Yeni Şafak
İkinci berber vakası
İkinci berber vakası

Suudi Arabistan'da Hataylı berber Sabri Boğday'ın 'Allah'a küfrettiği' iddiasıyla tutuklanıp idamla yargılanmasının ardından İskenderunlu berber Ersin Taze de tutuklandı. Ersin Taze'nin annesi Şerife Taze (57), oğlunun “Peygamber'e küfür ettiği” gerekçesiyle yaklaşık 20 gün önce tutuklandığını, olaydan 10 gün sonra haberdar olduklarını söyledi.

ANNESİ: ONU BİZE BAĞIŞLAYIN

Anne Şerife Taze, Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde berberlik yapan oğlunu 4 yıldır görmediğini söyledi. Şerife Taze, şunları anlattı:

“Biz yoksul bir aileyiz. 6 erkek, 3 kız çocuğum var. Bunlardan birisi öldü. Çocuklarımın çoğunda ortopedik özür var. En küçük çocuğum Ersin de yürürken zorlanıyor. Benim özürlü oğlumun bir Suudi vatandaşının şikayeti üzerine cezaevine atıldığını, kötü şartlar altında olduğunu öğrenince, yıkıldım. Oğlumun gönderdiği paralarla geçimimizi sağlıyoruz. Bir kızım da hizmetçilik yapıyor. Buradan Suudi Arabistan Kralı'na sesleniyorum. Oğlum belki hata yaptı, bilemiyorum. Ama o özürlü bir genç. Onu bize bağışlasın, affetsin.”

GÜL VE ERDOĞAN'A ÇAĞRI

Genç berberin ablaları Nazmiye ve Nurcan Taze de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bu konuda kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulundu. Ablaları, Ersin'in şu ana kadar mahkemeye çıkarılmadığını öğrendiklerini ifade ettiler.

Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı ve Suudi Arabistan'daki Türkiye Büyükelçiliği'nin yakından ilgilendiği belirtildi.

BOĞDAY DAVASI TEMYİZ'DE

Suudi Arabistan'da berberlik yapan ve işyeri komşusu ile kavga ettiğinde “Allah'a küfür ettiği” iddiasıyla yaklaşık 13 aydır tutuklu bulunan Sabri Boğday'a Bidayet Mahkemesi tarafından ölüm cezası verildi. Boğday'ın davası temyiz aşamasında.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Boğday ile ilgili olarak Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz Al Suud ile telefon görüşmesi yapmıştı.


Ailenin korku dolu bekleyişi sürüyor

1997'den bu yana Suudi Arabistan'da çalışan Sabri Boğday'ın davasının temyiz aşamasında, Hatay'daki ailesinin kaygılı bekleyişi sürüyor. Boğday'ın eşi Muazzez Boğday, “Eşim bir iftiraya kurban gitti, yalvarırım onu kurtarın. 3 yıllık evliyim eşimin ağzından bugüne kadar bir küfür duymadım” demişti. Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Naci Koru da temyize giden davanın akibeti hakkında iyimser olduklarını, olumlu bir sonuç alacacaklarına inandıklarını söylemişti.



16 yıl önce